Kamuda Tasarruf Ve Verimlik Paketi Açiklandi

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz,

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz ile Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek, Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"ni açikladi.

Yilmaz, yaklasik 65 yildir Türkiye’de tasarruf genelgeleri ile kamu harcamalarinda kontrol saglamaya yönelik çalismalar yapildigini ifade etti.

Mali disiplini esas alan bir siyasi yaklasim içinde, Cumhurbaskani Erdogan’in baskanligini yaptigi hükümetler döneminde ise 10 adet genel yürürlüge konuldugunu hatirlatarak, sonuncusunun 30 Haziran 2021 tarihinde yürürlüge konan bu genelgeler ile kamu harcamalarinin belli kurallara baglandigi belirtildi.

Yilmaz, son dönemlerde yasanan gelismelerin bu alanda daha genis bir çerçevede ve daha güçlü adimlar atma ihtiyacini ortaya çikardigini söyledi.



16 Nisan Kabine Toplantisi akabinde Cumhurbaskani Erdogan’in Orta Vadeli Programin güçlendirilmesi dogrultusunda kamuda tasarruf artisi, yatirimlarin önceliklendirilmesi ve yapisal reformlarin hizlandirilmasi hususlarini ifade ettigini hatirlatan Yilmaz, "6 Mayis Kabine Toplantisi akabinde ’Kamuda tasitlar, binalar, haberlesme giderleri, cari harcamalar, hizmet içi egitim, yurtdisi seyahat, kamu istihdami gibi alanlarda’ tasarruf kültürünü güçlendirici adimlar atilacagini ve bu yönde gerekli talimatlari verdiklerini belirtmislerdir. 7 Mayis tarihinde sosyal medya kanaliyla yaptiklari paylasimda ise ‘bir taraftan üretip yeni pazarlara ihraç ederken, diger taraftan içeride tasarruf kültürünü yayginlastirmamiz gerekiyor. Buna kamu olarak insallah biz öncülük ve rehberlik edecek, daha az kaynak kullanarak daha fazla etkide bulunacak projelere agirlik verecegiz’ ifadelerini kullanmislardir. Birazdan sunulacak olan çalismamiz ilgili tüm kurumlarimizin katkisi sonucunda bu talimatin tekemmül ettirilmesi ile olusturulmustur" diye konustu.

Tasarruf ve verimli kaynak kullanimi konusunda yaptiklari bu güncellemede iki önemli gelisme etkili oldugunu söyleyen Yilmaz, "Birincisi geçen yil yasadigimiz tarihimizin en büyük deprem afetinin yaralarini süratle sarma ihtiyacimiz, ikincisi pandemi sonrasi tüm dünyanin gündemi haline gelen enflasyon ile ülkemizin kararli bir sekilde mücadele etme iradesidir. Bugün sundugumuz paket tek basina degil, bütüncül bir çerçevede ortaya koydugumuz, birbirini destekler mahiyette diger paketler ile birlikte anlam ifade etmektedir. Kamuda tasarruf programimiz ile sadece zorunlu olmayan harcamalari azaltmakla kalmiyor, ayni zamanda kamu tüketim ve yatirim harcamalarinda verimliligi esas aliyoruz. Kamu hizmetlerini aksatmadan, güncel ihtiyaçlara odaklanip önceliklendirme yaparak, yeni yöntemleri ve teknolojileri kullanmak suretiyle birim kaynakla daha fazla sonuç üretmeyi hedefliyoruz" seklinde konustu.

Geçen yil yasanan depremlerin ilk asamada hesap edilen maliyetinin 104 milyar dolari buldugunu bildiren Yilmaz, "Sadece merkezi idare bütçesinden deprem için tahsis edilen ödenek 2023 yilinda 960 milyar TL’dir. 2024 yili baslangiç ödenegi ise 1 trilyon 28 milyar TL olmustur. Bu ödenekler azalmakla birlikte, önümüzdeki yil da devam edecektir. Bu büyük ilave yükün bütçe açiklari üzerinde olusturdugu etki ortadadir. Geçen yil bütçe açigimizin milli gelire orani yüzde 5,2 olurken, deprem harcamalari hariç tutuldugunda bu açik yüzde 1,6 seviyesine gerilemektedir. Bu yilin bütçesi hazirlanirken belirlenen yüzde 6,4 oranindaki açigin da önemli bir kismi deprem baglantili harcamalardan kaynaklanmaktadir. Kamuda tasarruf ve verimlilik paketi toplum olarak depremin yaralarini sarma konusunda milli dayanisma sergiledigimiz bir dönemde, deprem harcamalarindan en küçük bir fedakarlik yapmadan kamu dengelerini saglikli bir zeminde sürdürme politikamizi yansitmaktadir. Bu vesileyle depremde kaybettigimiz canlarimiza tekrar Allah’tan rahmet diliyor, bu zorlu süreçte depremzede kardeslerimizin yaninda olan kamu, özel kesim ve sivil toplumdan her bir kisi ve kurulusa tesekkür ediyorum" ifadelerini kullandi.

Yilmaz, ortaya koyduklari yeni paketin bir yandan deprem baglantili çalismalara güç verirken, diger yandan halkin temel sorun olarak gördügü enflasyon konusunda yürüttükleri kararli mücadeleye katki sundugunun altini çizdi.

“Enflasyon ile mücadelede para politikalarinin yani sira maliye politikalari ve yapisal reformlar önem tasimaktadir”

Enflasyon ile mücadelede para politikalarinin yani sira maliye politikalari ve yapisal reformlar önem tasidigini vurgulayan Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, Orta Vadeli Programin da bu temel çerçeve ile sekillendirildigini aktardi.

Kamunun tasarruf yapmasi ve verimliligi artirmasinin daha az bütçe açigina, daha az kamu borçlanmasina ve faiz yüküne, makro tasarruf oraninin artmasina ve daha az cari açiga yol açacagini ifade eden Yilmaz, “Talep yönlü katkisinin yani sira, bitme asamasina yakin projelere, sulama ve rekabet gücünü artirici altyapilara yogunlasan kamu yatirimlari arz yönlü artisla da enflasyon ile mücadelemizi güçlendirici etkide bulunacaktir” açiklamalarinda bulundu.

Orta Vadeli Programin enflasyonu düsürmeye yönelik politikalarinin yillik bazda belirgin sonuçlarini bu yilin ikinci yarisinda görmeye baslayacaklarini belirten Yilmaz, “Gelecek yil yüzde yirminin altinda, 2026 yilinda ise tek haneli enflasyona ulasmaya kararliyiz. Geçmiste basardik, yine basaracagiz. Bunu saglarken büyümeyi, istihdami ve sosyal dengeleri azami oranda gözetmeye devam edecegiz. Amacimiz, istikrar içinde büyümek ve kalici sosyal refah artisi saglamaktir. Bu paket ve izleyen diger çalismalarimizla geçen yil oldugu gibi bu yil da bütçe açiginin milli gelire oranini baslangiçta öngörülenin altinda gerçeklestirmeyi planliyoruz. Geçen yil milli gelire oranla yüzde 6,4 olarak tahmin edilen bütçe açigi, yil sonunda yüzde 5,2 olarak gerçeklesmisti oldukça olumlu bir performans sergilemistir. Bu yil sonunda da benzer bir oranda iyilesmeyi hedefliyoruz. Harcama disiplininin yani sira, tahsilat oranlarini artirma ve kayit disilikla daha etkin mücadele gibi yöntemlerle, kamu gelirlerinde saglayacagimiz iyilesme de bu hedefimize katkida bulunacaktir” seklinde konustu.

Bugün sunulacak olan tasarruf ve verimlilik paketinin geçmisten bazi farkliliklar da arz ettigine dikkat çeken Yilmaz, “Geçmisten çikardigimiz derslerle bu dönem aldigimiz tedbirleri daha siki bir izleme sistemi ile hayata geçirecegiz. Ayrica hesap verebilirlik mekanizmalarini güçlendirerek, hakli bir gerekçeye dayanmayan sapmalari engellemeyi amaçliyoruz. Bugün ilan edilen programin hayata geçirilmesinde idari ve kanuni olmak üzere iki ayakli bir çalisma yürütülmektedir. Kanun gerektirmeyen hususlar konusunda hazirliklari son asamaya gelmis olan genelge taslagi kisa bir süre içinde (bu hafta) Sayin Cumhurbaskanimizin onayina sunulacaktir. Kanun gerektiren hususlarda ise grubumuz ile yürütülmekte olan hazirliklar Meclisimizin takdirine arz edilecektir” dedi.

Yapilacak idari düzenlemelerin tüm kamu kurum ve kuruluslarini kapsayacak bir anlayis içinde hazirlandigini vurgulayan Yilmaz, “Genelgemizde tek istisna, konumu geregi TBMM olacaktir. Bu konuda Meclis Baskanimiz kendi uhdesinde benzer bir çalisma yürüttügünü ifade etmislerdi. Yaptigimiz görüsmelerde Meclisimiz tarafindan alinan önlemlerin sonuçlarinin kamuoyu ile paylasilacagini da ögrenmis bulunuyoruz. Kendilerine bu anlamli tutumlari için sükranlarimizi sunuyorum. Kanuni düzenleme gerektiren hususlarda parti farki gözetmeksizin tüm gruplarin destegini bekledigimizi özellikle ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandi.

Yilmaz, tüm bu çalismalara vizyonu ve güçlü siyasi iradesi ile yön veren Cumhurbaskani Erdogan’a sükranlarini sundu.

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, çalismalarda titiz bir hazirlik yürüten Maliye ve Hazine Bakani Mehmet Simsek ve ekibine, Cumhurbaskanligi Idari Isler Baskanligina ve Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligina tesekkür etti.
Kaynak: İHA