Kurduklari Otagda Kirgiz Kültürünü Tanitiyorlar

Afganistan’in Pamir Yaylasi’ndan 40 yil önce göç ederek Van’in Ercis ilçesi Ulupamir köyüne yerlesen Kirgiz Türkleri, Yozgat’in Yenifakili ilçesinde kurduklari otagda gelenek ve göreneklerini yasatiyor.

Kurduklari Otagda Kirgiz Kültürünü Tanitiyorlar
1980’li yillarda zorlu doga sartlari ve hastaliklar nedeniyle Afganistan’in Pamir Yaylasi’ndan göç etmek zorunda kalan ve dönemin Cumhurbaskani Kenan Evren tarafindan 1982 yilinda Türkiye’ye getirilen Kirgiz Türkleri, Yozgat’in Yenifakili ilçesinde kültürlerini yasatmaya devam ediyor. Toplu Konut Idaresi (TOKI) tarafindan ilçeye yaptirilan konutlara yerlestirilen Kirgiz Türkü 40 aile, gelenek ve göreneklerini yasatiyor. Kirgiz erkekleri at yetistiriciligi ve dericilik isleriyle ugrasirken, kadinlar ise Kirgiz ve Türk motifleriyle kilim dokuyup, el isi yaparak geçimlerini sagliyor. Elektrigin, televizyon ve telefonun bulunmadigi otagda konaklama hizmeti vererek turizme katki saglamayi da hedefleyen Kirgiz Türkleri, belediyenin verdigi destekle kurduklari ‘Kirgiz Kültür Çarsi’nda da hali dokuma gelenegini yasatiyor. Kirgizlar, besi hayvanlarinin arka bacaklarinda bulunan dört yüzlü kemikler ile oynadiklari ‘asik oyunu’ gelenegini de hala yasatiyor. Yenifakili ilçesindeki Kirgiz Türkleri bir yandan üretim yaparak geçimlerini saglamaya çalisirken, bir yandan da geleneklerini yasatmak için ugras veriyor.

“Kültürümüzü Türkiye’ye tanitmaya çalisiyoruz”

Yozgat’in Yenifakili ilçesinde Kirgiz Türkleri olarak 40 ailenin yasadigini söyleyen Yenifakili Kirgizlar Sosyal Yardimlasma Dernegi Baskani Gencekul Timur, “40 aile, yaklasik 200 kisiyiz. Burada kendi kültür ve geleneklerimizi sürdürmekteyiz. Kültürümüzü, otagimizi, yasamimizi tüm Türkiye’ye tanitmaya çalisiyoruz. Otag çadirimizda aksakallilarimizla oturarak istisare konularini burada çözüyoruz. Ayni zamanda hali tezgahi kurduk, burada 13 kisiye gelir kapisi olustu ve yöresel hali dokuma islemi devam etmektedir. At çiftligimizi kurduk, ata binme ve okçuluk islerini devam ettirmekteyiz. Hayvanciligi da burada sürdürüyoruz” dedi.



“Hüznümüzü ve mutlulugumuzu otagda yasariz”

Hacer Atakan da, “Burada geleneklerimizi yasatmaya devam ediyoruz. Kiyafetlerimiz, yemek kültürümüzü ayni sekilde devam ettirmeye çalisiyoruz. Bu otagda da mutlu ve hüzünlü günümüzde aksakallilar, gençler, çocuk ve yasli demeden hep beraber toplaniriz. Burada hep beraber oluruz. Gelmek isteyen herkesi bekleriz” seklinde konustu.



“Otag kültürünü burada yasatmak istiyoruz”

Yenifakili ilçesine 5 yil önce geldiklerini söyleyen Recep Bibi Timur, “Pamir Yaylasi’ndan Van Ercis’e geldik. 40 sene oldu, gelenegimizi, görenegimizi özümüzü çok sükür birakmadik. Yenifakili’ya geleli de 5 yil oldu. Burada da kültürümüzü yasatmaya çalisiyoruz. Pamir Yaylasi’nda otagda kaliyorduk. Otag kültürünü burada da devam ettirmek istiyoruz. Kültürümüzü kaybetmek istemiyoruz. Bizden sonra da gençlerimizin kültürümüzü devam ettirmesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Hali dokuyarak aileme katki sunuyorum”

Türk motiflerini isleyerek hali dokudugunu belirten Nüsha Bildirici, “Kirgiz Türkleriyiz. Yenifakili’da yasiyoruz. Buraya geleli 6 sene oldu. Hali dokuyarak ailemize katkida bulunuyoruz. Burada geleneklerimizi yasatiyoruz. Kirgiz otagimiz var. Hali dokuma atölyemiz var. Burada hali motiflerini ilmek ilmek dokuyoruz” dedi.

Kaynak: İHA