BM, Filistin'in Üyelige 'Uygun' Oldugunu Kabul Etti

Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu’nda bugün oylanan Filistin’in BM üyeligini içeren karar tasarisi, 9 hayir oyuna karsi 143 “evet” oyuyla kabul edildi. Kararda, Filistin’in üyelige “uygun” oldugu belirtildi.

BM, Filistin'in Üyelige 'Uygun' Oldugunu Kabul Etti
Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu bugün Filistin için toplandi. New York’taki 193 üyeli BM Genel Kurulu’nda Filistin’in üyeligini içeren karar tasarisi 9 hayir oyuna karsi 143 “evet” oyuyla kabul edildi. ABD’nin ve Israil’in hayir oyu, 25 ülkenin ise çekimser oy kullandigi tasarida, Filistin’in üyelige “uygun” oldugu belirtildi. Kabul edilen tasarida, su anda BM’de sadece gözlemci konumunda olan Filistin’e üyelik disinda ek hak ve ayricaliklar taninmasi ile üye devletler arasinda oturma, önerilere destek olma hakki verildi.

BM Güvenlik Konseyi’ne de çagri yapilarak, geçtigimiz ay ABD’nin “hayir” oyuyla reddedilen Filistin’in tam üyelik talebinin “olumlu bir sekilde yeniden degerlendirilmesi” tavsiye edildi.

“Dünya Filistin halkinin yaninda”

BM Genel Kurulu’ndaki oylamanin ardindan açiklama yapan Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas, Filistin’in BM’de tam üyelik için çalismaya devam edecegini söyledi.

Abbas, “Kararin kabul edilmesi, dünyanin Filistin’in yaninda, Israil’in isgalinin ise karsisinda oldugunu gösteriyor” dedi.



ABD’den karara tepki

ABD’nin BM Büyükelçi Yardimcisi Robert Wood ise, BM nezdinde alinacak “tek tarafli” tedbirlerin iki devletli bir çözümü ilerletmeyecegini söyledi.

Wood, “Oyumuz Filistin devletine karsi oldugumuzu yansitmiyor. Bunu destekledigimizi ve ilerletmeye çalistigimizi çok açik bir sekilde ifade ettik. Bu oylama, devletin ancak taraflar arasinda dogrudan müzakereleri içeren bir süreçle kurulabileceginin kabulü anlamina geliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA