Silifkeli Üreticiler Ada Çayi Hasadina Basladi

İçel Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi öncülügünde gerçeklestirilen fide ve fidan dagitimi projesi kapsaminda ada çayi fidesi alan Silifkeli üreticiler hasada basladi.

Silifkeli Üreticiler Ada Çayi Hasadina Basladi
Tibbi ve aromatik bir bitki olan ada çayini hasat eden üreticiler, yine Büyüksehir Belediyesi tarafindan verilen distilasyon ünitesinde yagini çikartarak satisa sunuyor. Belediyenin sagladigi bu destekler sayesinde atil araziler tarima kazandirilirken, üreticiler de gelir elde ediyor.

O üretici ailelerden biri de Silifke’nin Çaltibozkir Mahallesi’nde yasayan Tombul ailesi. 2 çocugu da üniversitede okuyan Tombul ailesi, ada çayindan elde ettikleri geliri çocuklarinin egitimi için kullanacak. Yillar önce arpa ve bugday ekerek degerlendirdikleri arazilerini istedikleri verimi alamayinca bos birakan Tombul ailesi, belediyenin destegiyle topragini da ekonomisini de yeniden canlandirdi. 2022 ve 2023 yilinda ada çayi fidesi destegi alan aile, ikinci kez hasat yapiyor. Aile, hasadin ardindan Büyüksehir Belediyesinin Çaltibozkir Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ne hibe ettigi distilasyon ünitesi ile ürünlerinin yagini çikartarak satisa sunuyor.

Silifke’nin Ovacik Mahallesi’nde yasayan Fatma Aydin da Büyüksehir Belediyesi sayesinde ada çayi fidesi ile tanisarak üretim yapan üreticilerden. Ada çayi ile baslayan Aydin, simdilerde birbirinden farkli bitkilerin yagini çikartarak kazanç elde ediyor. Bitkilerin kullanim alanlari ile ilgili de egitim alan Aydin, ürünlerini pazarlarken alicilara da detayli bilgi verebiliyor.

2022 ve 2023 yilinda Silifke’de 9 mahallede 72 üreticiye verilen ada çayi destegi ile 72 dekar alan ada çayi üretimine kazandirildi. Gida, baharat, bitkisel çay, ilaç, kozmetik ve parfümeri sanayisinde degerlendirilen ada çayi fidesi, genis kullanim alani sayesinde üreticilere de ürünü farkli degerlendirme alanlari sunuyor. Silifke’nin toprak yapisina oldukça uyum saglayan ada çayi, az su ihtiyaci dolayisiyla da zahmet istemeyen bir bitki özelligi tasiyor.

“Baskanimizin bu destegi olmasaydi, arazimiz bos kalacakti”

Ada çayi desteginden faydalanan üretici Hamza Tombul, arazisinin yillarca bos kaldigini ifade ederek, “Burasi atil durumdaydi. Daha önceleri arpa ekiyorduk, onu da ekmez olmustuk” dedi.

Ada çayi ile kendilerine yeni bir kazanç kapisinin açildigini söyleyen Tombul, “Yagini çikartarak satmayi düsünüyoruz. Çocuklarimizi okutuyoruz. Vahap Baskanimiza tarima verdigi destekten dolayi tesekkür ederiz. Baskanimizin bu destegi olmasaydi, arazimiz bos kalacak, bizim de bir gelirimiz olmayacakti” diye konustu.



“4 yildir belediyenin tarimsal desteklerinden yararlaniyoruz”

Silifke’nin Ovacik Mahallesi’nde yasayan üretici Fatma Aydin ise belediyenin fide-fidan destekleriyle ’Teksin’ uygulamasi üzerinden tanistigini ve özellikle kizinin egitim masraflarini karsilayabilmek için bu ise atildigini söyleyerek, “Bana, ‘50 yasindan sonra niye bir isletme kuruyorsun?’ dediklerinde, ‘Çocugumu daha rahat okutabilmek için demistim.’ Bunu duyan Vahap Baskanimiz, bütün kadinlara oldugu gibi, bana da destek oldu” seklinde konustu.

Kaynak: İHA