MAKÜ Ögrencileri, Mehmet Akif Ersoy'un Yapay Zeka Modelini Olusturdu

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ögrencileri, milli sair Mehmet Akif Ersoy’u modern teknolojiyle bulusturarak dikkat çekici bir projeye imza atti. Yapay zeka alaninda yaptiklari çalismalarla dikkat çeken Sanat ve Tasarim Fakültesi ögrencilerinden olusan ekip, Mehmet Akif Ersoy’un siirlerini derin ögrenme teknikleriyle analiz ederek, onun tarzini ve dil kullanimini yapay zeka ile modellemeyi basardi. Proje, metahuman teknolojisinin yapay zeka entegrasyonu ile olusturuldu.

MAKÜ Ögrencileri, Mehmet Akif Ersoy'un Yapay Zeka Modelini Olusturdu
MAKÜ Rektörlük binasinin giris katinda olusturulan Mehmet Akif Ersoy’un hayatinin ve eserlerinin anlatildigi bölümde bulunan ekranda yapay zeka teknolojisi ile olusturulan Mehmet Akif Ersoy karakteri ziyaretçiler tarafindan kendisine sorulan sorulari analiz edip dogaçlama bir sekilde cevap verir halde hazirlandi.

Proje üreticilerinden MAKÜ Sanat ve Tasarim Fakültesi Görsel Iletisim Tasarim Bölümü 4. Sinif ögrencisi Furkan Köroglu proje ile ilgili olarak, "Projemizin ilk asamasi olarak Mehmet Akif Ersoy’un gerçekçi yüz hatlarini elde etmek adina üniversitemizde bulunan balmumu heykelinden faydalandik. Bu heykeli fotogrametri teknigi ile üç boyutlu ortama aktardik. Bu sayede kendisinin gerçege en yakin olan yüz hatlarini elde ettik. Projeyi yaparken Mehmet Akif Ersoy üzerine bir proje yaptigimiz için gerçekten çok mutluydum. Daha öncede bu sekilde bir projede çalismamistim. Benim için de bir deneyim oldu. Zaten projemizde kurumlar arasinda esi benzeri olmayan bir proje. Açikçasi biz de bunun için ugrastik. Gayet memnunum yapabilecegimizin en iyisini yaptigimizi düsünüyorum" dedi.

Projede Mehmet Akif Ersoy’un görsel kimligini olusturan MAKÜ Sanat ve Tasarim Fakültesi Görsel Iletisim Tasarim Bölümü 4. Sinif ögrencisi Yusuf Akkus ise, "Gerekli 3D yazilimlari kullanarak Mehmet Akif Ersoy’un saç, sakal, biyik ve kiyafetlerini olusturdum. Ben yapabilecegimizin en iyisini yaptigimizi düsünüyorum. Buna benzer birkaç projede daha çalismistim. Rektörümüz Hüseyin Dalgar’in da 3D karakterini yapmistik. Bu da ondan sonra yaptigimiz en güzel is diyebilirim. Mehmet Akif Ersoy isin içerisindeydi çünkü. Olabildigince ona benzetmeye çalistik. Gerçekten bu projeyi yaptigimiz için mutluyum. Üniversitemize böyle bir katkida bulundugum için de mutluyum" seklinde konustu.

Projenin yapay zeka entegrasyonu bölümünde yer alan MAKÜ Sanat ve Tasarim Fakültesi Görsel Iletisim Tasarim Bölümü 4. Sinif ögrencisi Muhammet Salih Kara, “Üniversitemizde bulunan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Mehmet Akif’i Arastirma Kurumu içerisinde bulunan verileri kullandik, baslica arastirmalari. Devaminda internetteki belli basli verileri alarak yapay zeka modelimizi egittik. Ettigimiz model Mehmet Akif Ersoy’un yazdigi siirler, yasantilari, geçmisleri ve bir çok bilgiyi barindiriyor. Bununla birlikte de kendisine yapay zeka entegrasyonu sagladik. Sesli bir sekilde etkilesime geçilebilir vaziyete getirdik ve ziyaretçiler Mehmet Akif Ersoy Müzesi’ne geldiklerinde kendisiyle etkilesime geçip kendisiyle alakali sorular sorabilecekler" dedi.

Sanat ve Tasarim Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Murat Kara ise, “Proje, rektörlügün inisiyatifinde, daha dogrusu onlarin karariyla Mehmet Akif’e ait bir alan olusturulmasi amaciyla ortaya atilmis bir fikirdi. Üniversitemizin içerisinde zaten bir arastirma merkezi çerçevesinde Akif’e ait verilerin sergilendigi bir alanimiz vardi. Fakat rektörlük binasinda da böyle bir alan olusturma fikriyle Akif’in hem milli hem manevi sahsiyetini insanlara, ziyaretçilere aktarabilecek, küçük de olsa bir alan hazirladik ve burada ona ait bir takim belge ve bilgilerin, fotograflarin yer aldigi alan olusturduk. Ben de bu alanin tasarim gelistirme sürecinde rol aldim. Olusturulan alanin bir kisimda Akif’in hayat hikayesini, bir kisimda ailesini sergiledik. Ailesiyle olan iliskilerini, hatta bir torununa yazdigi siirlere de yer vermis olduk. Istiklal Marsi’na ait bir alan var ayni zamanda. Safahat eserine ait bir alan var. Bunlar zaten halihazirda bilinen ve baska yerlerde de var olan belgeler, bilgiler ama biz burayi farklilastirmak amaciyla yapay zeka destekli bir proje içerisine yerlestirelim fikri ile daha yenilikçi, insanlarin dikkatini çekebilecek bir yere nasil dönüstürebiliriz sorusuyla, ögrencilerimizin de katkilarini alarak yapay zeka destekli bir sanal karakter olusturduk ve bu karakterin insanlarla yani burayi ziyaret eden ziyaretçilerle birlikte karsilikli soru-cevap seklinde konusabildigi, hatta ögrenerek sürekli kendini güncelleyen bir karakterle insanlarin merak ettiklerini direkt olarak Mehmet Akif’in agzindan duymalarini istedik. Takdir edersiniz ki Akif’in sesinin bilinmedigi gerçegi var. Yani herhangi bir kayda sahip degiliz. Fakat burada biz hem modellerken hem sesini tasarlarken açikçasi biraz hayal gücümüzü biraz gerçekte var olan fotograflari ve tahminen sesli tasarimi ortaya koyduk. Neticede ortaya güzel bir proje çikti ögrencilerimizin de çok büyük emekleriyle. Karakter televizyon ekraninda aktif olarak sürekli bekliyor. Altinda bir klavye içerisinde tusa basarak kendisiyle etkilesim kurabiliyorsunuz. Sizi dinliyor öncelikle, daha sonra sizin sordugunuz sorulari birkaç saniye bekleyerek kafasinda kurguluyor. Tabi bu tamamen dogaçlama ve her seferinde farkli bir cevap veren bir yazilim sayesinde gerçeklesiyor. Konulara dair fikirlerini, geçmiste yasanan tarihi olaylara dair fikirlerini, Safahat’i, Istiklal Marsi’ni ve diger eserlerini yazarken hissettigi duygulari çok açik sözlülükle ifade ediyor" açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA