Uzmani Uyardi Açiklamasi ' Bayramda Serbetli Tatlilar Yerine Meyveli Tatlilari Seçin'

Diyetisyen Cansu Arslan Ramazan Bayrami’nda serbetli tatlilar yerine meyveli tatlilarin tercih edilmesi gerektigini söyledi.

Uzmani Uyardi Açiklamasi ' Bayramda Serbetli Tatlilar Yerine Meyveli Tatlilari Seçin'
Sivas Medicana Hastanesinde görevli Diyetisyen Cansu Arslan, Ramazan Bayrami’na sayili günler kala bayramda tatli tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlari anlatti.

“Bayram günlerini daha saglikla geçirmek için öncelik sütlü-meyveli tatlilar olmali”

Tatli tüketiminin arttigi bayram günlerini daha saglikla geçirmek için önceligin sütlü-meyveli tatlilar olmasi gerektigini belirten Arslan “Ramazan bayraminda evlerimize börek, baklava hazirliyor olmak da beslenme kültümüzün bir parçasi. Tatli tüketme konusunda önceligimiz her zaman ev yapimi, az sekerli sütlü-meyveli tatlilar olmali. Bu bilgiyi biliyoruz ancak uygulamak noktasinda geri duruyoruz. Hala mevsimindeyiz, bayram için bal kabagi, ayva tatlisi yapilabilir. Misafirlerimize tavukgögsü, sütlaç, kazandibi gibi sütlü tatlilar ikram edilebilir. Böylece sicak havalarda tüketimi daha kolay, daha besleyici tatli ikramlarinda bulunmus oluruz” dedi.



“Serbetli tatlilar geç saatlerde tüketilmemeli”

Serbetli tatlilarin geç saatlerde tüketilmemesi gerektigine vurgu yapan Arslan, “Her gün serbetli tatli tüketmek, geç saatlerde yemek, yaninda asitli-sekerli içecekler tercih etmek, dogru bir beslenme davranisi degildir. Ani tansiyon, kan sekeri yükseltmesine sebep olabilir. Tatli yaninda sekersiz çay, kahve tercih edilmeli. Tatlilari, ev yapimi limonata, meyve suyu, sade maden suyu, süt ile tüketmek önceligimiz olmalidir. Böylece ramazan ayinda gün boyu susuz kalan vücudumuzu dogru sivilarla desteklemis, sindirim sistemimize yardimci olmus oluruz. Bu süreçte mevsim geçislerinde bagisiklik sistemimizi kuvvetlendirecek, sindirimi kolaylastiracak adaçayi, zencefil, nane, kimyon ayini da tüketelim. Siyah gayda günlük 5 fincan, kahve de 2 fincan geçmeyelim. Yetiskinlerin en az 8 bardak su tüketmesi gerektigini hiçbir içecegin suyun yerini tutmadigini hatirlayalim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA