KKTC Disisleri Bakani Ertugruloglu Açiklamasi 'Kibris Türkü'nün Son Süreçlerde En Büyük Derdi Avrupa Birligi'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakani Tahsin Ertugruloglu, Kibris Türkü’nün son süreçlerdeki en büyük derdinin Avrupa Birligi oldugunu belirterek, “Son derece tehlikeli bir rol oynuyorlar. Bir kere Avrupa Birligi iddia edildigi gibi tarafsiz bir örgüt degil. Avrupa Birligi kendi ifadeleriyle de biz Kibris’tan yanayiz diyor. Tabii Kibris dedigi Rum tarafi. Avrupa Birligi Kibris sorunun halledilmesine yönelik tarafsiz bir örgüt olmaktan çikmistir soruna taraf bir örgüttür. Ama bu örgüt maalesef hala daha aramizda bazi kesimler için ugruna ölünecek Leyla’dir. Avrupa Birligi denince akan sular durur” dedi.

KKTC Disisleri Bakani Ertugruloglu Açiklamasi 'Kibris Türkü'nün Son Süreçlerde En Büyük Derdi Avrupa Birligi'
Bir dizi ziyaret için dün Trabzon’a gelen Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakani Tahsin Ertugruloglu, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) düzenlenen “20 Temmuz Mutlu Baris Harekati’nin 50. yilinda Uluslararasi Hukuk Baglaminda Kibris” konferansina katildi.

Konferansa Ertugruloglu’nun yani sira Trabzon Valisi Aziz Yildirim, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalci, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Konferansa konusan KKTC Disisleri Bakani Tahsin Ertugruloglu, Kibris meselesinin temel nedeninin Türkiye’nin Kibris’tan çikartilmasi oyunu oldugunu söyledi.

Ertugruloglu, “Bati dünyasinin derdi Türkiye’yi Kibris’tan çikarmak. Türkiye’nin Kibris adasinda etkili olmasi söz sahibi olmasi Bati dünyasinin hazmedebildigi bir realite degildir. Ne yapip edip Türkiye’yi Kibris’tan çikarma Türkiye’yi tek nefes alabildigi güneyde de kilitleme. Türkiye’yi belki bu dünyanin en hassas cografyasinda ezik büzük isgal altina alinmis yine Avrupa’nin dünyanin hasta adami pozisyonuna indirgemek. Bütün oyun budur. Bu oyunu oynarken de bati ülkeleri Avrupa Birligi bizim üzerimizde siz Türkiye’den farklisiniz oyununu oynuyor. Siz Kibris Türkü, Türkiye Türklügünden farklisiniz bu psikolojik savas teknikleri oynaniyor bizim üzerimizde. Türkiye’de de bir baska sekli oynaniyor. Sanki Kibris’i verse Türkiye kurtulacak. Kibris’i veren Türkiye hiçbir davasinda ayakta duracak hale gelmez. O kadar önemli bir cografya ki dolayisiyla biz ulusal davanin savunuculugunu yapiyoruz dediginizde Türk ulusunun ulusal çikarlarina hürmet etme adina mücadele verdigimizi kast ediyoruz. Türk ulusu için Kibris adasinin önemi Dogu Akdeniz’deki Türk ulusunun hak, hukuk ve çikar güvenligine tehdit teskil etmeyecek bir adayi olusturma. Adadaki Türk halkinin misyonu budur. Dolayisiyla bizim içimizde Türkiye dislansin diye ugras veren saskinlar ne de ana vatanda kangurumuz olmustur verin kurtulalim diyen saskinlar. Bütün bunlar yanlis yoldaki arkadaslarimiz. Kibris Türkü’nün son süreçlerde en büyük derdi de Avrupa Birligi. Son derece tehlikeli bir rol oynuyorlar. Bir kere Avrupa Birligi iddia edildigi gibi tarafsiz bir örgüt degil. Avrupa Birligi kendi ifadeleriyle de biz Kibris’tan yanayiz diyor. Tabi Kibris dedigi Rum tarafi . Avrupa Birligi Kibris sorunun halledilmesine yönelik tarafsiz bir örgüt olmaktan çikmistir soruna taraf bir örgüttür. Ama bu örgüt maalesef hala daha aramizda bazi kesimler için ugruna ölünecek Leyla’dir. Avrupa Birligi denince akan sular durur” seklinde konustu.



“Müzakereler olsa olsa iki komsu devletin komsular olarak nasil iliskiler içerisinde olacagini belirlemek için olabilir”

“Kibris Türk ve Rum’un ortak adasidir” diyen Ertugruloglu, “Biz Kibris meselesine sadece Ingiliz, Amerikan, Fransiz, Rusla mücadele ederek götürmüyoruz. Kendi içimizde de bu unsurlarin etki altina aldiklari kendi insanlarimizla da mücadele ediyoruz. Ama ne isterse olsun su da çok net sekilde bilinmesi gerekir bu ada ne tarihinde hiçbir zaman Helen adasi olmustur, ne de bundan sonra en ufak bir sekilde Helen adasi olma olasiligi vardir. 74 baris harekatiyla bu adanin Enosise (Kibris’in Yunanistan’a baglanmasi) giden yolu megali ideanin gerçeklestirilmesi ebediyen ortadan kaldirilmistir. Türkiye Türk askeri sadece Türk askeri degil Türkiye bütün yönleriyle adada mevcuttur ve olmaya da devam edecektir, olmasi gerekir çünkü o ada Türk adasidir. 300 küsur sene Osmanlinin parçasi olmus bir addan bahsediyoruz. Türk ulusu olarak bu ada Kibris Türkü’nün ve Kibris Rum’umun ortak adasidir dedigimizde büyük özveri gösterdigimizi bilmemiz gerekir. Simdi çok rahatlikla sunu da diyebilirdik Kibris tümüyle Türk adasidir. Rumlarda bize tarihi toplumdur. Bunu demis olsaydik bunun tarihi bir gerçeklik boyutu var. Ama Türk ulusu olmanin verdigi büyüklükte de hosgörüyle de diyoruz ki bütün bizlere yapilan haksizliga ragmen ada Kibris Türk ve Rum’un ortak adasidir. Bu adada ortakligi da denedik. Ama o ortakligin basina da ne geldigini gördük. Bundan ders çikarmadan bugün halen daha birileri Kibris Türkü ve Rum’unu yeni müzakerelerle yeni bir ortaklik kurmasini arzu ediyorsa hayal görüyor. Yok böyle bir dünya, bitti. Bundan sonra iki taraf arasinda deger müzakere olursa toprak bütünlügü ve tek egemenligi olacak bir ortaklik devleti kurmak için olmayacaktir. Bu müzakereler olsa olsa iki komsu devletin komsular olarak nasil iliskiler içerisinde olacagini belirlemek için olabilir. Rum bunu niye kabul etsin diyeceksiniz. Haklisiniz. Ben kabul edecegini bekledigim için söylemiyorum. Ben ortaya koydugumuz politikayi izah etmeye çalisiyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA