Sokaktaki Canlara Sadik Dostlara Barinakta Çiçek Gibi Bakiliyor

Sokaktaki canlar, sadik dostlar Bayburt Belediyesi Hayvan Bakimevi bünyesinde özenle bakiliyor.

Sokaktaki Canlara Sadik Dostlara Barinakta Çiçek Gibi Bakiliyor
Sokak hayvanlarinin yeme, içme, barinma ihtiyaçlarinin karsilandigi barinakta hayvanlarin disarida kalmamalari saglanirken, sokaktan barinaga getirilen hayvanlara el bebek gül bebek bakiliyor. Saglik problemi bulunan, hastalanan, yaralanan hayvanlara da müdahale edilen barinakta, hayvanlarin her türlü ihtiyaci barinak görevlileri tarafindan gideriliyor.

Bayburt Belediyesi Veteriner Isleri Müdürlügü ekipleri tarafindan sehirdeki sahipsiz sokak hayvanlar toplaniyor, saglik ve beslenme sorunlari belediyeye ait hayvan barinaginda gideriliyor.

Sehir merkezi ve kenar mahallelerde basibos sekilde dolasan sokak hayvanlari toplanarak, belediyeye ait hayvan barinagina belediye ekiplerince götürülüyor. Hayvanlarin barinakta veteriner hekim kontrolünde bakimlari gerçeklestiriliyor.

Ilk olarak iç ve dis parazit ilaçlari ile kuduz asilari uygulanan sokak hayvanlarinin beslenmeleri burada saglaniyor. Ayrica sokakta yakalandiktan sonra gerekli saglik kontrolleri yapilan sokak hayvanlari, isteyen vatandaslar tarafindan da sahiplendiriliyor.

Trafikte yaralanan, bir baska hayvan saldirisina ugrayan yarali hayvanlara ihbar üzerine müdahale ettiklerini söyleyen barinakta görevli Veteriner Hekim Mesut Çavdar, "Bayburt Belediyesi hayvan barinagi, yaklasik 6 yil önce açilmis olup tam faaliyetli, 150 köpek kapasiteli, açildigi yildan beri Bayburt’ta bulunan sokak hayvanlarinin ihtiyaçlarina yetisen 2 personel ile 2 araçla hizmet veren bir barinaktir.

Bu süre zarfinda yapmis oldugumuz en büyük hizmetlerin basinda yarali köpeklere müdahale etmek geliyor. Trafik kazalarinda, sokakta yaralanan tüm hayvanlara müdahalelerimiz oluyor. Bu hayvanlarin içerisinde kediler, köpekler, kuslar, tavsanlar, balikçil gibi hayvanlar yer aliyor. Bizlere gelen ihbarlar üzerine bizler de her tür hayvana müdahale edebiliyoruz" dedi.

"Günün 5 saatini temizlik ve yeme islerine ayiriyoruz"

Mesai saatinin baslamasiyla birlikte temizlige koyulduklarini belirten Çavdar, günün 5 saatinin temizlik ve hayvanlarin yeme islerine ayirildigini belirtti.

Insanlara saldiran, saldirgan davranislar sergileyen hayvanlari ihbar üzerine topladiklarini, barinakta baktiklarini ifade eden Çavdar, "Sabah saat 08.30’dan itibaren 5 saatimiz hayvanlarin beslenmesi ve barinak temizligiyle geçiyor. Bu standart bir is, her günün 5 saatini temizlige ve mama isine ayiriyoruz. 24 saat çalisiyoruz ama mesai saati içerisinde kalan 3 saatimizi de ihbarlara ayiriyoruz. Genelde ihbarlar insanlara zarar veren, asiri derecede saldirgan olan köpekler üzerine oluyor. Bizler de bu türdeki sokak hayvanlarini aliyoruz. Bunun yaninda trafikte yaralanan hayvan ihbarlari bir hayli geliyor. Az önce arabanin köpege çarptigi ihbari bizlere ulasti. Çarpmanin siddetiyle köpek orada ölmüs. Biz yine ihbar üzerine olay yerine gittik, öldügü için onu gömdük ama eger ölmemis olsaydi, yarali olsaydi onu buraya getirecektik ve gerekli müdahalelerimizi yapacaktik" diyerek konustu.

"Her yastan vatandaslar 7 gün 24 saat hayvan sevmeye gelebilirler"

Hayvanlardan korkan vatandaslara eslik ederek, hayvan korkularinin yenmesine aracilik ettiklerini ifade eden Çavdar, barinaga zaman fark etmeksizin herkesin gelebilecegini söyledi.

Küçük yastaki çocuklarin aileleriyle hayvan sevmeye gelebilecegini hatirlatan Çavdar, "Anasinifi, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite ögrencileri burada 7 gün 24 saat vakit geçirebiliyorlar. Zaman hiç önemli degil. Mesai saatleri içerisinde olabilir, hafta sonu olabilir, bayram tatilleri olabilir vatandaslarin her gün, ger saat gezmelerini, köpeklerle arkadaslik etmelerini, onlari sevmelerini, eger korkuyorlarsa hayvanlardan nasil korkmamalari gerektigini bizler eslik ederek ögretiyoruz. Vatandaslari sokak hayvanlariyla biraz daha hasir nesir edebilmek, o korkuyu üzerlerinden atabilmek için egitim faaliyetlerimiz, egitim çalismalarimiz oluyor. Hayvanlarimizin ilk önce yeme, içme, barinma ve sagliklari önde geliyor. 5 sene, 5 seneden biraz daha fazla bir süredir Bayburt’ta bu hususta görev yapiyoruz, bu hususta yardimci oluyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA