Dis Teline Avantajli Alternatif Açiklamasi Seffaf Plaklar

Hizalanmis dislere ve saglikli bir gülüse sahip olmak isteyen fakat dis teli kullanmaktan çekinenlerin siklikla tercih ettigi seffaf plaklara dair merak edilenleri anlatan Ortodontist Dr. Ögr. Üyesi Merve Kurt Biyiklioglu seffaf plaklarin çocuklarin kullanimina da uygun oldugunu vurguladi.

Dis Teline Avantajli Alternatif Açiklamasi Seffaf Plaklar
Istanbul Gelisim Üniversitesi (IGÜ) Dis Hastanesi’nden Ortodontist Dr. Ögr. Üyesi Merve Kurt Biyiklioglu seffaf plak tedavisinin kisiye özel planlanarak üretilen, takilip çikartilabilen seffaf hizalayicilar kullanilarak dislerin kademeli olarak düzeltilmesini amaçlayan bir islem oldugunu belirtti.

Günde ortalama 22 saat takilmali

Biyiklioglu, seffaf plaklarin neredeyse kimsenin fark etmeyecegi kadar ince bir yapida oldugunun altini çizerek, “Dis yüzeyine eklenen ve ataçman adi verilen dolgu çikintilari üzerinden kuvvet uygulanarak disleri düzeltir. Dislerin hareket edebilmesi için uygulanan kuvvet devamli olmalidir. Bu sebeple ortodontik plaklarin beslenme zamani ve dis firçalarken çikarilmasi haricinde günde ortalama 22 saat takilmasi gerekiyor. Seffaf plaklar ilk takildiginda bir baski hissedilebilir ancak kisa süre sonra alismak mümkün” dedi.

“Hem çocuklarin hem de yetiskinlerin kullanimina uygun”

Biyiklioglu, seffaf plaklarin dis destek dokulari saglikli ise hem çocuklarda hem de yetiskinlerde kullanilabilecegini belirterek “Dis çaprasikligi, disler arasi bosluklarin kapatilmasi, gülümseme estetigi planlamasi, protez öncesi hazirliklar gibi tedavi hedefleri için uygulaniyor. Tedavi sonrasinda dislerin eski haline dönmesini engellemek için tel tedavisinden sonra yapildigi gibi disler arkadan ince bir telle sabitlenir, bu tel disaridan görünmez.” dedi.

“Ortodontist yönlendirmesi çok önemli”

Seffaf plak tedavilerinde sürecin ortodontistin agizdan ölçü almasi ile basladigini anlatan Biyiklioglu, “Bu asamada geleneksel ölçü yöntemleri kullanilabildigi gibi agiz içi tarayicilar da tercih ediliyor. Alinan ölçü bilgisayar ortamina aktariliyor ve disler bilgisayar simülasyonu ile hareket ettirilerek seffaf plaklar hazirlaniyor. Dislerin hareket etmesi istenen pozisyona göre seri sekilde üretim yapiliyor. Ölçüler alindiktan sonra plaklarin hastaya teslim edilmesi kullanilan sisteme göre 4 haftayi bulabilir. Seffaf plak tedavisinde her bir plak ortalama 7-10 gün kadar takilir, tedavinin devam ettigi süreçte ortodontistin yönlendirmesiyle gerekli diger plaklara geçilir.” ifadelerini kullandi.

Agiz hijyeni için oldukça faydali

Hastalarin, günlük dis temizliginde oldugu gibi plaklarini çikartarak dislerini ve plaklarini temizleyebileceklerini dile getiren Biyiklioglu, “Plaklar sert olmayacak sekilde firçalanabilir. Bu nedenle hastanin agiz hijyenini saglamasi bakimindan bir sorun teskil etmez. Hastalarin daha önce bir tedavi görmüs olmasi (ortodonti, dolgu, kanal tedavisi, kuron kaplama vs.) seffaf plak tedavisi için bir engel olusturmaz. Seffaf plak tedavileri geleneksel tel tedavileriyle kiyaslandiginda daha fazla hasta kooperasyonu gerektirir.” seklinde konustu.

Seffaf plaklarin avantajlari saymakla bitmiyor: Tedavi sonucu önceden görülüyor, yeme içme kisitlamasi gerektirmiyor

Dr. Ögr. Üyesi Merve Kurt Biyiklioglu, hastalarin sikça merak ettigi seffaf plak kullaniminin avantajlarini su sekilde siraladi:

-Dijital olarak olusturulan tedavi simülasyonu sayesinde hasta, tedavi sonucunu henüz tedavi baslamadan önce üç boyutlu olarak görülebiliyor.

-Yemek yerken çikarilabilir olmasi sayesinde yeme-içme kisitlamasi gerektirmez.

-Dis firçalarken çikarilabilir olmasi braket tedavisine kiyasla firçalamada kolaylik saglar.

-Spor, yüzme gibi aktivitelerde plaklar engel teskil etmez.

-Plaklarin varligina alisma süreci geçtikten sonra konusmada sorun olusturmaz.

“Uzaktan tedavi takibi saglanabiliyor”

Seffaf plaklarin kontrol sürecinde hastalarin genellikle 4 - 6 haftada bir rutin kontrollere çagirildigini ve tedavi sürecine göre bu araligin daha uzun veya kisa tutuldugu zamanlar da olabildigini belirten Biyiklioglu sözlerini, “Kontroller sirasinda seffaf plaklarin agiza uyumunun kontrolü, dislerin konumunun önceden planlanan simülasyondaki konumlarla karsilastirilmasi, genel gidisatla ilgili hasta bilgilendirmesi gibi islemler olur. Ayrica sehir disi/ yurt disi hastalar için uzaktan tedavi takibi saglanabilir.” seklinde sonlandirdi.
Kaynak: İHA