Uluslararasi Çanakkale Savaslari Sempozyumu Gerçeklestirildi

Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi is birligi ile organize edilen Uluslararasi Çanakkale Savaslari Sempozyumu Troia Kültür Merkezinde yapildi.

Uluslararasi Çanakkale Savaslari Sempozyumu Gerçeklestirildi


Farkli disiplinleri kapsayan, yeni bilimsel tartismalari ve çiktilari ortaya koymak, Çanakkale muharebeleri tarih yazimina yeni bakislar ve uluslararasi zeminde akademik bir bulusmayi saglamak için organize edilen sempozyuma, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Baskani ve Türkiye Cumhuriyeti Iran Büyükelçisi Prof. Dr. Derya Örs, Türk Tarih Kurumu Baskani Prof. Dr. Yüksel Özgen, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoglu, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Osman Köse, Çanakkale Il Kültür ve Turizm Müdürü Çagman Esirgemez, akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasinin arindan devam eden sempozyumda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoglu, Çanakkale Savaslari’nin 109. yil dönümünde sempozyumun büyük bir önem tasidigini vurgulayarak sunlari söyledi:

"Çanakkale Savaslari, sadece Türk milletinin degil, dünya tarihinin de en önemli dönüm noktalarindan biridir. Bu savasta, vatan sevgisi ve bagimsizlik tutkusuyla dolu kahramanlarimiz, inanilmaz bir direnis göstererek tüm dünyaya Türk milletinin ne kadar güçlü ve kararli oldugunu kanitlamistir. Bu sempozyum, Çanakkale Savaslari’nin farkli yönlerini ele alarak, bu önemli olayin daha iyi anlasilmasina katkida bulunacaktir. Sempozyumda sunulacak bildiriler ve yapilacak tartismalar isiginda, Çanakkale Savaslari’na dair bilgilerimizi daha da pekistirecek ve bu tarihi olaydan çikaracagimiz dersleri daha iyi anlayacagiz. Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir ise Çanakkale Savaslarinin öneminin her geçen gün arttigini ve Tarihi Alan Baskanligi olarak Çanakkale Tarihi Arastirmalarina destek verilmesinin bilinci ve sorumlulugu içinde olduklarinin altini çizdi “Dünyanin seçkin tarihçilerinin, bilim insanlarinin katilim sagladigi bu sempozyumda gerçekten çok heyecanliyiz” dedi.

Türk Tarih Kurumu Baskani Prof. Dr. Yüksel Özge ve Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Baskani Büyükelçi Prof. Dr. Derya Örs; sempozyumun tarihçilere ve Türk tarihine büyük katkilar sunacagini ifade ederek sempozyumun böylesine genis bir yelpazede yerli ve yabanci uzmanlarin katilimiyla bilimsel bir sölen seklinde icra edilmesinin son derece memnuniyet verici oldugunu vurgunu yaptilar.

Açilis konusmalarinin ardindan, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi tarafindan hazirlanan Irmak Arici’nin seslendirdigi “Bizim Çanakkale” sarkisinin klibi izletildi. Toplam 66 teblig sunumunun yapildigi Sempozyum’da, Çanakkale Savaslari’nda dünya çapinda yapilan çalismalar ve savasan taraflarin tamamina dair sunumlar yer aldi. Ingiltere, Fransa, Almanya, Macaristan, ABD, Azerbaycan basta olmak üzere birçok ülke temsilcisinin katildigi sempozyumda, çok sayida ulusal ve uluslararasi alanda çalisma yapan bilim insani ve arastirmaci sunum yapti.

Sempozyum öncesinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Baskani ve Türkiye Cumhuriyeti Iran Büyükelçisi Prof. Dr. Derya Örs, Türk Tarih Kurumu Baskani Prof. Dr. Yüksel Özgen, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Osman Köse, Çanakkale Il Kültür ve Turizm Müdürü Çagman Esirgemez ve beraberindeki heyet Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoglu tarafindan Rektörlük makaminda agirlandi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Baskani ve Türkiye Cumhuriyeti Iran Büyükelçisi Prof. Dr. Derya Örs, makam ziyaretinin ardindan seref defterini imzaladi.
Kaynak: İHA