Ramazan Ayinda Yavas Olan Metabolizma Için Uzmanlardan Bayram Uyarisi

Uzmanlar, Ramazan ayinda yavaslayan metabolizma hizinin yavas yavas yükseltilmesi gerektigini belirterek, bayramda dengeli beslenme ve bol su içilmesi uyarisinda bulundu.

Ramazan Ayinda Yavas Olan Metabolizma Için Uzmanlardan Bayram Uyarisi
Ramazanin ayinin ardindan saglikli ve mutlu bir bayram geçirmek için beslenme önerilerinde bulunan Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Merve Sena Nazli, bayramda dengeli beslenme ve bol su içilmesini tavsiye etti.

“Bayramla beraber çok sik ögün yapmak ya da atistirmalik tüketmek metabolizmanizi yavaslatacaktir”

Bayramin bir geçis dönemi olarak düsünülmesine dikkat çeken Diyetisyen Merve Sena Nazli, “Ramazan ayinda 2 ögün ve 1 tane ara ögün seklinde beslenmeye vücudumuz alisiyor ve bu sekilde de metabolizmamiz yavasliyor. Bayramla beraber çok sik ögün yapmak ya da atistirmalik tüketmek metabolizmanizi yavaslatacaktir. Eger ki ramazan ayini kilo vermis olarak geçirdiyseniz bu sizde tartida artis olarak yansiyacaktir ve ayni zamanda gaz, siskinlik, hazimsizlik, reflü gibi de problemlere yol açacaktir. Buna dikkat edelim” dedi.



“Ögünlerden sonra mutlaka ara ögün yapmanizi tavsiye ediyorum”

Bayram sabahi kahvaltinin önemine dikkat çeken Diyetisyen Nazli, “Öncelikle mutlaka bayramda güne güzel bir kahvaltiyla baslayalim. Ama burada pasta, börek, pogaça gibi karbonhidratlar degil daha çok peynir, yumurta, zeytin, yesillikler, tam tahilli ekmeklerin oldugu güzel bir kahvalti tabagi hazirlamaya özen gösterelim. Hem bu gözümüzü doyururken hem de midemizi doyuracak ve kan sekerinizin dengelenmesine yardimci olacak. Ögünlerden sonra mutlaka ara ögün yapmanizi tavsiye ediyorum. Çünkü misafirliklere aç gittiginiz noktada daha fazla tatli, hamur isi yeme ihtiyaciniz olacaktir. Ama gitmeden öncesinde yaninizda tasiyacaginiz kuru meyve, kuru yemis gibi hafif bir atistirmalik da hem metabolizmanizi hizlandirma noktasinda hem de kan sekerinizi dengeleme noktasinda oldukça iyi gelecektir” seklinde konustu.

Yemegi fazla kaçiran vatandaslara önerilerde bulunan Diyetisyen Merve Sena Nazli, “Eger ki her seye ragmen dikkat ettim ama yine çok kaçirdim diye düsünüyorsaniz aksam yemeklerini sebze yemegi, salata seklinde daha hafif geçirirseniz mideniz ve bagirsaklariniz daha rahat etmeye baslar. Ramazan sonrasinda hareket etmeye dikkat edelim. Çünkü Ramazan’da orucun verdigi halsizlikle beraber hareket oldukça kisitlanmakta o yüzden günlük yürüyeceginiz 30 ile 40 dakikalik yürüyüsler metabolizmanizi hizlandirmaya ve kemiklerinizin güçlenmesi noktasinda size iyi gelecektir. Su tüketimimizi ihmal etmeyelim. Çünkü aslinda Ramazan bir detoks programi, vücudumuzdaki toksinler atiliyor. Biz yine bayramla beraber su tüketimimizi aktif bir sekilde 2 ile 2,5 litrelerde tutalim ki toksinleri atmaya devam edelim” diye konustu.

Kaynak: İHA