Uzmanlar Uyariyor, Bayramda Asiri Tatli Gida Alerjisine Sebep Olabilir

Bayramda fazla sekerli besin tüketmenin gida alerjisine sebep olabildigini vurgulayan Çocuk Immünoloji ve Alerji Uzmani Prof. Dr. Sükrü Nail Güner, “Sekerleri tadacak miktarda tüketebilirler ancak bunu yüksek miktarda aldiklari takdirde önemli sorunlarda karsilasabilirler” dedi.

Uzmanlar Uyariyor, Bayramda Asiri Tatli Gida Alerjisine Sebep Olabilir
Gida alerjisi olan kisilerde agizda ve ciltte kasinti, bogaz ve yüzde sisme, deri döküntüsü, karin agrisi, ishal seklinde sikayetler ortaya çikabiliyor. Ayrica nefes darligi, tansiyon düsüklügü, bayilma ve sok durumlari da yasanabiliyor. Gida alerjilerinde görülen bu belirtiler, besin yenildikten kisa bir süre içerisinde baslayabiliyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani, Çocuk Immünoloji ve Alerji Uzmani Prof. Dr. Sükrü Nail Güner, Ramazan Bayrami’nda gida alerjisi yasamamak için dikkat edilecek noktalara degindi. Prof. Dr. Güner, “Özellikle alerjisi olan çocuklarda içeriginin ne oldugu belli olmayan sekerler fazla tüketildigi takdirde bu dönemde bunlarla ilgili sorunlar yasandigini görüyoruz. Çocuklardan bu lezzetli ürünleri tamamen sakinmak ilgiyi arttiracaktir. Sekerleri tadacak miktarda tüketebilirler ancak bunu yüksek miktarda aldiklari takdirde önemli sorunlarla karsilasabilirler” dedi.



“Bazi hastalarda agir alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor”

Katki maddesi bulunan ürünlerin tüketilmemesi konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara deginen Çocuk Immünoloji ve Alerji Uzmani Prof. Dr. Sükrü Nail Güner, “Katki malzemesi bulunan ürünlerin çocuklar, hatta hiç kimse tarafindan tüketilmesini istemiyoruz ama özellikle çocuklar tarafindan tüketilmemesi noktasinda ailelere önerilerde bulunuyoruz. Nasil katki malzemeleri var? Bunlar tatlandiricilar, koku vericiler olabiliyor, onun disinda kivam arttiricilar olabiliyor. Bunlarin tamami çocuklar için zararli maddeler. Bunlari tükettikten hemen sonra veya gün içinde ilerleyen zamanlarda veya birkaç gün sonra vücutlarinda farkli döküntüler, kizarikliklar meydana gelebiliyor. Bazen bu çok yogunlasabiliyor. Bazi hastalarda ise agir alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Bunlar tehlikeli durumlara kadar ilerleyebiliyor. Bu noktada misafirlige gittigimiz yerlerde nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Eger çocugunuzla bir alerji varsa mutlaka aileyi bilgilendirmek gerekir. Yedi içtigi seylerde bu katki maddesinin olup olmadigini sormak gerekir. Eger varsa onlari tüketmemesi konusunda dikkatli olmak gerekir. Diger taraftan tabii olan reaksiyonlarla ilgili olarak ciddi bir reaksiyon olacaksa ailenin daha önceden bu konuyla ilgili egitim almasi gerekir ve acil durumlarda nasil müdahale yapilacagi noktasinda hekimler ve saglik çalisanlari tarafindan mutlaka bilgilendirilmesi gerekir” seklinde konustu.



“Büyük bir kisminda da sebep tespit edilemiyor”

Prof. Dr. Sükrü Nail Güner, alerjiyle ilgili birçok öykünün ilk defa katki malzemesi olan besinlerle karsilasildigi zaman ortaya çiktigini anlatarak, "Bunlarin büyük bir kisminda da sebep tespit edilemiyor. Çünkü bunlarin standart testleri yok. Bazi maddelerde, gizli alerjen dedigimiz maddeler var, tamami yazilmiyor. Burada dikkat edilecek konu tabii bu ürünler tüketiliyorsa da güvenilir marka ürünlerinin tercih edilmesi, merdiven alti ürünlerin kesinlikle tercih edilmemesi. Bazen daha ekonomik olmasi açisindan disaridan gelen çocuklara dagitilan ürünlerin daha ekonomik olan kisimlari tercih ediliyor. Tabii bunlarda etiket okumayi mutlaka bilmek gerekiyor. Içinde maddeler varsa onlardan uzak kalmak gerekiyor. Alerji ilk defa ilk yedigi anda tespit edilebilir. Ciddi alerjik reaksiyonlarda hastanin mutlaka en hizli sekilde hekime ulastirilmasi gerekiyor. Özellikle nefes darligiyla giden kizariklik, sislik, ses tellerine siddetle giden durumlarda vakit kaybettirilmeden mutlaka saglik birimlerine ulasilmasi gerekiyor. Burada uygun tedaviyle hastanin hayatini kurtarabilirsiniz” diye konustu.

Kaynak: İHA