Dis Malzemeleri Sektöründe 120 Ülkeden 30 Bin Yabanci Istanbul'a Geldi

Hem tedavi sürelerini kisaltan hem de dis hekimlerinin isini kolaylastiran yapay zeka tabanli son teknoloji ürünler basta olmak üzere agiz sagligi ve dental malzemelere iliskin ‘Made in Turkiye’ etiketli yerli ürünler Istanbul’dan dünyaya lanse ediliyor.

Dis Malzemeleri Sektöründe 120 Ülkeden 30 Bin Yabanci Istanbul'a Geldi
Dis malzemeleri sektöründe, 120 ülkeden 30 bin yabanci Istanbul’a geldi.

Dis Malzemeleri Sanayici ve Is Adamlari Dernegi Baskani Erkan Uçar, sektördeki yerli üretim oraninin son bes yilda yüzde 8’den yüzde 25 seviyesine ulastigina vurgu yaparak, ”2023’ü, bir önceki yila oranla yüzde 40 artisla 350 milyon dolar ihracatla kapattik. Bu yil yine en az yüzde 40’lik artis hedefliyoruz. 2028’de ise 1 milyar dolar seviyesine çikarma gayreti içerisinde olacagiz. Sektörümüz yerli üretim yenilikçi ürünlere yatirimlarini sürdürüyor. Bugün implant ürünlerinde yüzde 70, endodonti alaninda ise yüzde 50 yerlilik oranina ulastik. Geçen yila oranla yüzde 50 büyüyen IDEX Istanbul’da bu yil en az 400 milyon dolarlik ticaret hacmi yakalamayi hedefliyoruz. Ziyaretçi sayisi ve metrekare baz alindiginda Almanya’da iki yilda bir düzenlenen IDS’ten sonra dünyanin en büyük ikinci fuari olma basarisini yakaladik. Bu basarida en büyük pay sahibi üretici firmalarimiz. Türk ve yabanci hekimler, uygulamali kurslar ve sempozyumlarda yeni tedavi yöntemlerinin ipuçlarini Istanbul’dan verecek. Istanbul, dis tedavilerinin yani sira gülüs estetigi ve dis beyazlatmada dünyanin çekim merkezi olmaya aday” ifadelerini kullandi.

Italya, Kore, Çin, Pakistan gibi ülke pavilyonlarina ek olarak bu yil ilk kez Amerika Birlesik Devletleri de ülke pavilyonu olarak yerini aldi. Sanatçi Bünyamin Bozkus’un elinden çikan, küratörlügüni ise Agiz ve Dis Sagligi Müzesi Koordinatörü Arkeolog Dilara Delen’in üstlendigi ‘Dis Malzemelerine Kinetik Bir Bakis’ isimli sanat eseri özellikle yabancilarin ilgi odagi oldu. Tamamen dental malzemelerden olusan sanat eseri, dis sagligi endüstrisinin dünden bugüne geçirdigi evrimi ve dinamik yapisini aktariyor.
Kaynak: İHA