Tunceli'de, Kanser Laboratuvari Kurulmasi Önerildi

Tunceli Munzur Üniversitesi’nde "IX. Multidisipliner Kanser Arastirma Kongresi” düzenlendi. Kongrede, kentte kanser laboratuvari kurulmasi önerildi.

Tunceli'de, Kanser Laboratuvari Kurulmasi Önerildi
Moleküler Kanser Arastirma Dernegi (MOKAD) tarafindan dokuzuncusu düzenlenen IX. Multidisipliner Kanser Arastirma Kongresi, Munzur Üniversitesinin ev sahipliginde gerçeklestirildi.

Kongre, Munzur Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde Ögretim Görevlisi Dr. Aziz Erdogan ve Tunceli Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Ögretmeni Eser Gündüz’ün deyisleriyle basladi.

Kongrenin açilisinda konusan Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, kongrenin düzenlenmesinden duydugu memnuniyeti dile getirerek, kentte bir kanser arastirma laboratuvari kurulabilecegini söyledi.



MOKAD Baskani ve Istinye Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Engin Ulukaya, Munzur, Koç, Istinye, Uludag Üniversitelerinin MOKAD is birliginde düzenlenen kongrenin Tunceli’de gerçeklesmesinde, Rektör Prof. Dr. Kenan Peker ve MOKAD Tunceli temsilcisi ve IX. Multidisipliner Kanser Arastirma Kongresi’nin Es Baskani Doç. Dr. Yeliz Çakir Sahilli’nin büyük katkisi oldugunu belirterek kendilerine tesekkür etti.

Yürüttükleri kanser arastirmalari hakkinda da bilgi veren Ulukaya, Tunceli’deki endemik bitki çesitliliginin kanser tedavilerindeki potansiyelini vurguladi.

Ulukaya’nin ardindan Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Bayrak, “IL-6 Sitokin Yolaginin Kordama Patofizyolojisi Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi” konulu bir sunum gerçeklestirdi. Kanserin saglikli somatik hücrelerde meydana gelen çesitli mutasyonlar sonucu kontrolsüz hücre bölünmesine neden oldugunu ve edinsel genetik bir hastalik oldugunu ifade eden Bayrak, “Mutasyonlarin birikimi ve sebep oldugu moleküler degisimler sonucunda hücreler, kontrolsüz bir sekilde bölünür ve çogalirlar. Sistem içinde fonksiyonel sorumluluk göstermezler. Kanserlerinin baslangicinda da “driver-öncül” mutasyon olarak adlandirilan onkogen ve/veya tümör baskilayici genlerde meydana gelen genetik degisimler rol oynamaktadir” dedi.

IX. Multidisipliner Kanser Arastirma Kongresi’nin ikinci günü ise, müzik bölümünden Dr. Ögretim Üyesi Ugur Çit’in kendi bestelerinden olusan keman resitali ile basladi.

Gün boyu yapilan bilimsel çalismalarin sunumlarindan Koç Üniversite’sinden Doç. Dr. Zelal Adigüzel “Eksozomlarin Prostat Kanserindeki Kemoterapi Direncine Etkisi Üzerine” sunum yapti.

Adigüzel, kanserde ilaç direncinde eksozomlarin rolünün incelendigi çalismada; ilaca dirençli hücrelerin eksozomlarini izole edip ilaca duyarli hücreler üzerine eklenince nasil bir direnç gösterdigi üzerine bilgilendirme yapti.

IX. Multidisipliner Kanser Arastirma Kongresinin sonunda ödül töreni yapilirken Eray Metin Güler, en iyi genç kanser arastirmacisi ödülünü aldi.

Gelecek yil için planlanan X. Multidisipliner Kanser Arastirma Kongresi’nin Van’da yapilmasinin önerildigi çalisma, gala ve Ovacik ilçesine düzenlenen gezinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA