Rizeliler Açiklanan Çay Taban Fiyatini Az Buldu

Rizeli çay müstahsilleri, geçtigimiz gün açiklanan çay taban fiyatini yeterli bulmayarak, en az 20 TL bandinda olmasi gerektigini savundu.

Rizeliler Açiklanan Çay Taban Fiyatini Az Buldu
4 Mayis itibariyla açilan çay sezonunda üreticiler bahçelerine girerek hasada basladi.

Müstahsiller tarafindan beklenen 2024 yas çay taban fiyati ise 11 Mayis Cumartesi günü Tarim ve Orman Bakanligi’nin sosyal medya hesaplarindan duyuruldu. 2023 yili yas çay taban fiyati 11 TL iken, 2024 yilinda yüzde 54,54 zam yapilarak yas çay taban fiyati 17 TL’ye yükseltildi. 30 kurusluk destekleme ise 2 TL’ye çikartildi. Rizeli üreticilerin bir kismi belirlenen zammi begenmezken, bir kismi ise fiyattan memnun oldugunu dile getirdi.

“Biz devletimizin her zaman yanindayiz”

Açiklanan destekleme ile birlikte 19 TL’nin en az 22 TL olmasi gerektigini savunan Tevfik Çil isimli çay müstahsili, “Yas çay taban fiyati hiç vermediler. Köyleri mecbur ilk zamanlarda organik çaya, ondan sonra herkes yan çizdi. Bilhassa ÇAYKUR Genel Müdürü hiçbir zaman çay konusuna çikip bir açiklama yapmadi. Müstahsilin yaninda hiçbir zaman yer almadi. Yani yalandan tutturmuslar bir devlet isi. Herkes Devletini seviyor. Hiç yalandan o yana bu yana vurmasinlar. Vatandasi biraz dinlesinler. 22 TL’den asagiya düstü mü hepten zarar. STK’larin istedigi 25 TL ama 25 verme 22 TL ver hiç olmazsa. Böyle bir dünya var mi ya? Hiç para verdikleri yok. Hiç vermeseydin daha iyiydi. Eger bu devlet eger zarardaysa zaten hiç vermesinler. Çay parasi da vermesinler. Biz devletimizin her zaman yanindayiz” ifadelerini kullandi.

“20, 22 TL olmasi lazim”

Isçi maliyetlerinin ve gübre maliyetlerinin yüksek olduguna deginen Ayhan Karafazli ise, “Ben fiyati az buldum. En az 20 lira olmasi lazimdi. Desteklemesiz düz 20 lira. Destekleme bir sene sonra alacaksin. Bence azdir. Yani 20, 22 TL olmasi lazim. Gübrenin fiyati kaç para? 16 bin lira gübrenin tonu. Bunun toplamasi var, maliyeti var. Zaten 16, 17 bin lira bir isçinin maliyeti geliyor. Bence azdir yani” seklinde konustu.

Açiklanan çay fiyatinin güzel oldugunu dile getiren Hüseyin Güney isimli çay müstahsili de, “Çok iyi oldu ya. Iyi, normaldi yani. Millet ne istese diyor yani. Millete 50 de versen gene az buluyor. Simdi normal bir fiyat verdiler” diye konustu.

Çay fiyatinin normal oldugunu ifade eden çay üreticisi Irfan Uzun da, “Çay taban fiyati normal. Kim kime veriyor? Bugdaya ne veriyor? Bundan 3-4 defa ürün aliyorsun. Bu millet böyle ister. Ver, ver. 100 TL de versen yine ver der. Simdi bende çay toplamaya gidecegim” dedi.

Kaynak: İHA