Ramazan Bayrami'nda Saglikli Beslenmenin Ipuçlarini

Beslenme ve Diyet Uzmani Diyetisyen Sena Peksen, Ramazan Bayrami’nda saglikli beslenmenin ipuçlarini verirken, kahvalti düzeninin bozulmamasi gerektigini söyledi.

Ramazan Bayrami'nda Saglikli Beslenmenin Ipuçlarini
VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Dyt. Sena Peksen, Ramazan Bayrami dolayisiyla bilgilendirmelerde bulundu. Peksen, bayramda aile ve arkadaslarin bir araya gelmesi, özel yemekler hazirlanmasi ve zengin sofralarin kurulmasi gibi çesitli geleneksel uygulamalari içerdigini belirterek önemli uyarilar yapti.

“Bayramlarda kahvalti düzeni bozulmamali”

Birçok aile için bayramin ilk gününde aile kahvaltilarinin vazgeçilmez oldugunu belirten Dyt. Sena Peksen, “Bayram kahvaltilarinda çesitler ve porsiyonlar oldukça fazladir. Ancak kizartma, kavurma, hamur isleri ve tatlilari içeren kahvalti sofralari, özellikle saglik sorunu olan, sindirim sorunlari yasayan ve yasli bireyler için sakincali olabilir. Bayramlarda kahvalti düzeni bozulmamalidir. Tam bugday unundan yapilan ekmekler, sebzeler, haslanmis yumurta ve peynir çesitleri gibi saglikli bir kahvalti ile güne baslamak önemlidir” dedi.



“Serbetli tatlilar yerine sütlü tatlilari tercih edin”

Ramazan Bayrami’nin tatli tüketimi açisindan da oldukça önemli oldugunu vurgulayan Dyt. Peksen, “Tatli ikramlari arasinda baklava, lokum, helva gibi geleneksel tatlilar yer alabilir. Ancak saglikli bir beslenme dengesi göz önünde bulundurularak tatli tüketimine dikkat edilmelidir. Tatlilari ölçülü bir sekilde tüketmek önemlidir, çünkü asiri miktarda seker içeren tatlilar kan sekerinin hizla yükselmesine ve ardindan düsmesine yol açabilir. Mümkünse kaliteli ve dogal malzemelerden yapilmis tatlilari tercih edilmeli. Ev yapimi veya güvenilir pastanelerden alinan tatlilar genellikle daha sagliklidir. Büyük porsiyonlar yerine küçük porsiyonlar almak, tatli tüketimini kontrol altinda tutmaya yardimci olabilir. Küçük bir parça tatli bile tatmin olmaniza yetebilir ve asiriya kaçmanizi önleyebilir. Ramazan Bayrami’nda saglikli tatlilar tercih etmek, beslenme dengesini korurken tatli krizlerini yönetmenize yardimci olabilir. Serbetli veya kizartilmis tatlilar yerine kuru meyveler, sütlü tatlilar (sütlaç ve benzeri) veya rafine sekersiz saglikli alternatifler tercih edilebilir” diye konustu.



“Günde 2-2,5 litre su içmeyi ve fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin”

Yeterli su içmenin önemine de deginen Dyt. Peksen, “Oruç tutmanin verdigi açlik hissiyle birlikte, bayram sabahi tüketilen yüksek kalorili ve asiri miktarlardaki yiyecekler, sindirim problemlerine ve kilo artisina neden olabilir. Bayram boyunca yeterli miktarda su içmek çok önemlidir. Günlük 2-2,5 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Bayram tatili süresince fiziksel aktivitelerde bulunmaya çalisin. Yürüyüs yapmak, bisiklet sürmek veya egzersiz yapmak gibi aktiviteler, kalori yakmaniza ve enerji harcamaniza yardimci olabilir” seklinde konustu.

Ramazan Bayrami sirasinda, asiriya kaçmadan ve ölçülü bir sekilde tatli ve tuzlu yiyecekleri tüketmeye özen göstermenin, yeterli miktarda su içmenin ve düzenli fiziksel aktivite yapmaya dikkat etmenin önemli oldugunu belirten Peksen, “Bu tedbirler, bayram süresince ve sonrasinda genel sagiligin korunmasina yardimci olabilir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA