'Sus Payi' Davasinda Trump'a Kötü Haber

Eski ABD Baskani Donald Trump’in “sus payi” davasinda görevsizlik karari verilmesi ve konusma yasaginda degisiklik yapilmasi yönündeki talepleri mahkeme tarafindan reddedildi.

Eski ABD Baskani Donald Trump’in iliski yasadigi yetiskin film oyuncusu Stormy Daniels’a 2016 baskanlik seçimleri sirasinda "sus payi" ödeme suçlamasiyla yargilandigi davaya New York’taki Manhattan Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Durusmada davanin odagindaki isim olan Daniels’in çapraz sorgusu yapildi. Trump’in avukati Susan Necheles, Daniels’in “sus payi” ödemesini kabul etmedeki motivasyonunu sorgulayarak, neden 2016’daki seçim kampanyasinin son günlerinde hikayesini kamuoyuna açiklamak yerine hikaye için para almaya çalistigini sordu. Necheles’in "Para istiyordun, degil mi?" sorusuna Daniels "Gerçegin ortaya çikmasini istedim" yanitini verirken, Necheles ayrica Daniels’in yetiskin film sektöründeki deneyimi nedeniyle Trump’la iliski yasadigina dair iyi bir hikaye uydurabilecegini öne sürdü. Daniels, buna karsilik "Eger bu hikaye gerçek olmasaydi, çok daha iyi sekilde yazardim" dedi.

Necheles, Daniels’a iddia ettigi iliskiye dair bugüne dek medya kuruluslarina yaptigi açiklamalari ve yazdigi kitaptaki ifadeleri sorarak çeliskili buldugu noktalara dikkat çekerken, Daniels ise anlattiklarinda hiçbir degisiklik olmadigini vurgulayarak, “Bana hikayede degisiklikler yaptigimi söyletmeye çalisiyorsun, ama degisen hiçbir sey yok” seklinde konustu.



Yeni taniklar dinlendi

Durusmada ayrica Trump’in baskanligi döneminde özel asistani olan Madeleine Westerhout tanik olarak dinlendi. Trump’in görevi süresince kisisel harcamalarini nasil yaptigina dair sorulari yanitlayan Westerhout, "Çekler Trump Organization sirketinden Beyaz Saray’daki bir çalisana gönderilirdi. Ben de bunlari imzalamasi için Baskan Trump’a götürürdüm" dedi.

Westerhout, Trump’in çekleri imzalamasinin ardindan onlari Trump Organization sirketine geri gönderdigini ifade etti.

Bir diger tanik olan Trump Organization sirketinin muhasebecisi Rebecca Manochio da, Trump’in kisisel harcamalarina ait çekleri kendisinin imzaladigini söyledi.



Trump’in taleplerine red

Öte yandan, Trump’in savunma ekibi Daniels’in verdigi ifadelerin tutarsiz oldugunu ve bu ifadelerin jüriyi Trump’a karsi önyargili hale getirebilecegini belirterek dava hakkinda görevsizlik karari verilmesini talep etti. Yargiç Juan Merchan, Daniels’in ifadesine pek çok kez itiraz edebileceklerini ancak bunu yapmadiklarini belirterek talebi reddetti. Trump’in Daniels’a kamuoyu önünde yanit verebilmesi için hakkindaki mevcut basina konusma yasaginin kapsaminin degistirilmesi talebi de mahkeme tarafindan kabul edilmedi.

“New York ve ülke için utanç kaynagi”

Durusmanin sona ermesinin ardindan yaptigi açiklamada mahkemeye yönelik elestirilerini yineleyen Trump, Yargiç Juan Merchan’in tarafli olmakla suçladi. Trump, mahkemede yasananlari “New York eyaleti ve ülke için bir utanç kaynagi" olarak niteledi.

4 yila kadar hapis cezasi alabilir

Kamuoyunda “sus payi” davasi olarak da bilinen davada Trump, iliski yasadigi müstehcen film oyuncusu Stormy Daniels’e 2016 baskanlik seçimleri öncesinde “sus payi” ödemek ve ödemeyi örtbas etmek için resmi kayitlarda tahrifat yapmakla suçlaniyor. Trump’in ABD tarihinde bir ceza davasinda yargilanan ilk eski ABD Baskani olmasi nedeniyle önem tasiyan dava sonunda Trump’in 4 yila kadar hapis cezasi alabilecegi belirtiliyor.
Kaynak: İHA