Findikta Rekolte Tartismasi Basladi

Kanada’da düzenlenen 41. Uluslararasi Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde (International Nut and Dried Fruit Council-INC) findik rekoltesinin gerçegi yansitmadigini ileri süren Giresunlu findik sanayicisi Mustafa Demirci, yüksek fiyat politikasi yerine istikrarli ve yüksek verimli bir politika yürütülmesi gerektigini söyledi.

Findikta Rekolte Tartismasi Basladi
Giresunlu findik sanayicisi Mustafa Demirci yaptigi açiklamada, “Kanada’da 41. INC kongresi düzenlendi.

Bu kongrede dünyadaki findik üretiminin yüzde 58.19’unu karsilayan Türkiye hala birinci sirada yer alirken, 2024 yili rekoltesi ise 785 bin ton olarak açiklandi. Ancak bu rekoltenin gerçegi yansittigi süphelidir. Çünkü yapilan rekolte çalismasi karanfil sayimina göre yapilmistir. Bilindigi gibi bu sene mevsim sartlari nedeniyle tozlasma yeterince olmadi ve açan findik çiçekleri döllenemedi. Yine karanfil sayimindan sonra zirai don riski geçmis olsa da kuraklik ve sis nedeniyle kayiplar yasandi. Zaten tozlasma olmayan findigin dökülmesi muhtemeldir. Bunlari göz önünde bulunduracak olursak açiklanan rekolte yaniltici olabilir. Ayrica geçen yil Türkiye’de Tarim ve Orman Bakanligi koordinasyonunda resmi kaynaklarca açiklanan rekolte sonradan revize edilerek 670 binlere düsürülmüstü. Yani bu INC’nin açikladigi rekolte geçen yilin üzerinde görünüyor ve bunun imkani yok” dedi.



"Yüksek fiyat politikasi yerine, sabit fiyat politikasi yürütülmelidir"

Uluslararasi Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde açiklanan rekoltenin serbest piyasayi nasil etkileyecegi yönünde de açiklamalarda bulunan Demirci, “Her yil INC toplanarak bir rekolte açiklar ve bu rekolteye göre de serbest piyasalar yön bulur. Bu rekoltenin serbest piyasayi nasil etkileyecegini görecegiz ancak ülkemizde her yil verim düserken, findik üretiminde rakiplerimiz artarken biz hala yüksek fiyat politikasiyla hareket ediyoruz. Findik üretiminde ülkemizin rakipleri olan ülkelerde her yil findik üretimi artmaktadir. Bugün dünyada findik üreten diger ülkelerin ellerinde findik kalmazken bizim ülkemizde stok mevcuttur. Findik ihracat gelirimiz döviz yüksekliginden dolayi artmis görünürken, rakamsal bazda yüzde 20 düsüs yasandi. Yani önceki yila göre yüzde 20 daha az findik sattik. Elimizde kalan bu findik stoklarimizda duruyor. Bunun nedeni yüksek fiyat politikasidir. TMO bile üreticiden 82.5 liraya aldigi findigi 130 liradan piyasaya arz etti ama yüksek fiyat politikasindan dolayi talep görmedi. Peki ne olacak 130 liraya satamadigi findigi biraz daha elinde tutarsa mecburen yari fiyatina yagliga satmak zorunda kalacak. Bu da milli zarar anlamina gelmektedir. Dolayisiyla bizim yüksek fiyat politikasi yerine sabit fiyat politikasiyla hareket etmemiz gerekir. Üreticilerimize de az findikla çok kazanç elde etme düsüncesi yerine üretimi artirici destek verilmelidir. Bugün bölgemizde dönüm basina en fazla 70 kilogram findik alinmaktadir oysaki bu verim 150-200 kilograma nasil çikartila bilinir bunun çalismasi yapilmalidir. Bunun için ilgili bakanlik ülkemizdeki findik paydaslarini bir araya getirerek findik surasi gerçeklestirmelidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA