40 Hatayi Eseri Sergilenmeye Basladi

Ragip Polat’in 40 eserden olusan Hatâyî motifinden olusan sergisi Atatürk Üniversitesi Sergi Salonu’nda açildi.

40 Hatayi Eseri Sergilenmeye Basladi
Hatâyînin sanat istilahinda bezeme sanatlarinin desen tasariminda kullanilan ve bitkisel motifler sinifindan olan bir motife verilen isim oldugunu ifade eden Ragip Polat, “Sanat tarihi arastirmacilari, Hatâyî motifinin, köken olarak yüzyillar öncesinde Çin’in Hitay bölgesinde yetisen bir çiçegin belli açilardan görüntüsünün çizilmesi ile ortaya çiktigini belirtmektedir. Bezeme sanatlarinda kullanilan Hatâyî motifinin bir çiçek türü oldugu ve Hatâyî’nin bu çiçegin dikine bir kesiti oldugu bezeme sanatlari ile ilgili kaynaklarin hemen hepsinde geçmektedir. Yani Hatâyî motifi baslangiçta bir çiçek olarak tabiatta vardi ve bu çiçek dogadan taklit yolu ile üsluplastirilarak yüzyillar boyunca bezeme sanatlarinda kullanildi” dedi.

Bir çiçek görüntüsünün dogadaki aslindan kurtarilarak böylesine estetik bir düzenlemeye sokulmasi ve sekilselligin bir motif özelligine dönüsmesi, bu çiçegi üsluplastiran sanatçi veya sanatçilarin tasarim olusturmadaki yeteneklerini göstermesi bakimindan önemli oldugunu anlatan Ragip Polat, “Bezeme sanatlarinda kullanilan motifler doganin taklit edilmesiyle tasarlanmis biçimleridir. Bu taklit ayni ile degildir. Dogadan esinlenilerek elde edilen bir objenin mekân üzerinde görsel olarak hissedilmesi ayni olsa da anlam etkisi yönünden obje, zihinsel olarak farkli algilanir. Çünkü o objeyi meydana getiren sanatçinin ruh dinamikleri nesneyi etkileyerek yüzey üzerinde ona yeni bir biçim aldirir” seklinde konustu.



Ragip Polat kimdir

1980 yilinda Erzurum’da dogdu. Ilk ve Orta Ögrenimini ayni sehirde tamamladi. 2001 yilinda girdigi Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatlari bölümü Tezhip Anasanat dalindan 2005 yilinda mezun oldu. 2011 yilinda Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Geleneksel Türk El Sanatlari Anabilim dalinda Yüksek Lisans Egitimini, "El Yazmasi Eserlerde Sayfa Tasarimi" adli tez çalismasi ile tamamladi. Yurtiçi ve yurt disinda sergilere katildi.

Özel koleksiyonlarda birçok eseri bulunan sanatçi; halen, Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat ve Tasarim Meslek Yüksekokulu El Sanatlari bölümünde ögretim görevlisi olarak çalisiyor.
Kaynak: İHA