Toz Tasinimi Polen Ve Nektara Ulasimi Zorlastirdi, Arilar Strese Girdi

Dogu ve Güneydogu Anadolu’da son zamanlarda etkili olan toz tasinimi, arilari olumsuz etkiledi. Çiçekler üzerinde biriken tozlar nektar ve polen akimina engel olurken, arilarda stres olustu.

Toz Tasinimi Polen Ve Nektara Ulasimi Zorlastirdi, Arilar Strese Girdi
Küresel isinmanin olusturmus oldugu iklim degisikligi günümüzde ekstrem meteorolojik olaylar yasanmasina sebep oluyor. Bu çerçevede Dogu ve Güneydogu Anadolu’da son zamanlarda toz tasinimi etkili oldu. Meteorolojinin de siklikla uyari yaptigi toz tasinimi ilk olarak arilari etkiledi. Tasinima bagli olarak arilar strese girerken, çiçeklerin üzeri ise toz ile kaplandi. Bu kapsamda arilarin çiçeklerden nektar ve polen almasi da zorlasti. Son zamanlarda toz tasinimindan dolayi arilarda stres olustugunu dile getiren Elazig Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Kimyager Firat Canbay, tozlarin çiçekler üzerinde birikim yaptigini ve arilarinda nektar ve polenlere ulasamadigi söyledi.

Bal rekoltesinde düsüslerin yasanabilecegini vurgulayan Canbay, özelikle 5 yilda bölgedeki meteorolojik hafizanin bozuldugunu ve uzun vadede dogal seleksiyonun olusabilecegini aktardi.

Bölgede aricilik sektörünün bahar mevsimini yasadigini belirten Baskan Firat Canbay, “Ancak Meteoroloji’den son 10 gündür gelen toz tasinimi uyarisi var. Toz tasinimi mevcut ekosistem içerisinde olusan bir ekstrem olaydir. Son yillarda özellikle iklim degisikliginden kaynakli olusan bu toz tasinimlari mevsimsel olarak geçis döneminde olmasi gerekirken mevsimin ortasinda olmaya basladi.

Bizim için önem arz eden çiçekler üzerindeki polen ve nektarin arilar tarafinda çekilmesine engel olmaktadir. Bununda en önemli sebebi tozlar, çiçekler üzerinde birikim yapiyor. Arilarin da buradan polen ve nektar tasimasina engel oluyor. Bunlar sektör olarak olumsuz gelismelerdir. Ileri döneme aricilik sektöründe maliyetli bir sürece girilecegini göstermektedir. Çünkü mevsim olarak bahar ve bal akimina yaklasik 50 günlük sürecimiz söz konusu. Bu süre içerisinde aricilarimizin kistin çikmis arilarini koloni varligi olarak genisletmesi ve güçlendirmesi gerekmektedir. Eger bu toz tasinimi böyle devam ederse koloniler, bu çiçekteki nektar ile polenden yeteri kadar faydalanamamagi için aricilarimiza ekstra yük ve maliyet getirecektir" dedi.



"Verim düsüklügüyle de karsi karsiya gelme ihtimali yüksektir"

Özellikle bahar mevsiminin koloni varligi, verim ve rekolte üzerinde en önemli etkenlerden bir tanesi oldugunu aktaran Baskan Canbay, "Dogayla temasli bir sektör. Doganin da canli ve verimli olmasi gerekiyor. Tabii bu kendi basina yeterli bir sebep degil. Koloninin de güçlü olarak bal akimi dönemine girmesi gerek. Dolasiyla bu toz tasinimindan dolayi yeterli kadar gelisemeyen, varligini artiramayan koloniler, bal mevsiminde verim düsüklügüyle de karsi karsiya gelme ihtimali yüksektir" diye konustu.



"Toz tasinimindan kaynakli strese bagli olumsuzluklar da görülmektedir"

Canbay, "Özellikle bizler nektar ve polen tasinmasinda olumsuz gelismelerden bahsettik. Ayrica arilarda bu toz tasinimindan kaynakli strese bagli olumsuzluklar da görülmektedir. Son 10 gündür bölgeden gelen sikayetler var. Özellikle kolonilerin agresif davranislar sergiledigi ve strese bagli durumlar gözlemlendigi bir gerçektir. Bunlarinda sebeplerini inceledigimiz zaman gerçekten toz tasiniminin koloniler üzerindeki olumsuz gelismelerden biri olarak degerlendirebiliriz. Toz tasiniminin ari varligi üzerindeki en önemli olumsuzlarindan bir tanesi arilarda olusturmus oldugu strestir” seklinde konustu.



"Zaman içerisinde bitkiler ve canlilar dogal seleksiyona ugrayacak"

Küresel isinmanin olusturmus oldugu iklim degisikligine bagli bölgede birtakim ekstrem olaylar gerçeklestigini vurgulayan Canbay, “Bölgenin bir meteorolojik hafizasi vardi. Son 5 yildir sunu görüyoruz, bölgedeki meteorolojik hafiza bozuldu ve yeni hafizalara yol açildi. Zaman içerisinde bitkiler ve diger canlilar dogal seleksiyona ugrayacak. Ama yakin zaman içerisinde bu olumlu bir gelisme olarak durmuyor. Uzun vadede bu dogal seleksiyona da dönüsebilir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA