Üniversite-Sanayi Is Birligi Projesi Onaylandi

Üniversite-Sanayi is birliginin gelistirilmesi ve is dünyasiyla ortak projeler üretilmesi için özel çalismalar yürüten Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ), bu çerçevede elde ettigi basarilara bir yenisini daha ekledi.

Üniversite-Sanayi Is Birligi Projesi Onaylandi
Sektörünün öncü firmalarindan olan Kaplanlar Sogutma Ar-Ge Merkezi ile BUÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kiliç tarafindan gelistirilen ’Sogutucu akiskan olarak karbondioksit kullanilan kapali sistem sogutma çevrimine sahip tak fise çalistir tip teshir dolabi gelistirilmesi’ baslikli proje, TÜBITAK 1505 Üniversite-Sanayi Isbirligi Destek Programi çerçevesinde destek almaya hak kazandi.

Çalismaya dair bilgilendirme yapan BUÜ Makine Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kiliç, "Projenin temel hedefi mevcut teknikte bulunmayan, CO2 (karbon dioksit) sogutucu akiskani kullanan, dikey tip içten motorlu sogutuculu teshir dolaplarinin üretimini gerçeklestirmektir. Bu hedef dogrultusunda, sektöre enerji verimliligini yüksek ve çevresel etkileri düsük sürdürülebilir yeni bir ürün sunulacaktir. Sogutucu akiskan olarak karbon dioksit, sentetik sogutuculara kiyasla, sizinti ihtimali durumlarinda çevreye zarar vermeyen ve küresel isinma potansiyeli bulunmayan dogal bir gazdir. Baska bir üslupla, sogutma ve isitma sektöründe sogutucu akiskan olarak karbondioksit gazi kullanimi su anda bilinen en güvenli ve en çevre dostu seçeneklerden biridir. Bu sebeple proje sonucunda, çevrenin korunmasi ve hem ulusal hem de uluslararasi düzeyde karbon ayak izinin azaltilmasina katki saglanacaktir” diye konustu.

Makine Mühendisligi Bölümünden Prof. Dr. Ömer Kaynakli’nin arastirmaci ünvaniyla yer aldigi projede iki yüksek lisans ögrencisi de bursiyer olarak çalisacak.
Kaynak: İHA