Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz Açiklamasi 'Cari Dengelerimizi Geçen Yildan Bu Yana Neredeyse Yari Yariya Iyilestirdik'

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, "Cari dengelerimizi geçen yildan bu yana neredeyse yari yariya iyilestirdik” dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Ankara’da TOBB’un 80. Genel Kurulu’na katildi.

Yilmaz, Isçi kesimiyle sendikalarla sivil toplum kuruluslariyla konusarak, görüserek onlardan alinan fikirlerle Orta Vadeli Programini sekillendirdiklerini bugüne kadar programi hayata geçirdiklerini vurguladi. Orta vadeli programin 3 yillik perspektif olduguna deginen Yilmaz, “Cumhurbaskanimizin güçlü siyasi destegiyle, iradesiyle orta vadeli programi adim adim hayata geçiriyoruz. Ancak adi üzerinde orta vadeli bir program 3 yillik bir perspektif. Dogru bir yola girmisseniz, dogru bir programi hayata geçiriyorsaniz zaman zaman konjonktürel gelismelerle olumlu veya olumsuz etkilenmeler olabilir ama esas olan program. Dogru bir program ve dogru bir yola girmisseniz hedeflerinize ulasiniz. Biz de programimizi, kararliliginizla hayata geçiriyoruz ve inaniyoruz ki bu programin sonunda istikrar içinde büyüyen, gelirini adil paylasan, kalici sosyal refah üreten bir ülke olmak hedefimizi çok daha güçlü bir sekilde hayata geçirecegiz” diye konustu.



“Bir üst lige çikmamiz gerekiyor”

Türkiye’nin kalkinmakta oldugunu ve gelismekte olan bir ülke oldugunu ifade eden Yilmaz, "Gerçekten kolay degil bir esikteyiz. Bir üst lige çikmamiz gerekiyor. Az önce Özgür Bey söyledigi açmazlar aslinda bir taraftan da orta gelir tuzagi dedigimiz sadece bize özgü olmayan dünyanin her yasanan hadiseler. Orta gelir tuzaginin özü sudur. Düsük emekle belli ülkelerle artik rekabet edemez hale gelirsiniz. Yüksek teknolojide de gelismis ülkelerle rekabette zorlanirsiniz. Orta gelirin tanimi bu zaten. Dolayisiyla biz bu acilardan elbette düsük gelirle çikmayacagiz. Daha yüksek katma degerler, daha yüksek teknolojik içerikle ve ülkemizin refahini daha kalici bir sekilde arttiracak üretim gücüyle çikacagiz. Rekabet gücüyle verimlilikle çikacagiz. Bunun da özü su daha fazla ihracat, cari açigi daha asagi çeken rekabetçi bir Türkiye. Is dünyamizin da tam bu noktada hayati bir rol oynayacagina inaniyoruz” ifadelerini kullandi.

“Cari dengelerimizi geçen yildan bu yana neredeyse yari yariya iyilestirdik”

Cari dengenin geçen yildan bu yila neredeyse yari yariya iyilestirdiklerini vurgulayan Yilmaz, “Geçen yilin ortalarinda 60 milyar dolar civarinda olan cari açigimiz bugün 32 milyar dolarin altina inmis durumda. Cari açigi, bir tanimi da sudur degerli arkadaslar. Yatirimlarinizla, tasarrufunuz arasindaki fark kadar cari açik verirsiniz. Tasarruflariniz yatirimlara yetmiyorsa baska ülkelerin tasarruflarini kullanmak zorunda kalirsiniz. Biz kalkinmakta olan bir ülkeyiz. Bu dengeyi yatirimlarimizi azaltarak degil, tasarruflarimizi arttirarak kurmak zorundayiz. Bu tasarruf kamuyla özelle bütün bir toplum olarak basarmak durumundayiz. Saglikli, sürdürülebilir bir büyüme için makro tasarruflarimizi arttirmamiz gerekiyor. Burada da kamu olarak öncülük yapma gayreti içindeyiz. Sayin Cumhurbaskanimizin yine ortaya koydugu vizyonla ve talimatlarla kamuda kapsamli bir tasarruf programini baslatmis durumdayiz. Bu makro hedeflere buradan kamunun daha fazla katkida bulunacagina inaniyoruz. Ancak özel sektörün destegi olmadan, çabasi olmadan bütün bu hedeflere ulasmamiz mümkün degil” seklinde konustu.

Özel sektöre seslenen Yilmaz sözlerini su sekilde sürdürdü:

“Sizlerin destegini her anlamda fikir anlaminda da ortaya koyacaginiz çalismalar anlaminda da bekliyoruz. Kamu ve özel olarak daha fazla tasarruf edelim. Tasarruflarimizi daha üretken alanlara kanalize edelim ki ülkemiz iste orta gelir tuzagi dedigimiz sürecin açmazlarindan çiksin ve üst gelir liginde çok daha güçlü bir konuma yükselsin. Kamu ve özel birlikte bunu basaracagimiza yürekten inaniyorum. Siyasetin burada mutlaka kutuplasmadan uzaklasmasi milli konularda seksen bes milyonun ortak menfaatleri konusunda bir araya gelmeyi basarmasi gerekiyor. Bu anlamda sayin cumhurbaskanimiz ve genel baskanimizla sayin ana muhalefet genel baskani Özgür Özer Bey’in bir araya gelmeleri, görüsmeleri siyasetimiz bakimindan da son derece olumlu ve gelecege dönük umut verici bir gelisme olmustur. Bunun da devamini diliyoruz. Demokratik bir ülkeyiz elbette farkliliklarimiz olacak, elbette farkli fikirler olacak bunlar da bir zenginlik. Ama yeri geldiginde ülkemizin ortak menfaatleri için seksen bes milyonun gelecegi için bir araya gelmeyi, birlikte hareket etmeyi de basarmak durumundayiz. Ben buna sirket isbirlikçi rekabet diyorum. Yeri geldiginde is birligi, yeri geldiginde rekabet edebilmeli siyasi partiler. Bunun da insallah daha güzel örneklerini önümüzdeki dönemde görürüz."

Cumhurbaskani Erdogan’in bugün genel kurulda yesil pasaport müjdesini hatirlatan Yilmaz, "Onun da hayirli olmasini diliyorum. Gerçekten en fazla bu anlamda özel sektörün desteklenmesi lazim. Sahsi lüksleri için degil. Bu ülke daha fazla katma deger, ihracat, döviz kazandirmalari için, daha fazla insanimiza as, is, imkan olusturabilmeleri için bizim de özel sektörün her zaman yaninda olmamiz gerekiyor. Bundan sonra da bütün politikalarimizla sizlerle istisare içinde hep birlikte sekillendirip uygulayip izleyecegimizi özellikle belirtmek istiyorum. Genel kurulunuzun tekrar hayirli olmasini, hayirlara vesile olmasini diliyor, hepinizi saygiyla, muhabbetle selamliyorum” dedi.

Kaynak: İHA