38 Yillik Meslek Aski, Baba Evini Kütüphaneye Çevirtti

Istanbul’da 38 yil kütüphanecilik meslegini yaptiktan sonra emekli olan ve memleketi Yozgat’a baba evine dönen Selahattin Öztürk, meslek hayati boyunca biriktirdigi kitap ve dergilerle evini kütüphaneye çevirdi.

38 Yillik Meslek Aski, Baba Evini Kütüphaneye Çevirtti
Istanbul’da 38 yil boyunca süren kütüphanecilik mesleginden bir süre önce emekli olan Selahattin Öztürk (60), dogup büyüdügü memleketi Yozgat’in Fatih Mahallesi’ndeki baba ocagina geri döndü. 1982-86 yillari arasinda Istanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümünden mezun olduktan sonra aktif meslek hayatina baslayan Öztürk, ilk görev yeri olan TDV Islam Arastirmalari Merkezi Kütüphanesinde 25 yil boyunca kütüphanecilik hizmetini sürdürdü. Daha sonra eserlerin dijital ortama aktarilmasi projelerinde proje sorumlusu olarak çalisan ardindan 2017 yilinda Istanbul Zeytinburnu Belediyesi Millet Kiraathanelerinde 7 yil kütüphanede görev yapan Öztürk, 2023 yilinin Eylül ayinda memleketi Yozgat’taki baba evine dönüs yapti.

Hayatini kitaplara adayan ve 38 yil boyunca biriktirdigi binlerce kitap ve dergi ile baba ocagina dönen Öztürk, evinin bir bölümünü kütüphaneye dönüstürmeye karar verdi. 18 ila 20 bin arasinda kitap ve dergiden olusan kütüphanesine gözü gibi bakan Öztürk, kütüphanesini vatandaslarin istifadesine sunmak ve toplumda okuma aliskanligini yayginlastirmak için harekete geçti. Emekli olduktan sonra baba ocaginda dijital arsivini kullanarak çalismalarini sürdüren Öztürk, kitap ve dergilerinin vatandasin hizmetine sunulabilmesi için daimi bir yere ihtiyaci oldugunu ve bu yönde çalismalarinin sürdügünü de söyledi.

Emekli olmasina ragmen kitaplarla gönül bagini koparmayan Öztürk, kütüphanedeki kitap ve dergilerin sayisini da artirmaya devam ediyor.

Kütüphanesinde 20 bine yakin kitap ve dergi bulunuyor

Kütüphanesinin zengin içerikli kaynaklardan olustugunu ve 20 bine yakin eserin bulundugunu belirten Öztürk, "1982-86 yillari arasinda Istanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümünü okudum. Bölümün son sinifinda da aktif meslek hayatima basladim. Ilk görev yerim TDV Islam Arastirmalari Merkezi Kütüphanesi oldu ve burada 25 yil kütüphanecilik hizmeti yaptiktan sonra emekli oldum. Daha sonra sayisallastirma kavramiyla birlikte ülkemizde baslayan bir yapi içerisinde firma koordinatörü olarak binlerce cilt eserin dijital ortama aktarilmasi projelerinde proje sorumlusu olarak çalistim. 2017 yilinda da Zeytinburnu Belediyesi Millet Kiraathaneleri koordinatörlügüne basladim, 7 yil gibi bir süre burada kütüphanede çalistiktan sonra Yozgat’a baba ocagina dönüs karari aldim. Baba ocagima getirdigim kütüphanemde 8 ila 10 bin arasinda degisen kitap, 8 bin farkli dergi var. Koleksiyonumda toplamda 18-20 bin arasi kitap ve dergi bulunuyor ve bunlar hemserilerimizin hizmetine sunulacak" dedi.



"Kitabi sevmeyen kisinin bu meslegi yapmasi mümkün degil"

Kitap sevgisinin meslegi ile olan iliskisinden bahseden Öztürk, "Kütüphanecilik meslegini yerine getirdigim için kitabi sevmeyen kisinin bu meslegi yapmasi pek dogru olmuyor. Meslege basladigim günden beri hatta fakültenin son sinifinda Osmanlica kitaplariyla baslayan bir birikim. Kütüphanelere kitap alirken kendimize de aldigimi yayinlar ve bir kismi da yayincilardan gelen bagislarla olusan bir koleksiyon. Kitap sevgisi bende meslekle de bütünlesik bir sekilde yürüdü. Makale ve kitap çalismalarim da oldugu için bir kisim eserler akademik çalismaya zemin hazirlayacak kaynak eserlerden olusmakta. Onun disinda epeyce bir kismi da herkesin okuyabilecegi türden arastirma, inceleme, roman, öykü, siir kitaplarindan olusuyor" ifadelerine yer verdi.

"Vatandaslarin kitaplardan istifade edebilecegi daimi bir yere ihtiyaç var"

Kitaplarini Yozgatli vatandaslarin kullanimina açmak istedigini ve bunun için de daimi bir yere ihtiyacinin oldugunu söyleyen Öztürk, "Burasi babamdan kalan bir ev kütüphanesi ama burayi merkezde bir yerde herkesin kolayca ulasabilecegi ve 24 saat hizmet verebilecek bir yapida yer arayisimiz devam ediyor. Yozgat’a yeni bir il halk kütüphanesi yapilmakta, o bina içerisinde bakanligimizla yapilan görüsmelerde bir yer tahsis edilirse orada, yoksa belediye baskanimizla yapacagimiz görüsmelerde semt konaklarinin bir tanesinde yer talebim olacak. Uygun görülürse bu eserlerin yariya yakini orada hizmete sunulacak" seklinde konustu.

Kaynak: İHA