Ordu'nun Derelerinde Sel Ve Su Baskinlarina Karsi Islah Çalismasi Baslatildi

AFAD tarafindan satin alinarak DSI’ye verilen is makineleri Ordu’da ilk çalismayi baslatti. AFAD Baskani Okay Memis, Türkiye’deki bütün derelerde bu çalismalarin yürütülecegini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin afetlere müdahalede ve afet sonrasi iyilestirmede dünyanin en basarili ülkelerinden birisini oldugumuzu söyleyebiliriz” dedi.

Ordu'nun Derelerinde Sel Ve Su Baskinlarina Karsi Islah Çalismasi Baslatildi
Karadeniz Bölgesi’nde sel ve su baskinlarini önlemek amaciyla, akarsu yataklarinin islah ve temizligini yapmak için AFAD tarafindan satin alinan 111 is makinesinden 8’i olan paletli ekskavatör, Persembe ilçesi Efirli Mahallesi’ndeki Akçaova Irmaginda ilk çalismalara düzenlenen program ile basladi.

Çalismalar kapsaminda Ordu’nun 6 ilçesinde ve 17 derede 1,5 milyon metreküp rüsubat temizligi yapilmasi hedefleniyor.

“Hedef, riski azaltmak ve can kayiplarinin önüne geçmek”

Düzenlenen programda açiklamalarda bulunan AFAD Baskani Okay Memis, “Haftalar öncesinde Cumhurbaskanimizin AFAD’daki tesrifleriyle baslattigimiz, özellikle Türkiye’deki Karadeniz’deki derelerin islahi projesinin Ordu ayaginin baslama projesi için bir aradayiz. Hem Türkiye’de, hem de dünyanin herhangi bir bölgesinde tahmin edilemeyen ani iklim degisikligine bagli sel, su baskinlari ve doga olaylarina maruz kalinacagi konusunda öngörüler var. Dolayisiyla bizim bu anlamda AFAD olarak asli görevlerimizin basinda risk azaltma geliyor. Afet olmadan önce afete müdahale etmek, risk azaltmak ve öncelikli olarak vatandaslarimizin can güvenligi korumak, afetlerden dolayi can kayiplarinin önüne geçmek gibi hedefimiz var, sonrasinda da müdahale geliyor” diye konustu.



“Karadeniz Bölgesi’nden baslayarak Türkiye’nin bütün derelerinde islah çalismalari yapilacak”

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti biz AFAD olarak afetlere müdahalede afet sonrasi iyilestirmede dünyanin en basarili ülkelerinden birisini oldugumuzu söyleyebiliriz” diyen Memis, “Suanda Cumhurbaskanimizin liderliginde 6 Subat tarihinde dünyanin en büyük afet sonrasi iyilestirme operasyonunu bu devlet ve bu millet hep beraber yapiyor. Bununla birlikte risk azaltmada da çok önemli çalismalar ve projelerimiz var. Onlardan birisi de bu proje. Devler Su Isleri Genel Müdürlügü bünyesine AFAD üzerinden 111 ekskavatör satin alindi ve insallah 2 yil içerisinde Türkiye’nin bütün derelerinde öncelikli olarak Karadeniz’de geçen yillarda meydana gelen sel felaketlerinden dolayi riskli derelerin nereler oldugunu biliyoruz. O bölgelerden baslayarak insallah islah çalismasini yürütecegiz” ifadelerine yer verdi.

Satin alinan araçlarin tamaminin yerli oldugunu kaydeden Memis, Ankara’da yapilan törenden sonra ilk yerel programin Ordu’da baslatildigini, Giresun, Rize, Trabzon, Zonguldak, Sinop, Karabük, Kastamonu, ve diger illerde de bu çalismalarin yapilacagini kaydetti.

Son 3 yilda 113 vatandasin sel nedeniyle hayatini kaybettigini hatirlatan AFAD Baskani Okay Memis, “400’ün üzerinde vatandasimiz da yaralandi. Insallah basarili çalisma yürütürüz ve önceden aldigimiz tedbirlerden sonra hiçbir can kaybi yasamayiz” seklinde konustu.



“Dere yataginin isgali, hele ki kaçak yapilarin isgali meselesine kesinlikle son verilmeli”

Ordu Valisi Muammer Erol ise dere yataklarinin isgal edilmemesi gerektigini söyledi.

Bu araçlar ile Ordu’nun 7 ilçesinde ve 16 deresinde toplam 70 kilometrelik alanda çalismalar yapilacagini ifade eden Erol, “Yaklasik 1,5 milyon metreküp rüsubat temizligi yapilmis olacak. Insallah bu tamamlandiginda da sel ve taskin baskini ile ilgili ciddi bir risk azaltma faaliyeti gerçeklestirilmis olacak. Dere yatagi temizliyoruz ama dere yatagi temizliginden önce en iyi temizlik kirletmemek. Bu konuda da vatandaslarimizin biraz daha hassas davranmalarini istiyoruz. Dere yataginin ortasinda katli yapilarimiz olmus, dere yataginin isgali hele ki kaçak yapilarin isgali meselesine kesinlikle son verilmeli, dere yataklari kanalizasyon atiklarinin atilacagi, vahsice ortama birakilacagi yerler degil, bunu özellikle vatandaslarimizin bilmesi ve hassasiyet göstermesini istiyoruz” dedi.

Konusmalarin ardindan is makineleri dereye girerek, ilk islah çalismalarini baslatti.

Programa, Ordu Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Celal Tezcan, Vali Yardimcisi Ayhan Durmus, Altinordu Kaymakami Erkan Karahan, Fatsa Kaymakami Avni Kula, Ünye Kaymakami Ayhan Isik, Persembe Kaymakami Fatma Turhan Keser, Çaybasi Kaymakami Salih Aydin, Gülyali Kaymakami Hatice Üstün, Deprem ve Riski Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Daire Baskanlari Davut Sahin ile Recep Salci, Il Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Isik, DSI Samsun Bölge Müdürü Köksal Bugra Çelik ve yetkililer katildi.

Kaynak: İHA