Üniversite-Sanayi Is Birliginde Emek Veren Ögrencilerin Projeleri Ödüllendirildi

Dogus Üniversitesi ve ENTES Elektrik is birligiyle düzenlenen 2024 ENTES Elektronik Konsept ve Optimizasyon Proje Yarismasi’nda inovatif tasarimlarin kazananlari belli oldu. Genç yeteneklerin tasarimdaki üretkenligi ve potansiyellerinin ortaya çikarmasina odaklanilarak, enerji yönetiminde ve sürdürülebilir dijitallesme konularinda yeni bakis açilari kazanmalari desteklendi.

Üniversite-Sanayi Is Birliginde Emek Veren Ögrencilerin Projeleri Ödüllendirildi
Dogus Üniversitesi-sanayi is birligi baglaminda ENTES Firmasi ve Endüstriyel Tasarim Bölümü ile gerçeklestirilen Konsept Arastirma ve Optimizasyon Proje Yarismasi’nin kazananlari belli oldu. Ögrencilerin bir yil boyunca emek verdikleri projeler Dogus Üniversitesi Dudullu Kampüsü kirmizi alanda gerçeklestirilen törenle ödüllendirildi. Dereceye giren isimler su sekilde açiklandi: 1. Nisanur Durak, 2. Irem Alkasi ve 3. Kasim Tuna Tut.

Yarisma, üniversite-sanayi is birliginin önemini bir kez daha ortaya koydu. Ayrica, genç tasarimcilarin tasarimdaki üretkenliklerini ve potansiyellerini ortaya çikarmalarina katki sagladi.

Endüstriyel tasarim ögrencileri olduklari için kazananlara bölümlerine katki saglayacak ödüller saglandi. Birinciye Almanya’da endüstriyel tasarimin tarihçelerini görebilecekleri iki meshur araba müzesi gezisi ile Dogus Üniversitesi’nde yüksek lisans tam bursu ödülü layik görülürken ikinci ve üçüncüye ise tasarim yapacaklari tablet ve firmada staj imkani hediye edildi.

“Bu is birligini çok daha ileri noktalara getirecegimizi düsünüyorum”

Törende üniversite-sanayi is birliklerine çok önem verdiklerini söyleyen Dogus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgut Özkan, “Üniversite olarak organize sanayi bölgesi ve firmalarla çok yakin iliskiler içerisinde olmamiz gerektiginin bilincindeyiz ve bunun için de çok dogru bir yerde yani organize sanayi bölgesinin içerisindeyiz. Bunun önemi sadece ögrencilerimize ya da akademisyenlere katki degil, ayni zamanda çevredeki firmalar açisindan da son derece büyük önem tasiyor. Biz bilgimizi ve bu konuda edindigimiz deneyimlerimizi firmalara aktarirken onlarin da ayni sekilde tecrübelerinden yararlaniyoruz. Bu yüzden de üniversite olarak bütün stratejimizi, enerjimizi agirlikli olarak Dudullu Organize Sanayi Bölgesi firmalariyla is birligine adamis durumdayiz. Bu isbirligini çok daha ileri noktalara getirecegimizi düsünüyorum. Bu yarisma da is birligi çerçevesinde gerçeklestirilen bir organizasyon. Geçen sene de yapmistik. Endüstriyel tasarim bölümü ile sinirlandirdik ama bunu diger bölümlerle de gerçeklestirmek istiyoruz” dedi.



“Bu konsept aslinda Türkiye’de bir ilk olma özelligi tasiyor olabilir”

ENTES Genel Müdürü Levent Fadioglu ise ögrencilerin emeklerinden dolayi kendilerini tebrik ettigi konusmasini su sekilde sürdürdü:

“Proje kapsaminda bu is birligine nasil yürütecek oldugumuzu ve ögrencilerimize nasil faydali oluruz diye düsünerek bir konu belirleyip ögrencilere sunduk. Onlar da bunu dönem sonu projesi olarak çalisti. O proje üzerinde de gerçekten bizim deneyimlerimizle ve akademinin bilgilerini birlestirerek bir konsept yarismasi düzenledik. Bu konsept aslinda Türkiye’de bir ilk olma özelligi tasiyor olabilir. Biz firma olarak globallesme ve Turquality programinda bir sirketiz. Amacimiz Türkiye’deki ihracati Türk markasi olarak arttirmak. O yüzden burada bir optimizasyon yani yapilmis, onlarca kutuyu daha az sayida kutuyla yapabilme, bunlari da günümüzün sürdürebilir konseptine dönüstürme, üzerine de bir yandan marka algimizi global çapta ayirt edici bir özellik olacak sekilde özellik istedik. Aslinda 3 bransi yani hem görsel tasarim, hem iletisim hem de mekanik tasarimi bir araya getirip bir proje ortaya çikarmis olduk. Ögrencilerimiz de bir dönem boyunca ugrastilar, bizim ARGE bölümümüzden egitim aldilar, disarida sanayiye götürdük orada örnekleri gördüler, bize de sonunda projelerini ulastirdilar ve ilk 3’ü seçmis olduk.”

“Keyifli ve tecrübe dolu bir serüven oldu”

Yarismadan birinci olan Dogus Üniversitesi Endüstriyel Tasarim Bölümü ögrencisi Nisanur Durak ise çok mutlu oldugunu söyleyerek, “Bir konsept tasarim yarismasi idi. Biz firma için aslinda bir ambalaj tasarimi yaptik ve ambalaj optimizasyonunda bulunduk. Ürünlerinde kullanacaklari bir ambalaj tasarladik. Burada da firmanin kurum kimligine, kullandiklari özelliklere dikkat ettim. Tasarlarken firmanin neler yaptigina ne üzerine olduguna odaklandim. Birinci oldugum için de çok mutluyum, çok keyifli ve tecrübe dolu bir serüven oldu benim için. O yüzden hem okuluma hem de firmaya çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA