ETÜ'de Hemsireler Haftasi Kutlandi

Erzurum Teknik Üniversitesi’nde 12-18 Mayis Hemsireler Haftasi münasebetiyle program düzenlendi.

ETÜ'de Hemsireler Haftasi Kutlandi
Saglik Bilimleri Fakültesi ve ETÜ Türk Hemsireler Dernegi Ögrenci Konseyi is birligiyle düzenlenen programa ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ceren Sultan Elmali, Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Elanur Yilmaz Karabulutlu akademisyenler ve çok sayida ögrenci katildi.

Prof. Dr. Muammer Yaylali Konferans Salonu’nda “Hemsirelerimiz Gelecegimiz: Bakimin Ekonomik Gücü” temasiyla düzenlenen programin açilisinda konusan Dekan Karabulutlu, hemsirelerin saglik hizmetlerinin saglanmasinda her zaman öncü güç oldugunu dile getirerek: “Din, dil, irk ayrimi gözetmeksizin “Herkes için Saglik” ilkesini benimseyen hemsireler birey, aile ve topluma saglik hizmeti sunmada ekibin en etkin rol oynayan üyesi olma konumundadir. Hemsirelik, özveri isteyen bir meslektir. Florance Nightingale’in Kirim Savasi sirasinda yasanan dizanteri ve kolera salgininda binlerce askerin hayatini kaybettigi bir dönemde yaptigi analizler ve hemsirelik uygulamalari ile mortalite hizini ciddi boyutlarda düsürmesi; geçmiste yasanan salginlarda hemsirelerin ön cephede yer aldiginin ve hizmetlerinin ne kadar etkin oldugunun en önemli örnegidir. Bunu Covid 19 pandemisi bizlere tekrar göstermistir. Tüm dünyada hemsireler pandeminin gerçek kahramanlari olarak kabul edilmis ve toplum tarafindan önemleri daha fazla anlasilir hale gelmistir. Bu özel gün vesilesiyle, kaliteli bakim ve bu bakimi saglayacak hemsirelerin yetistirilmesinden sorumlu egitim ve egitici kalitesinin öneminin yani sira meslegi degistirecek ve gelistirecek kisilerin, siz degerli hemsirelerin ve gelecegin hemsirelerinin olacagi gerçegine de vurgu yapmak istiyorum. Ülkemizin her kösesinde insan hayatinin kutsalligindan ödün vermeksizin sonsuz sabir, her türlü özveri, gayret ve sevgi ile meslegini icra etmeye çalisan, degerli Hemsirelerimizin 12-18 Mayis Hemsirelik Haftasini kutlar, meslek hayatlarinda basarilar dilerim” dedi.

Dekan Karabulutlu’nun ardindan kürsüye çikan Rektör Çakmak, Hemsireler Gününün Kirim Savasinda büyük fedakarliklar yapan Florance Nightingale’in dogum günü olan 12 Mayis’ta kutlandigini ifade ederek” Florance Nightingale çok yönlü kisiligiyle dikkat çeken bir isim. Bizler de her zaman ögrencilerimize bunu hatirlatiyoruz. Hemsirelik çok kutsal bir meslek. Ögrencilerimiz bir yandan mesleki egitimlerine devam ederken bir yandan da spor, kültür ve sanattan da geri kalmadan kendilerini çok yönlü bir sekilde gelistirmelidir. Tabi bu tip programlarda Florance Nightingale ismi ön plana çiksa da tarihimizde Safiye Elbi ve Esma Deniz gibi bu meslegi icra eden çok önemli figürlere de sahibiz. Bizler degerlerimizin kiymetini bilerek hepsine sahip çikmaliyiz. Hemsirelik sevgiyle, sefkatle ve özveriyle dolu bir meslektir. Her biriniz bir gün degil bir ömür minnet duyulmayi hakkediyorsunuz. Bu vesileyle gününüzü kutluyor basarilar diliyorum" diye konustu.

Açilis konusmalarinin ardindan devam eden programda akademisyenler ve uzmanlar, dinleyicilere hemsirelik meslegindeki yenilikçi çalismalar hakkinda bilgi verdi. Program ETÜ Hemsirelik Bölümü 2. sinif ögrencilerinin egitim ögretim dersi kapsaminda hazirladigi materyalleri katilimcilara sergilemesi ile sona erdi.
Kaynak: İHA