Mevsimsel Olarak Deprem Psikolojisine Kapilan Vatandaslara Bilim Adamindan Rahatlatacak Açiklama

Iskenderun Teknik Üniversitesi’nde görevli Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Semir Över, depremlerin tektonik olaylar oldugunu, belirli bir mevsimle veya zaman dilimiyle ilgisi olmadigini söyledi.

Mevsimsel Olarak Deprem Psikolojisine Kapilan Vatandaslara Bilim Adamindan Rahatlatacak Açiklama
Ülkemizde son 25 yilda yasanan depremlerden en büyükleri olan 1999 Gölcük depremi Agustos ayinda, 2023 Kahramanmaras merkezli depremler ise Subat’ta meydana gelmisti. Yaz mevsiminde asiri sicaklar oldugunda bazi vatandaslar Marmara depremini hatirlayarak tedirgin olurken, bazi vatandaslar ise kisin asiri soguklarda Kahramanmaras depremlerini hatirlayarak endiseleniyor.

Iskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Semir Över, depremlerin olusumuyla ilgili önemli açiklamalarda bulunarak, mevsim veya hava sartlarinin depremle ilgisi olmadigini anlatti.

Kahramanmaras merkezli depremlerin kis ayinda ve Gölcük depreminin yaz ayinda yasandigina dikkat çeken Över, “Hava kosullarinin depremle baglantisi olmadigini söyleyebilirim ama bunu nedenlerini açiklayarak söylemekte fayda var. Sunu söyleyeyim; ülkemizde son iki büyük depremin biri Agustos ayinda Marmara depremi 1999 yilinda yasandi. Biri de geçen yil Subat ayinda Pazarcik depremi 2023’te meydana gelmisti. Biri yaz aylarinda biri kis aylarinda yasandi, dolayisiyla asiri sicaklar oldugunda insanlar Marmara depremini hatirlayarak tedirgin oluyor. Asiri soguk ve yagisli oldugunda, gök gürültülü yagislar oldugunda insanlar yine tedirgin oluyor ve Pazarcik depremini hatirliyorlar. O yüzden insanlarda bir endiseye neden oluyor bu durum, ’acaba tekrar deprem olacak mi’ seklinde. Bu endiseyi sona erdirmek de çok kolay degil, bu biraz daha toplumsal psikolojiyi de içine alan bir genis kapsamli bir olay. Ama uzmanlik alanim içerisine giren deprem konusunda sunu söyleyebilirim, atmosferik olaylarin yani hava olaylarinin depremlerle hiçbir iliskisi yoktur” dedi.



“Depremler tektonik olaylardir, hava kosullariyla veya atmosferik olaylarla hiçbir ilgisi yoktur”

Depremin yer altinda meydana gelen bir olay olduguna dikkat çeken bilim adami Över, “Depremlerin olusumlarina baktigimizda bir istatistiksel çizelge yaparsak her kosulda her hava kosulunda depremin oldugunu, olabilecegini, yani depremlerin hava kosulunu seçmedigini söyleyebiliriz. Yilda belki 6 ve daha büyük 50’den fazla deprem oluyor. Dünyada bazi yerlerde soguk havalarin etkinligi sürüyor, bazi yerlerde sicak havalar etkinligini sürdürüyor. Dolayisiyla depremlerin hava kosulunu seçmedigini söyleyebiliriz. Ayrica depremler için bir ek bilgi vermek istiyorum; biliyorsunuz dünyamiz manto, çekirdek ve yer kabugundan olusuyor. Manto içerisindeki konveksiyon akimlarinin yer kabugunu farkli yönlere kaymasina neden olmaktadir. Hem kaymasini hem de zorlamasina neden olmaktadir. Zorlanan ve kirilan yerlerde deprem meydana geliyor ve deprem enerjisini tasiyan dalgalar yeryüzüne yayilarak yeryüzünü sarsmasi olayina biz deprem diyoruz. Baktigimiz zaman deprem yerin içinde meydana gelen bir olaydir. Yerin derinliklerinde bu 5 kilometreden 60-70 km bizim ülkemiz için hatta 600 kilometreye varan derinliklerde de meydana gelen depremler de kaydedilmistir. Yüzeyde meydana gelen atmosferik olaylarin, yani hava kosullarinin yerin derinliklerinde bu kadar derinliklerinde meydana gelen olaylari etkilemesi söz konusu degildir. Dolayisiyla depremler tektonik olaylardir, hava kosullariyla veya atmosferik olaylarla hiçbir ilgisi yoktur” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA