Birçok Bayram Gelenegi Yok Olurken, Tiras Gelenegi Devam Ediyor

Ramazan Bayrami öncesi birçok gelenek yok olurken, bayram öncesi tiras gelenegi devam ettigi için berberlerde yogunluk yasaniyor.

Birçok Bayram Gelenegi Yok Olurken, Tiras Gelenegi Devam Ediyor
Ramazan Bayrami öncesi birçok gelenek ya yok olmus ya da yok olmaya yüz tutmus durumda. Bu geleneklerin basinda ise firinlarda baklava yaptirma, çocuklarin kapi kapi dolasarak seker toplama, bayram kömbesi gibi gelenekler basta geliyor. 1990’li ve 1980’li yillarda arife günü firin önlerinde kadinlarin baklava kuyrugu olusurken, bugünlerde bunu görmek çok mümkün olmuyor. Ayrica her yöreye ait bayram kömbesi de artik yapilmiyor. Bunun yani sira çocuklar bile artik ev ev gezip seker toplamiyor. Bu gelenekler yok olmaya yüz tutmusken bayram öncesi tiras olma gelenegi ise aynen devam ediyor. Ister erkek, ister kadin olsun bayrama daha sik ve güzel girmek için berberlere akin ediyor.

Berber Ahmet Uluçay, bayram öncesi tiras olmanin bayram geleneklerinin en basinda geldigini ve hiçbir zaman bitmedigini belirterek, “Baklava yapma, seker toplama gibi gelenekler bitmek üzere. Ancak insanlar bayrama daha güzel ve sik girmek istedigi için tiras gelenegi devam ediyor. Çok fazla ragbet oldugu için biz de randevu sistemi uyguluyoruz. Bu da pandemiyle birlikte basladi” dedi.

Kaynak: İHA