Antalya'da Korsan Tasimacilik, VIP Tasimaciliga Kontak Kapattirdi

Antalya’da turizm tasimaciligi yapan soförler, Ukraynali ve Rus vatandaslarin korsan tasimacilik yaptigini iddia ederek, kontak kapatma eyleminde bulundu. VIP Turizm Karayolu Yolcu Tasima Kooperatifi Baskan Yardimcisi Çinar Aslan, yabanci plakali araçlarin çalismalarina engel oldugunu söyleyerek, “Ülkemize gelen yabanci kisiler, bizim verdigimiz hizmeti yabanci plaka araciligiyla telegram whatsapp gruplari üzerinden kendi vatandaslarina veriyorlar. Açikçasi transfer satiyorlar” ifadelerine yer verdi.

Antalya'da Korsan Tasimacilik, VIP Tasimaciliga Kontak Kapattirdi
Antalya’da yaklasik 200 turizm tasimaciligi yapan vatandas kontak kapatma eylemi düzenledi.

Sektörde yasadiklari sorunlari paylasan soförlere, Antalya VIP Turizm Karayolu Yolcu Tasima Kooperatifi Baskan Yardimcisi Çinar Aslan ve Turizm Isçileri Sendikasi Baskani Ümit Akduman destek verdi.

Antalya VIP Turizm Karayolu Yolcu Tasima Kooperatifi Baskan Yardimcisi Çinar Aslan, yabanci vatandaslarin, sosyal medya ve internet yoluyla Antalya’ya gelecek olan turistlerle iletisime geçtiklerini ve islerine engel olduklarini aktardi. Aslan, “Antalya turizm konusunda Türkiye’nin belkemigi, yurt disindan ya da yurt içinden turistler Antalya’ya geldiklerinde tasimacilarin araciligiyla seyahatlerini güvenli bir sekilde gerçeklestiriyor. Tasimaci arkadaslarimiz, seyahat acentelerine bagli olan, yurt disindan alinmis rezervasyonlar sonrasinda müsterilerin otele götürülmesini sagliyor. Son 4 yildir, pandemiden önce ya da sonra, Rusya-Ukrayna savasindan sonra vb. birçok durumun etkisiyle, ülkemize gelen yabanci kisiler, bizim verdigimiz hizmeti yabanci plaka araciligiyla telegram whatsapp gruplari üzerinden kendi vatandaslarina veriyor. Açikçasi transfer satiyorlar” diye konustu.

Korsan tasimaciligin önüne geçmek için çözüm arayisi içinde olduklarini dile getiren Çagri Aslan, turizm tasimaciligi belgesi olmadan faaliyet gösteren herkesin önüne geçilmesini istedi. Aslan, sözlerini söyle sürdürdü: “Bir Rus arkadasin telegram grubunda belki 200 bin takipçisi var, dogal olarak biz yabanci bir vatandasin Türkiye’de bu isi yapmasina karsiyiz. Ayrica Türkiye’de yetkisi olmayan, yasal olmayan yurtdisi bazli siteler var. Bu internet sitelerinde Türkiye’de ki transferlerin satisi yapiliyor. Onun disinda telegram ve whatsapp gruplarinda yetkisi olmadan satis yapan çok sayida sahis da var ve biz bunu istemiyoruz. Vergimizi verip, bu isi resmi yollardan yapiyorsak, bütün evraklarimiz tamsa, yasal is yapmayan hiç kimseyi istemiyoruz. Antalya Valisinden ve Kültür ve Turizm Bakanligi’ndan yakin zamanda bir toplanti talep edecegiz, yurt disindan satis yapan bu sitelerin kapatilmasi konusunda yardim isteyecegiz.”

Turizm Isçileri Sendikasi Baskani Ümit Akduman da sorunun çözümüne dair yetkili mercilerin harekete geçmesi gerektigini söyleyerek, su ifadelere yer verdi: “Türkiye’de turizm bacasiz sanayi olarak geçiyor, bir ayagi tasima. Gelen misafirlerimizi bir yerden bir yere ulastirabilmek, dönüslerini saglikli bir sekilde saglayabilmek. Ama bu aradaki parantez içerisinde yasanan hayatin gerçekleri var. Ailesine katki için verdikleri bir mücadele var, bu mücadele içinde sorunlar da var. Sorun varsa bir yer de sorunun kaldirilmasi turizmcilerin nefes almasini saglayacaktir.”

Turizm tasimaciligi yapan Erkan Gözel ise yasa disi tasimacilik yapanlara engel olunmasi yönünde çalismalar yapilmasini istedi. Gözel, “Yetkisiz satis yapanlar, Türkiye’de ofisi olmayanlar, ülkemizle herhangi bir baglantisi olmadan vergi ödemeyen aracilar var. Aracilarin bir sekilde sizmasi ve verdikleri fiyatlarin piyasayi düsürmesi sektörü bu hale getirdi. Bunlarin düzene girmesini, sorunun ortadan kalkmasini istiyoruz. Çözüm yine devletimizden gelecektir, onlardan bu konuda destek istiyoruz. Bunlarin herhangi bir sekilde ortadan kaldirilip yasallastirilmasi, devletimizin nezdinde de faturalandirilmasini ve yasa disi islem yapanlara da engel olunmasini istiyoruz. Evrakli, düzgün faturasini ödeyen kisilere de kolaylik saglanmasini istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA