'Çocuklar Bayramda Aile Baglarini Güçlendirmeli'

Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç, bayramda çocuklarin aile baglarini güçlendirmek için çesitli aktiviteler yapilmasi gerektigini söyledi.

'Çocuklar Bayramda Aile Baglarini Güçlendirmeli'
Liv Saglikli Yasam ve Danisma Merkezi Psikoloji Klinigi’nden Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç, bayramda çocuklara göstermesi gereken tutum ve davranislardan bahsetti. Çocuklarin mutlu bir bayram geçirmesi adina önerilerde bulunan Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç, “Bayramda çocuklarinizla minik etkinlikler düzenleyin. Birlikte yemekler yiyin. Bayramlarla ilgili hâtiralarinizi çocuklarinizla paylasin. Mutlaka büyükleri ve yaslilari birlikte ziyaret edin. Olabildigince genis aileyle vakit geçirip, ailenin diger üyeleri ile güvenli bir bag olusturmasi için zemin hazirlayin” dedi.



“Bayramlar çocuklarin psikolojik dayanikliliginin güçlenmesi için güçlü araçlardir”

Bayramlarin çocuklarin psikolojik dayanikliliginin güçlenmesi için güçlü birer araçlar oldugunu ancak ebeveynlerin ve yetiskinlerin uygun yaklasim benimsemesi gerektigini dile getiren Öziç, “Bayramlar çocuklarin aidiyet kavraminin güçlenmesine yardimci olur. Benlik inançlarinin olumlu yönde gelismesini saglar. Sevmek, sevilmek, degerli olmak, önemsenmek gibi ruhsal psikolojik ihtiyaçlarin karsilanip güçlenmesini saglar” diye konustu.



“Çocuklarin bireysel alanina saygi gösterin”

Psikolog Enise Öziç, ebeveynlerin ve yetiskinlerin nasil uygun yaklasim saglayabilecegine de deginerek, “Çocugun bireysel alanina saygi duyun. Fiziksel temas, özel alana girmek demektir. Dolayisiyla, bir çocuga sarilmak istiyorsak veya öpmek istiyorsak, önce sormali sonra onun tepkisine göre hareket etmeliyiz. Sarilmak veya öpmek için tesvik etmeli ancak israr etmemeliyiz. Çocukla iletisim kurmak için oyun dili en etkili araçtir. Onunla oyun dünyasi hakkinda sohbet etmek güzel bir bag kurmak için iyi bir seçenek olabilir. Bayram ve bayramin önemi çocuga çocugun yas dönemine uygun olacak sekilde kisa ve öz bir biçimde paylasilmalidir. Yetiskinler davranislari ile çocuklara örnek teskil etmelidir. Çocuklarin çocuk oldugu unutulmamali, beklenti ona göre olusturulmalidir” seklinde konustu.



“Minik etkinlikler düzenleyin”

Öziç, çocuklarin bayrami severek geçirmesi adina yapilabilecek önerileri ise söyle siraladi:

“Minik etkinlikler düzenleyin. Birlikte yemekler yiyin. Bayramlarla ilgili hâtiralarinizi çocuklarinizla paylasin. Mutlaka büyükleri ve yaslilari birlikte ziyaret edin. Kâgit, kalem, boya kalemi ve balon gibi etkinlik malzemelerini çocugunuzun yakinlarinda bulundurun. Olabildigince genis aileyle vakit geçirip ailenin diger üyeleri ile güvenli bir bag olusturmasi için zemin hazirlayin. Güvenebilecegini, sevebilecegini, mutlu oldugunu diger bireylerin varligini fark etmesi onun kendini yeryüzünde daha güvende hissetmesine yardimci olur. ‘Helikopter ebeveyn tutumu’ dedigimiz, bulundugu ortamda sürekli yanimizda tutmak ve devamli biçimde korumaya çalismak yerine, dogal ortamin akisina ayak uydurmasina izin verip, güvenli bir alan içerisinde oldugundan eminsek daha serbest birakmali zaman zaman takipte olmaliyiz. Bu durum onun kendini daha güvende hissetmesini ve kendine güvenmesine yardimci olur. Ailenin diger üyeleri ile çocugun vakit geçirmesi, etkinlikler yapmasi, oyunlar oynamasi, sohbetler etmesi, hikâyeler dinlemesi çocugun sevmek, sevilmek, degerli hissetmek gibi psikolojik ihtiyaçlarinin karsilanmasina yardimci olurken, daha saglikli bir yetiskin olmasini destekler. Tüm bu yaklasimlar çocugun hem özel alanina saygi duyuldugunu hissetmesine yardimci olurken hem de çevresiyle güvenli bir bag kurmasini ve psikolojik dayanikliliginin artmasini saglayacaktir.”
Kaynak: İHA