'Yildizlararasi Zirve Ödülleri' Verildi

Bu yil ilki düzenlenen, ‘Yildizlararasi Zirve Ödülleri’ verildi. Bu kapsamda; Yildiz Teknopark ev sahipliginde, 15 kategoride 50’den fazla firma ödüllendirildi.

'Yildizlararasi Zirve Ödülleri' Verildi
YTÜ Yildiz Teknopark tarafindan düzenlenen Yildizlararasi Zirve Ödülleri, Yildiz Teknik Üniversitesi Davutpasa Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçeklesti. Program YTÜ Yildiz Teknopark tanitim videosu gösterimiyle baslarken, açilis konusmalarinin ardindan Ar-Ge’nin yildizi, indeksin yildizi, ticarilesen ürün yildizi, ihracatin yildizi, fikri mülkiyet yildizi, sürdürülebilirlik yildizi gibi kategorilerde 50’den fazla firmaya ödül verildi.

Ödül törenine, YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yilmaz, YTÜ Yildiz Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanisman, YTÜ Rektör Yardimcilari, YTÜ Yildiz Teknopark firmalari ve davetliler katildi.



“165 bin mezuna dünyanin her yerinde rastlayabilirsiniz”

Programin açilis konusmasini yapan YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yilmaz, 113 yildir mühendisler, mimarlar yetistirdiklerini belirterek “Son 20 yildir bizim en üstün yetenegimiz sadece bu degil. Biz bir Ar-Ge üniversitesiyiz. Ama Ar-Ge’yi de modasi geçmis bir konsept olarak buluyoruz. Onun yerine arastirma, inovasyon, teknoloji ve ticarilestirme yaptigimizi iddia ediyoruz. Bunu da çok iyi yapiyoruz. Yani sonunda ticarilesmeyen herhangi bir Ar-Ge çalismasinin sonuca odaklanmadigi, ulasmadigina inaniyoruz. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Bunu çok iyi yapan birkaç üniversiteden bir tanesiyiz. 165 bin mezuna dünyanin her yerinde rastlayabilirsiniz. 42 bin ögrencimiz var. Lisans ögrencilerinden basliyor, doktora ögrencilerine, post doktoralara kadar hepsi Ar-Ge’nin içerisinde. Girisimci bir üniversiteyiz. Ögrencilere ve akademisyenlere en çok sirket kuran bir üniversitesiyiz. Çözüm odakliyiz. Yildiz Teknik Üniversitesi deyince sanayide hemen tornavidayi anahtari eline alan düsünmeden o problemin göbegine atlayan mezunlarimiz var. Çok eskiden bu küçümsenirdi. Bu bizim yükselen degerimiz. Bunun sayesinde Türkiye’nin en büyük Teknoparkina ulastik” dedi.



“Türkiye’nin en büyügüz”

Yildiz Teknopark da 700 sirket ve toplamda 17 bin çalisanin oldugunu aktaran Yilmaz, “19 milyar dolar degerleme. 700 sirketi tek tek toplayin, degerleme yapin. Muhtesem bir büyüklük. Büyük bir ekosistemi düsünün. Türkiye’nin en büyügüz. Ama aslinda tüm Türkiye’yi de topluyoruz. Bir huni seklinde en dogudan Gaziantep’ten, Ankara’dan, Kayseri’den, Sivas’tan da bütün bu ekosistem buraya dogru akiyor. Su anda en seçilmis ekip burada. Gaziantep’ten, Kayseri’den, Ankara’dan gelmis girisimciler de buraya dogru akiyor. En iyi yaptigimiz islerden bir tanesi de bu. Biz Türkiye’yi toparliyoruz. Bunu ekosistemin göbegine getiriyoruz. Artik son 10 yildir bu isin merkezi Yildiz Teknik Üniversitesidir” seklinde konustu.



“6 binden fazla projeyi tamamlamis durumdayiz”

Programda konusan YTÜ Yildiz Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanisman, “Su anda 700’den fazla sirketimiz var. Bin 400 tane proje yürütülüyor. Yildiz Teknopark kuruldugundan bugüne kadar 2 milyar dolarlik bir ihracat gerçeklestirmis durumda. Yine 620’den fazla patent ve bugüne kadar 6 binden fazla projeyi tamamlamis durumdayiz. Bölgesinde lider, globalde söz sahibi misyonuyla hareket ediyoruz. Silikon Vadisi’ndeki baslatilan adim sonrasinda Dubai, Taskent ve Londra devamli merkezlerimizi Amsterdam ve Berlin olarak devam ettiriyoruz. Globalde söz sahibi olma vizyonumuzu açikçasi sadece biz söylemiyoruz. Yine geldigimizde ‘Biz çok güzel bir girisimcilik faaliyetinde bulunuyoruz. Kuluçkamiz çok iyi. Bunu globale tasiyacak bir mekanizma yok mu? varsa neden basvurmuyoruz’ dedim. Sonrasinda gerekli aksiyonlari aldik ve dünya üzerindeki bin 800 girisimci kuluçka merkezinin degerlendiren UBI Global sonuçlarina göre ilk 10’da yer aldik. Yani iddiamizi kanitlayarak globalde de söz sahibi oldugumuzu göstermis olduk.

Globalde YTU Startup House olarak markalastiklarini belirten Tanisman sözlerine sunlari ekledi:

“Burasi ezber bozanlarin sahnesi. Yani nihayetinde genelde hep böyle belli alanlarda hapsedilen bir yapi bize yetmiyor. Startup House, girisimci kuluçka merkezi zaten dünya üzerinde kendisini ispat etmis durumda. Startup House da bir metafor da kullaniyoruz. Üniversitemizin ve bizim de slogonumuzda yer alan yildizimiz 10’lu. Bes arti bes diyoruz. Bes yurt içinde bes de yurt disinda olmak üzere ofislerle ve oradaki çalisma imkanlariyla bir sistem olusturmaya çalisiyoruz. Aslinda biz büyük bir kulüp kuruyoruz. Yani o bahsettigi toplulugu yönetmek adina büyük bir kulüp yapisina bürünüyoruz. Bu kulübün bes tane lokasyonu Istanbul’da. Bes lokasyonu da globalde olmak üzere bir hedef dogrultusunda ilerliyoruz. Ben geçmis ve gelecek bir parça olsun anlatmaya çalistim ama hep beraber bu ekosistem sistem içerisinde yasiyoruz. Bize bu gururu yasattiginiz için herkese tekrar tesekkür ediyorum.”

Ödül alan firmalar

AR-GE’nin Yildizi Kategorisi:

Dcipher Turkey

Appnation

7 Mobile

Codeway

FBT

Akinon

Indeksin Yildizi Kategorisi:

Suden Machines

Patika Dev

T-rupt Teknoloji

Kartaca

I2I

Bilge Adam

Ticarilesen Ürün Yildizi Kategorisi:

IDX Havacilik Çözümleri

Alotech

Uyumsoft Kurumsal

Octet

Doping Bilisim

Kafein

Ihracatin Yildizi Kategorisi:

Wizard

Centra Uzman

Ayasis

FEV Türkiye

Etiya

Fikri Mülkiyet Yildizi Kategorisi:

Tusas

Compugroup

Neutec Ar-Ge

Sürdülebilirlik Yildizi Kategorisi:

Artemis Aritim

STL Solar

Mighty Buildings

Mobilite Teknolojileri Yildizi Kategorisi:

Evry

Leo Drive

Robeff

Oyun Teknolojileri Yildizi Kategorisi:

Bigger Oyun

Supergears Oyun

Motion Blur

Zirvedeki Kadin Yildiz Kategorisi:

Plastic Move

Biolive

Sense

Akademik Grisimci Yildizi Kategorisi:

Ascast

Chemtox

Aelur

Ekosisteme Yildizli Katki Kategorisi:

Sektörsoft Yazilim

Bina Incubator

Acun Global

Gelecegin Yildizli Unicornu Kategorisi:

Clock Wizard

Bitexen

Papara

Ihracatin Kutup Yildizi Kategorisi:

Codeway

Ar-Ge’nin Kutup Yildizi Kategorisi:

Etiya

YILDIZ Özel Ödülleri:

YASAD Yönetim Kurulu Baskani Gönül Kamali

Aytaç Medya CEO’su - Aytaç Agdag

MICROSOFT Digital Native and Startups Partnership Lead - Buket Nazlican

GOOGLE Country Channel Leader - Dr. Serhan Yilmaz

Gazeteci - Hakan Çelik

Ziraat Teknoloji Genel Müdürü - Bayram Tuzcu

HALKBANK Genel Müdürü - Osman Arslan

Yükselen Çelik Yönetim Kurulu Baskani - Yüksel Gök
Kaynak: İHA