SGK Amasya Il Müdürü Senel Açiklamasi 'Türkiye'nin Yüzde 99,3'Ü Genel Saglik Sigortasi Kapsaminda'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Amasya Il Müdürü Nurcan Yurt Senel, 2002 yilinda yüzde 70 olan Genel Saglik Sigortasinin kapsaminin bugün yüzde 99,3’e ulasmis durumda oldugunu açikladi.

SGK Amasya Il Müdürü Senel Açiklamasi 'Türkiye'nin Yüzde 99,3'Ü Genel Saglik Sigortasi Kapsaminda'
13-19 Mayis tarihleri arasinda kutlanan Sosyal Güvenlik Haftasi dolayisiyla yaptigi açiklamasinda 2016 yilinda yapilan düzenlenme ile Genel Saglik Sigortasi priminin tek kaleme indirildigini hatirlatan Nurcan Yurt Senel, “Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kisilerin ödemesi gereken prim tutari 2024 yili için 600,08 TL’dir. Bu kisiler aylik olarak ödeyebilecekleri bu cüzi tutarla hem kendileri hem de bakmakla yükümlü olduklari esleri, çocuklari ile anne ve babalari saglik güvencesine sahip olmasalar bile GSS kapsaminda olup saglik hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkina sahip oluyorlar. 2002’de yüzde 70 olan Genel Saglik Sigortasinin kapsami bugün yüzde 99,3’e ulasmis durumda” diye konustu.

Türkiye’nin kadar güçlü oldugunu korona virüs salgini döneminde tüm dünyaya gösterdigine isaret eden il müdürü Senel, “Ülkemiz, bu sikintili günlerde saglam temeller üzerine insa edilen Genel Saglik Sigortasi sistemimiz sayesinde tüm dünyaya örnek oldu” seklinde konustu.

Sosyal Güvenlik Reformu’nun hayata geçmesi ile birlikte atilan önemli adimlardan bir tanesinin de kayitli istihdamin özendirilmesi ile bu bilincin arttirilmasina yönelik çalismalarin önem kazanmasi oldugunu vurgulayan Senel, “Cezanin yerini tesvikin, denetimin yerini rehberligin aldigi bir anlayisi hayata geçirmeye çalistik ve bilinçlendirme, farkindalik, etkin rehberlik ve denetim faaliyetlerine öncelik verdik. Kayit disi istihdamin genislemesi, bir taraftan çalisanlarin güvencesiz kalmasina yol açarken, diger taraftan da kayitli istihdam aleyhinde haksiz rekabete yol açmaktadir. Hafta kapsaminda kayit disi istihdamla mücadele konusunda çalismalarimiza deginerek toplumun tüm kesimlerinde sigortali çalismaya destek verilmesi konusunda farkindalik saglamak istiyoruz. Verdigimiz hizmetlerin iyilestirmesi, prim tesviki uygulamalari, veri paylasimina dayali çapraz denetimler, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalismalari, yenilikçi uygulamalarimiz ve tabii ki kayit disi istihdamin yogun oldugu alanlarda hayata geçirdigimiz projeler kayit disi istihdamin düsürülmesine önemli katki sunmaktadir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA