Bayramda Beslenmeye Dikkat

Bayram denilince akla ilk gelen, tüm ailenin bir araya geldigi sevdiklerimizle bulusup basinda saatlerce sohbet ettigi genis sofralar. Peki Ramazan bayraminda hem lezzetli sofralarin keyfini sürüp hem de saglikli beslenmek mümkün mü? Sorunun cevabi Medicana Saglik Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanlarindan Seda Usarer’den geldi.

Bayramda Beslenmeye Dikkat


12 - 13 saatlik açlik sürelerinden sonra, 9 günlük tatil ile birlikte bir Ramazan ayini daha geride birakirken, Medicana International Izmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Seda Usarer, bayram dönemindeki uzun tatili saglikli beslenme düzeni olusturmak için nasil firsata çevirebilecegimizi anlatti. Bayram döneminde hem lezzetli sofralarin keyfini sürüp hem de saglikli beslenmenin mümkün oldugunu belirten Usarer, rehavete kapilmadan, beslenme aliskanliklarimizi çok fazla degistirmeden, bolca hareket ederek ufak kaçamaklarin tolere edilebilecegini söyledi.



Sütlü tatli tercih edilmeli

Diyetisten Seda Usarer, güne mutlaka kahvalti ile baslanmasi gerektiginin altini çizerek, ögünlerde yenilebilecek yemekleri söyle siraladi: “Yumurta, peynir, taze sebzeler, zeytin ve 1-2 dilim esmer ekmek tüketebilirsiniz. Simit, pogaça, börek gibi hamur islerinden uzak durulmalidir. Ögün araliklari 4-5 saat olacak sekilde planlama yapabilirsiniz. Erken kahvalti yaptiysaniz yaklasik 4 saat sonra ögle yemegi olarak 1 tabak sebze yemegi ve 1 kase yogurt yiyebilirsiniz. Ara ögünde 1 porsiyon meyve ya da ziyarete gittiginiz yerde tercihen sütlü tatli tüketebilirsiniz. Aksam yemegi en geç saat 19:00 - 19:30 olacak sekilde planlanmalidir. Yemekte kuru baklagil ya da etli bir yemek ve yanina salata ya da zeytinyagli sebze tercih etmeniz saglikli olacaktir.”

Su tüketimi önemli

Bayramda da normalde olmasi gerektigi gibi porsiyonlarin kontrollü olmasi gerektigine deginen Usarer, “Aksi takdirde hazimsizlik, siskinlik gibi sindirim problemleriyle karsilasabilirsiniz. Gün içerisinde mutlaka bol su içmelisiniz. Ziyaretler sirasinda içilen çay, kahve gibi içecekler vücuttan su kaybina neden olacagi için gün için 2-2,5 litre su içmelisiniz. Sivi ihtiyaci asitli kolali içeceklerden ya da taze sikilmis meyve sularindan karsilanmamalidir” dedi.



Seda Usarer, gün içinde yapilacak 1 saatlik yürüyüsün metabolizmayi hizlandiracagini belirterek, “Size sunulan her ikrami kabul edip bitirmek zorunda degilsiniz. Kibarca hayir diyebilmeli ya da yaninizdaki kisiyle tabaginizi paylasabilirsiniz” diye konustu.

Kaynak: İHA