Türkiye'de Ilk Kez Uygulanan Yöntemle Buzagi Ölümleri Yüzde 60'Tan Yüzde 20'Lere Geriledi

Tarim ve hayvanciligin önemli merkezlerinden biri olan Yozgat’ta, buzagi ölümlerinin önüne geçmek amaciyla hayata geçirilen “Erken Teshis ile Buzagilar Ölmesin” projesi ile kent genelinde ishal kaynakli buzagi ölüm oranlari yüzde 60’tan yüzde 20’lere geriledi.

Türkiye'de Ilk Kez Uygulanan Yöntemle Buzagi Ölümleri Yüzde 60'Tan Yüzde 20'Lere Geriledi
Konya Ovasi Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi (KOP), Sorgun Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ile Yozgat Veteriner Hekimler Odasi is birligiyle hazirlanan “Erken Teshis ile Buzagilar Ölmesin” projesi, ilk kez Yozgat’ta uygulamaya konuldu. Proje ile veterinerlere dagitilan hizli tani kitleri sayesinde buzagi ishallerinin nedenleri olan Rota virüsü, Korona virüs, E.coli ve Kripto gibi ölümcül olan dört hastaligin tespiti yapiliyor. Buzagilardan alinan diski örnekleri sayesinde hastalik, tani tespit kiti sayesinde 15 dakika içerisinde tespit edilerek hayvanlara tedavi uygulaniyor. Ilk belirlemelere göre proje ile Yozgat’ta buzagi ölüm oranlarinin yüzde 60’tan yüzde 20’lere kadar geriledigi belirlendi. Ilk etapta Sorgun, Sarikaya, Saraykent ve Akdagmadeni ilçelerinde uygulanan proje daha sonra il ve Türkiye genelinde uygulanacak. Ücretsiz olarak veteriner hekimler tarafindan yapilan hizmet, üreticiyi memnun ederken projenin milli gelire de yaklasik 200 milyon lira katma deger olusturmasi hedefleniyor.

Projenin amacinin yeni dogan buzagilarin ishalden kaynakli ölümlerinin önüne geçmek oldugunu belirten Yozgat Veteriner Hekimler Odasi Baskan Yardimcisi Veteriner Adem Yildiz, projenin Konya Ovasi Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi, Sorgun Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ile Yozgat Veteriner Hekimler Odasi is birligince hazirlandigini söyledi.



“Teshis 15 dakika içinde konuyor”

“Erken Teshis ile Buzagilar Ölmesin” projesinin Türkiye’de ilk kez Yozgat’ta uygulamaya kondugunu da hatirlatan Yildiz, proje ile buzagi ölümlerinin yüzde 20’lere kadar geriledigini ifade etti.

Yildiz, “Hizli tani kiti ile buzagilarin ishallerinin nedeninin 15 dakikada ne oldugu anlasilip ona göre tedavi yapiliyor. Hizli tani kitinde buzagilardaki ishale sebep olan 4 tane hastalik var. Rota virüs, Korona virüs, E.coli ve Kripto dedigimiz dört hastalik var. Bu tani bu hastaliklara yönelik yapilan tani testi. Bunu 15 dakika içinde ahir ortaminda veteriner hekim arkadaslarimiz buzagilara uyguluyor. Hastalik tespiti yapiliyor ve ona göre de asilama, ilaç, serum gibi tedaviler uygulaniyor ve hayvanlarimiz hastaliktan kurtuluyor. Bu Türkiye’de ilk olan ve maliyetli bir proje. Üreticilerimiz bunu temin etmede çok zorlaniyordu biz bunu ücretsiz olarak gerçeklestiriyoruz. Bu proje Türkiye genelinde yayginlasirsa sadece Yozgat’ta degil tüm Türkiye’de bu hayvan ölümlerinin önüne geçilmesi hedeflenmis olur. Yozgat’ta Sarikaya ilçemizde buzagi ölüm oranlari yüzde 60’larda iken biz bu sayiyi erken teshis ile yüzde 20’lere kadar çektik. Bu sayiyi ne kadar azaltirsak ülke ekonomisine de o kadar katki saglariz. Insallah diger illerimiz de bu projeyi hayata geçirir ve buzagi ölümlerinin önüne geçilir” dedi.



“Buzagilarimiz artik ölmüyor”

Sarikaya’da besicilikle ugrasan Süleyman Ersoy ise, “Daha önce buzagilarimiz ishalden öldügü için Yozgat Veteriner Odasinin tani kiti sayesinde 15 dakikada buzagilarin hastaligini ögrenme firsati bulduk. Bu sayede buzagilarimizi ölümden kurtariyoruz. Hayvanlarimiz, buzagilarimiz artik ölmüyor, gayet memnunuz. Bize verilen hizmet ücretsiz oldugu için de ayrica tesekkür ederiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA