Uzmanlardan Bayramda Beslenme Önerileri

Lokman Hekim Van Hastaneleri uzmanlari, bir aylik Ramazan ayindan sonra vatandaslarin beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyarilarda bulundular.

Uzmanlardan Bayramda Beslenme Önerileri
Ramazan Bayrami’nda yapilmasi gereken beslenme ile ilgili açiklamalarda bulunan Lokman Hekim Van Hastaneleri Diyetisyeni Funda Budak, dengeli beslenmenin hayatin her döneminde ilke edinilmesi gerektigini ifade etti.

Budak, “Saglikli beslenmenin, Ramazan ayinda da uygulanmasi için elimizden geleni yapiyoruz. Genellikle safra kesesi veya mide rahatsizliklarinin ortaya çikisi ya da rahatsizliklarinin artisi bu dönemlere denk gelebilir. Ramazan ayi boyunca yavaslayan sindirim sistemine ve metabolizmaya aniden yüklenmek mide ve bagirsaklarda gaz sikintisina, diyareye (ishal), midede reflüye, safra kesesi hastaliklarinin ortaya çikisina, tansiyon yüksekligine, seker insülin metabolizmalarinin bozulmasina sebep olabilmektedir. Bayram sabahi aileyle yapilacak o güzel kahvaltilarda hafif, dogal, saglikli ve yeterli miktarda ilkelerine dikkat edilmelidir. Eger yagli, fazla sekerli, fazla miktarda yiyerek güne baslarsak bayraminizin ilk gününü midenizden, bagirsaklarinizdan dert yanmakla geçirirsiniz” dedi.

Bayramda da her zamanki gibi 3 ana ögün, 3 ara ögün seklinde beslenmenin ötesine geçilmemesi gerektigini belirten Budak, “Ancak Ramazan sonrasi birden 6 ögün yapmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle ilk gün 3 ögün tüketmek yeterli gelebilir. Sonrasinda ara ögünlerle 6 ögüne ulasmak daha sikintisiz olacaktir. Her ana ögünde besin gruplarinin her birinden azar azar da olsa bulundurmaya çalisilmasi gerekir. Yine bayramlarin vazgeçilmezi olan tatlilar zaman zaman zor durumda kalmaniza sebep olabilir. Bu nedenle varsa sütlü ve hafif tatlilari tercih etmeye çalisin” ifadelerini kullandi.

Vatandaslarin mümkün oldugunca hareket etmelerinin kendileri için faydali olacagina deginen Budak, “Hareket ederek aldiginiz fazla kalorileri yakmaya çalisin, ancak oruç tutulan bir aylik bir sürenin ardindan bu sicak günlerde hareket yapmak adina sagliginizi bozmayin, dozu iyi ayarlayin. Günlük sabah 30, aksam 30 dakikalik yürüyüsler size destek olacaktir. Bunun yaninda sebze ve meyve tüketiminizi arttirarak tatli egiliminizi azaltabilirsiniz. Her ögünde salata veya zeytinyagli sebze yemekleri tüketmeye çalisin, aralarda meyve tercih edin. Sindirim sorunlariniz yok ise domates, salatalik gibi sebzeler ve kabuklu yenilebilen meyveleri kabuklu yemekte fayda vardir. Bol tahilli ekmek, tam tahilli ekmek tüketin. Bu sicak yaz günlerinde ihtiyaciniz olan sivi ihtiyaci oruç tutulan sürenin uzamasi ile karsilanamamaktadir. Bu nedenle bayramin gelisi ile günlük 2,5 -3 litrelik su ihtiyacinizi karsilamaya çalisin. Bu duygularla tüm vatandaslarimiza saglikli ve mutlu bir bayram geçirmelerini diliyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA