Rize'de Mantar Gibi Artan Bungalovlar Için Dügmeye Basildi

Rize Valisi Ihsan Selim Baydas, gün geçtikçe sayisi hizla artan bungalovlarla ilgili olarak “Dere yatagi içinde olanlar var. Taskin sahasi içinde olanlar var. Heyelan sahasi içinde olanlar var. Bunlarla ilgili tespitlerimizi yapiyoruz. Bizim bungalov yapilarina veya ilave alternatif turizm yapilarina ihtiyacimiz var. Biz bu ihtiyacimizi hukuki ruhsatli zeminde gidermenin yollarini açacagiz. Onlarin nereye konulabilecegi, nereye konulamayacagi yasal sinirlarla belli” dedi.

Rize'de Mantar Gibi Artan Bungalovlar Için Dügmeye Basildi
Son yillarda Dogu Karadeniz Bölgesi’ne gösterilen ilgi turizmde konaklama çesitliliginin artmasina neden oldu. Dogal güzellikleri ile ünlü bölgede sayilari giderek artan otellere bir de bungalovlar eklendi. Fakat Ardesen ilçesi Firtina Vadisi sinirlari içerisinde bulunan bungalovlarin bazilarinin turizm belgesi olmamasi veya kaçak olarak yapilmasinin tespit edilmesi üzerine yikimlari gerçeklestiriliyor. Bunun üzerine Ardesen’de konu ile ilgili gerçeklesen toplantida konusan Rize Valisi Ihsan Selim Baydas, bungalovlara ruhsat çikarmakla ilgili her türlü kolayligi saglamak istediklerini bu yüzden vatandaslarin da kendilerine bir adim atmalarini istediklerini ifade etti.



“Bungalov ve turizm amaçli konutlarin kullanilmasiyla ilgili ciddi bir yapilasma var”

Konu ile ilgili açiklamalarda bulunan Rize Valisi Ihsan Selim Baydas, bungalov tipi konaklamali turizminde Rize’de olmasi gerektigine vurgu yapti. Vali Baydas “Rize açisindan en önemli meselelerimizden bir tanesi turizm. Turizm sezonunun açilisini yaptik. Turizm sezonunda beklenti çok yüksek. Bu beklentilerle ilgili de ciddi hazirliklar gerçeklestiriyoruz. Buradaki meselelerimizden bir tanesi de konaklama meselesidir. Bu konaklamanin ruhsatli ve kontrol edilebilir yapilarda gerçeklesmesi meselesidir. Özellikle bölgemizde son dönemde çokça bungalov ve turizm amaçli konutlarin kullanilmasiyla ilgili ciddi bir yapilasma var. Ciddi bir talep var. O talebe bagli olarak da bir arz gelisiyor. Bir defa tespitini yapmayla ilgili bir süreç çalisiyoruz. Evvela tespit yapiyoruz. Bu tespit de ana hedefimiz su, mutlaka bungalov tipi konaklamanin olmasi lazim. Turizm çesitliligi açisindan, konaklama alternatifi açisindan ciddi bir ihtiyaç ve biz bu ihtiyacin giderilmesi taraftariyiz. Bu yapilarin mutlaka bildirim kurallarina riayet edecek sekilde olmasi lazim. Yani kimin konakladiginin burada biliniyor, tespit ediliyor olmasi lazim. Bunu saglamamiz lazim ve bu alanda ciddi adimlar atiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Biz kamu olarak her türlü kolayligi saglayacagiz”

Kamu olarak her türlü kolayligi vatandaslara saglayacaklarini belirten Baydas, “Vergilendirilmis kayitli olmasi lazim. Turizm isletmeciligi açisindan, turizm isletme belgesi açisindan da turizm sistemine dahil olmasi lazim. Dördüncü hususumuz denetime tabi olmasi lazim ve belki de bu konular içerisinde en önemlisi çevresel etkilerinin kontrol edilebilir olmasi lazim. Özellikle Firtina Vadisi agirlikli konusuyoruz. Bu yapilardan Firtina Vadisi’ne dogrudan atilan, dogrudan Firtina Vadisi’ne atiklarin kontrolü ve bertarafi en az bu önceki saydigimiz konular kadar önemli konular. Bunlarin her birini oturup madde madde daha evvel de konusmustuk ama bugün de üzerinden geçmis olduk. Bungalov olmasi lazim. Biz bunu su an bu tesisi yapan, isletenlerden daha fazla istiyoruz. Çünkü turizm çesitliligi ve konaklama çesitliligi açisindan gereksinim duyuyoruz. Burada turist sayisi arttikça, havalimaninin kullanimi arttikça, Rize’mize olan talep arttikça konak ihtiyaciyla ilgili talep artacak. Biz kamu olarak her türlü kolayligi saglayacagiz. Bu tesisleri isleten arkadaslarimiz da bu manada bizim attigimiz bu adimi onlarda karsilik verecek” seklinde konustu.



“Bungalovlari turizm açisindan firsata çevirmeyi düsünüyoruz”

Bungalovlari turizm açisindan firsata çevirmeyi düsündüklerini ifade eden Baydas, “Burada kirmizi çizgilerimiz var. Dere yataginin içerisinde olanlar var. Bugün Ardesen Çamlihemsin Ayder yolu güzergahi üzerinde olacak olanlar var. Onlari da oturup teklif edecegiz. Geri çekilmesi, sinirlar dahilinde gelmesi gerekenlerle ilgili oturup tebliglerde bulunacagiz. Yani yapici bir yaklasimla karsimizda da bu manada bu isletmeleri gerçeklestiren arkadaslarimizin, vatandaslarimizin yapici yaklasimiyla biz bu sorunu ruhsat asamasinda da idare olarak elimizden gelen her türlü destegi ve kolayligi saglayarak çözebilecegimiz düsüncesindeyiz. Bu alanda bungalov isletmeciligi veya turizm amaçli konaklama yapan isletmeciler kendi aralarinda derneklestiler. O dernegin temsilcisi arkadaslarimizla da bu toplantilarda hep beraber olduk. Dördüncü, besinci toplantimizi birlikte yapiyoruz. Bu manada bu arkadaslarimiz oturup bu vatandaslarimizin bu isletmeci arkadaslarimizin sözcüsü olacaklar. Birebirde de ’Ben gelip kendi derdimi ifade etmek istiyorum’ diyenleri de oturup dinleyecegiz. Biz bu mevzuyu karsilikli istisare ederek kamusal anlamda kirmizi çizgilerimizi vatandasimizi bu legal alanda faaliyet göstermeye tesvik ederek çözecegimize inaniyoruz. Sehrimiz açisindan bir problem gibi görülen bu meseleyi firsata çevirmeyi düsünüyoruz. Turizm açisindan firsata çevirmeyi düsünüyoruz ve buradan ciddi bir yol haritasiyla ilerleyecegiz. Mutlaka kaldirmamiz gereken yapilar olacak. Evet bu alanda yapilmamalidir diyecegimiz yapilar olacak. Burayi genisletelim, ruhsatlandiralim ve destek verelim diyecegimiz yerler olacak” dedi.



“Onlarin nereye konulabilecegi, nereye konulamayacagi yasal sinirlarla belli”

Vatandaslarla birlikte bu sorunu beraber çözeceklerini söyleyen Vali Baydas, “Bunlarin hepsini es zamanli sürdürecegiz. Birlikte vatandasimizi karsimiza alarak degil, vatandasimizi yanimiza alarak, vatandasimizin yaninda olarak bu mevzuyu el birligiyle çözecegimize inaniyorum. Bunu da adim adim uygulayacagiz. Dere yatagi içinde olanlar var. Taskin sahasi içinde olanlar var. Heyelan sahasi içinde olanlar var. Bunlarla ilgili tespitlerimizi yapiyoruz. Yüzde 100 ruhsatlandirabilecegimiz yapilar var. Bunlarla ilgili ruhsat çalismasinda da biz elimizden geleni yapacagiz. Diyecegiz ki biz sana ruhsat sürecinde kolaylik saglayacagiz. Alternatif alanlar belirleyecegiz. Diyecegiz ki biz bu alanda yapilasmayi tesvik ediyoruz. Gelin bu alanda bungalovla ilgili yapilasma yapabilirsiniz. Biz de destek verecegiz. Bizim bungalov yapilarina veya ilave alternatif turizm yapilarina ihtiyacimiz var. Biz bu ihtiyacimizi hukuki ruhsatli zeminde gidermenin yollarini açacagiz. Onlarin nereye konulabilecegi, nereye konulamayacagi yasal sinirlarla belli. Onun konulabilecegi yerlerde elbette diyecegiz ki gel burada degerlendirebilirsin ama konulamayacagi yerde de müsaade etmeyecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA