Bitlis'te Zorlu Yayla Muzu Mesaisi Basladi

Bitlisliler, bahar mevmisinde yetisen "yayla muzu” bitkisini toplamak için engebeli ve yüksek rakimli daglarin yolunu tutmaya basladi.

Bitlis'te Zorlu Yayla Muzu Mesaisi Basladi
Bahar mevsimiyle birlikte Bitlis’in yüksek rakimli yaylalari insanlarla dolup tasmaya basladi.

Çetin ve uzun geçen kis mevsiminin ardindan karlarin erimesiyle birlikte vatandaslar, daglarda pazarlarda kilogram fiyati 200 liraya kadar çikan yayla muzu topluyor. Besin degeri çok yüksek olan yayla muzunun yöre halki tarafindan bazi hastaliklara da iyi geldigi belirtiliyor.

Iskin, uskun, uçkun olarak da adlandirilan yayla muzu için vatandaslar sabahin erken saatlerinde daga tirmanmaya basliyor. Toplanmasi oldukça mesakkatli olan yayla muzu için tehlikeye aldiris etmeden daglarin zirvesindeki kayaliklara tirmanan vatandaslar, yanlarinda götürdükleri poset ve çuvallari doldurduktan sonra yorgun bir sekilde evlerinin yolunu tutuyor.

Yayla muzu toplamak için arkadaslariyla birlikte Bitlis merkeze bagli Karaboy köyünde yüksek rakimli daglara çikan Veysel Tüzün, yorucu ve bir o kadar da keyifli bir yolculugun ardindan yayla muzu topladiklarini söyledi.

Yayla muzunun daha çok yüksek rakimli daglarin zirve noktasinda yetistigini anlatan Tüzün, toplamak için kilometrelerce yol kat etmek zorunda olduklarini ifade etti.

Menduh Arik ise, “Yayla muzunun tezgahtaki fiyati bu yil ithal muzun fiyatini bile üçe katlamis durumda. Tadi çok güzel ama fiyati tadini kaçirmaya basladi.

Bu yüzden bizler de arkadaslarla birlikte hem doga yürüyüsü yapmak hem de yayla muzu toplamak için yola koyulduk. Su an tamamen dogal yetisen bu bitkiden bolca topladik. Tadi oldukça güzel, herkese bu bitkiyi tatmayi tavsiye ediyorum” dedi.

Yayla muzunun bölgeye has ender sifali bitkilerden sadece biri oldugunu anlatan Halim Kaya, bitkiyi toplamak için yüksek daglarin zirvelerine kadar tirmanmak gerektigini anlatti. Karli olan bölgelerde bitkinin yeni yeni çikmaya basladigini, günes gören daha açik alanlarda ise toplamaya hazir hale geldigini kaydeden Kaya, bitkinin saglik yönünde de çok faydali olduguna dikkat çekti.
Kaynak: İHA