Uzmanindan Ramazan Ayinda Küçülen Mideye Yüklenilmemesi Uyarisi

Ramazan ayinda aç ve susuzluga alisan midenin daha da küçüldügüne ve bu sebeple mideye Ramazan sonrasi fazla yüklenilmemesi gerektigine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmani Irem Akpolat, bayram sabahi küçük porsiyon ve protein içerikli besinlerin tüketilmesi gerektigine dikkat çekti.

Uzmanindan Ramazan Ayinda Küçülen Mideye Yüklenilmemesi Uyarisi
Memorial Diyarbakir Hastanesi’nde görevli Beslenme ve Diyet Uzmani Irem Akpolat, Ramazan ayinda tüketilen ögün sayisinin azalmasiyla birlikte beslenme düzeninde yasanan degisikliklerin ardindan bayram sabahi mideye bir kerede yüklenilmemesi gerektigini ve protein içerikli besinlerin tüketilmesi gerektigini söyledi.



Akpolat, “Bir aylik Ramazan sürecinin sonuna gelmis bulunmaktayiz. Önümüz bayram. Bayramda da saglikli ve dengeli beslenme ilkelerine devam etmemiz bizim için çok önemli. Bu yüzden bayram sabahinda nasil beslenmeliyiz gibi sorulari çok aliyoruz. Bir ay boyunca saglikli beslenme ikilemini devam ettirdigimiz süreçte Ramazan’dan sonraki ilk kahvaltimiz bizim için çok önemli. Çünkü sindirim sistemi aliskanliklarimiz Ramazan boyunca çok degisiyor. Beslenme aliskanliklarimiz aksam vakitlerine kayiyor. Iftardan sonra da sahur aliskanliklarimiz var. Bu yüzden mümkün oldugu kadar bayramla beraber yemek aliskanliklarimizi gündüze çekmemizi öneriyoruz” dedi.

Günlük su tüketimine mutlaka dikkat edilmesi gerektigine vurgu yapan Akpolat, “Güzel bir bayram kahvaltisiyla güne baslanabilir. Özellikle protein içerikli; yumurta, peynir gibi kahvaltilarda tükettigimiz protein kaynaklari tercih edilirse çok daha güzel bir kahvalti sistemiyle bayrama baslamis oluruz. Ayrica gün içinde ögün atlanilmamali. Ögün atlatildigi takdirde aksam yogun beslenileceginden dolayi mutlaka gün içinde 4 saatte bir ara ögünler tercih edilebilir. Günlük beslenmemize mutlaka suyu yerine koymamiz gerekiyor. Çünkü Ramazan boyunca yeterli su tüketimi mümkün olmayabilir. Bu yüzden mutlaka hem gündüz hem aksam yeterli su tüketmeliyiz” diye konustu.

Özellikle kalp, diyabet, hipertansiyon, böbrek ve karaciger hastaliklarina sahip bireylerin mutlaka bayram sürecinde normal beslenme programlarini devam ettirmesi gerektigini ifade eden Akpolat, sunlari kaydetti:

“Fazla tüketilen tatli ve besin ögesi sonucunda olusabilecek sindirim sikayetlerini azaltmak için de mutlaka porsiyon kontrolünü saglamalilar. Bunlarin yani sira günlük fiziksel aktivitelerimizi arttirabiliriz. Havalarin isinmasiyla yürüyüsler de yapilabilir. Bu temel prensiplere uydugumuz zaman aslinda daha saglikli ve sindirim sistemimizi yormayacak bir bayram geçirmemiz mümkün.”
Kaynak: İHA