ITO Baskani Avdagiç'ten 'Enflasyon' Degerlendirmesi

Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, “Istanbul is dünyasi olarak enflasyonda biz bu seneyi yüzde 43-44 bandinda tamamlayacagimizi öngörüyoruz” dedi.

ITO Baskani Avdagiç'ten 'Enflasyon' Degerlendirmesi


Avdagiç, yaptigi açiklamada, is dünyasinin enflasyon ve döviz kuru beklentilerini degerlendirdi. Avdagiç, Merkez Bankasi’nin yilsonu enflasyon beklentisini yüzde 36 olarak açikladigini, tahmin araliklarinda bunun yüzde 40-42’lere çikabilecegini ifade ettigini hatirlatarak, “Istanbul is dünyasi olarak enflasyonda biz bu seneyi yüzde 43-44 bandinda tamamlayacagimizi öngörüyoruz. Bununla birlikte ihracatin sikintiya girmemesi ve ithalatin cazip hale gelmemesi için kur ile enflasyon arasindaki korelasyonun kopmamasi lazim. Kuru baskilayarak enflasyonu tutmanin kisa vadeli birtakim faydalari olabilir ama bu ithalati artiran, ihracati baskilayan unsur olacaktir. Bu da hep üzerinde çalistigimiz dis ticaret açigimizi olumsuz etkileyecektir" degerlendirmesinde bulundu.

Döviz kurunun, enflasyonla korelasyonunun kopmamasinin önemli oldugunu belirten Avdagiç, “Ilk çeyrekte dolar kuru yüzde 9, enflasyon yüzde 14,3’ün üzerinde artti. Ilk 3 ayda 5,3 puanlik bir fark var” ifadesini kullandi.

“Hazine ve Maliye Bakanligi yapilmasi gerekenleri titizlikle yapiyor”

Avdagiç, Türkiye’nin FATF Gri Listesi’nden çikacagini öngördüklerini, Hazine ve Maliye Bakanligi’nin hem ulusal hem de uluslararasi anlamda yapilmasi gerekenleri titizlikle yaptigini ifade etti.



Avdagiç, Türkiye’nin 5 yillik kredi risk priminin (CDS) 300 puan seviyesine inmesinin ekonomi yönetiminin ve hükümetin çabalarinin önemli bir sonucu oldugunu söyledi.

Sekib Avdagiç, söyle devam etti:

“Ekonomi yönetiminin adimlari pozitif sonuçlarini vermeye basladi.

Bu memnuniyet verici. Is dünyasi açisindan CDS kadar daha önemli bir unsur da bankalarin sendikasyon kredileri. Ikisi arasinda bir korelasyon var. En son bankalarin sendikasyonlarina baktigimiz zaman Euribor+yüzde 2,25 ile borçlandiklarini görüyoruz. Bankalarin sendikasyon maliyetlerini takip etmek lazim.”

Banka kredisi maliyetlerinin yüksek oldugunu belirten ITO Baskani Avdagiç, sözlerini söyle sürdürdü: "Enflasyonun bu kadar yüksek oldugu bir ortamda, kredi maliyetlerinin enflasyon üzerinde konumlanmasi piyasanin bir gerçegi. Agirlikli olarak günlük ticari faaliyetleri devam ettirmek için kredi kullanimi gündemde. Beklentimiz enflasyonun makul seviyeye inmesi, buna bagli olarak da faizlerin ve kredi maliyetlerinin daha uygun bir noktaya gelmesidir. Kredi maliyetlerinin asagiya çekilmesi, enflasyonun asagiya çekilmesiyle uyumlu bir halde olacaktir."
Kaynak: İHA