(Özel) Hayat Kurtaran 112 Ambulanslarina EDS'den Radar Cezasi Soku...

Bursa’da, Inegöl-Bursa arasindaki karayolunda uygulamaya alinan ortalama Elektronik Denetim Sistemi ortalama 70 kilometre hizi geçen 112 ambulanslarinin sürücülerine cezai islem uyguluyor. Vatandaslar, hiz sinirlarina uymak zorunda kalan 112 ekiplerine geç kaldiklarini iddia ederek tepki gösteriyor. Genel Saglik Is Sendikasi Mali Sekreteri Erman Açikgöz, bu duruma tepki gösterip cezalarin iptalini istedi.

(Özel) Hayat Kurtaran 112 Ambulanslarina EDS'den Radar Cezasi Soku...
Inegöl Huzur Mahallesi ile Kestel arasindaki 17 kilometrelik karayolunda Ortalama hiz tespit koridoru Elektronik Denetleme Sistemi(EDS) ile saglaniyor. Inegöl Bölge Trafik Büro Amirligi sorumlulugundaki EDS sistemi ortalama hiz sinirini asan sürücülere cezai islem uyguluyor.

Devlet araçlarina da ceza yaziyorlar

Sistem kapsaminda siniri asan özel araçlarin yani sira devlet kurumlarina ait araçlara da cezai islem uygulaniyor. Bu çerçevede olaylara yetismeye çalisan 112 ambulanslarina da cezai islem uygulaniyor. Ceza makbuzlarini gören saglik ekipleri hiz sinirina uymak zorunda kalinca vakalara da ulasma süresi uzamis oluyor.

Tepki aliyorlar

Hiz siniri ortalamasi 70 kilometre kuralina uymak zorunda kalan saglik ekipleri, vakalara da geç kalinca hasta yakinlarinin tepkisine maruz kaliyorlar. Inegöl Devlet Hastanesi’nden Bursa’daki hastanelere saglik durumu kritik olan hastalarin sevki sirasinda da hiz sinirina uyulmak zorunda kalinca, bu uygulama adeta hastalarin canini hiçe sayiyor. Son bir hafta içerisinde ambulans sürücülerine onlarca hiz siniri cezasi kesildi.

Uygulama insanlarin canini hiçe sayiyor

EDS uygulamasindan zamanla yarismak durumunda olan 112 ekiplerinin muaf olmasi isteniyor.

Hiz sinirini asanlarin ödeyecegi cezalar, hiz sinirini yüzde 30 oranlarina kadar astigi için bin 506 lira, yüzde 30 ila yüzde 50’ye kadar asma ile 3 bin 135 lira, yüzde 50 oranindan fazla asma ile 6 bin 439 liraya kadar ulasiyor

IHA’ya konuyla alakali tepkisini dile getiren Genel Saglik-Is Sendikasi Genel Mali Sekreteri Erman Açikgöz, "Acil Saglik Hizmetleri dedigimiz sey vatandasin sagligini kurtarmak için ülkemizde kurulmus bir sistemdir. Vakaya giderken saniyeler ile yarisildigi bir ortamda "hizli gittin" diye acil ambulans sürücülerine ceza kesilmesi kabul edilemez. Çünkü sürücülerimiz bir an önce vakasini teslim ederek sirada bekleyen hastalarina, o anda gerçeklesebilecek kalp krizine, trafik kazasina gidebilmek için zamanla yarismaktadir. Içisleri Bakanligi’nin uyguladigi bu sistemle tahta yüklü kamyonetle, can tasiyan ambulans ayni kategoride degerlendirilmektedir. Su anda yapilan uygulamalardan dolayi 112 Acil Saglik Hizmetleri Bashekimligi’nin gönderdigi yazida belirtildigi gibi 70’i geçen ambulanslarinin sürücülerinin cezalandirilmasi kabul edilemez. Oradaki arkadaslar kamu hizmeti yürütmektedir ve zamanla yarismaktadir. "Can kurtarmaya çalisirken belirli hizlari geçemezsin" demek kabul edilebilir degildir. Hiz sinirlarimiz acemi sürücülerimiz için belirlenmektedir. 112 ambulans ekipleri ileri sürüs teknigi almis insanlardir. Ayni hiz sinirlarinin uygulanmasi kabul edilemez. Eger bir denetim yapilacaksa denetim yapilmali ama Saglik Bakanligi’nin su anda uyguladigi sistemde belirli sinirlari asan sürücülere idari sorusturma açilip maddi para cezasi vermek çalisana "sen bu isi yapma" demektir. Biz su anda 112 saglik hizmetlerinin hastalarimiza ulasabilmesi için mücadele ediyoruz. Eger bu mücadeleyi sinirlandiracak uygulamalardan vazgeçilmezse; 112 vatandasa saglik hizmeti sunamayacak. Bu durum da daha büyük sorunlara ve saglikta siddete neden olacaktir. Çünkü hastasi için ambulans bekleyen vatandasimiz oradaki hiz sinirinin 70 oldugunu kabul etmez, bunu kimseye anlatamayiz. Saglikta siddetin sebebi, Içisleri Bakanligi olmasin. Bu uygulama son bulsun" dedi.

Kaynak: İHA