Ramazan Bayrami'nda Beslenme Önerileri

Diyetisyen Tuba Yildirim, Ramazan Bayrami’nda hafif bir kahvalti ile güne baslanilmasi, bolca sebze tüketilmesi, kizartilmis besinlerden ve hamur islerinden uzak durulmasi, tatli tüketiminin sinirlandirilmasi tavsiyelerinde bulundu.

Ramazan Bayrami'nda Beslenme Önerileri
Liv Saglikli Yasam ve Danisma Merkezi Beslenme ve Diyet Klinigi’nden Dyt. Tuba Yildirim, Ramazan Bayrami’nda beslenme hakkinda bilgilendirdi. Ramazan ayinin bitmesiyle normal yeme düzenine geçilirken, tüketilen ögün sayisinda ve besin miktarinda artma egilimi görüldügünü ifade eden Diyetisyen Yildirim, “Bayramla beraber normal beslenme düzenine geçerken ögün aralarini en az 2 en fazla 4 saat olacak sekilde düzenleyiniz. Bayram sabahi hafif bir kahvalti ile güne baslanmalidir. Kahvaltida kizartilmis besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatli ikrami olacagindan kahvaltida seker, bal gibi tatli besinlerin bulundurulmamasi yararli olacaktir” diye konustu.



“Bolca sebze tüketilmeli”

Domates, salatalik, maydanoz, taze biber gibi çig sebzelerin bayramda bolca tüketilmesi önerisinde bulunan Diyetisyen Yildirim, “Az yagli peynir ve haslanmis yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi yagli besinlerden ve hamur isi gidalardan sakinilmalidir. Ekmek olarak tam bugday ekmegi tercih edilmesi kan sekerini kontrol altinda tutar ve tokluk hissi verir. Özellikle bayramda tatli tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, serbetli tatlilar yerine sütlü tatlilar ya da dondurma küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir” ifadelerini kullandi.

“Oruçtan ötürü olusan sivi kaybi için günde 3 litre su tüketin”

Su tüketimine dikkat çeken Dyt. Yildirim, “Ramazan ayi boyunca su ve sivi tüketimin azalmasindan dolayi vücutta olusabilen sivi kaybinin yerine konmasi için günde en az 2,5-3 litre su içilmelidir. Ramazan ayi boyunca enerji harcamamak için azaltilan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasiyla birlikte arttirilmasi oldukça önemlidir. Mümkün oldugunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi tercih edilmelidir. Özellikle fiziksel aktivitenin arttirilmasi adina haftada 3-4 gün 45-60 dakikalik orta siddette fiziksel aktivite yapilmalidir” seklinde konustu.

Ramazan’in bitmesi ve ardindan bayramin gelmesinin, uzun süren açlik psikolojisinden çikarak özgürlük hissiyle daha fazla yemek yeme ihtiyaci hissettirebilecegi uyarisinda bulunan Dyt. Yildirim, “Ama bu yil bahar aylarina denk gelen Ramazan’da kendinize daha fazla özen göstermelisiniz. Hem uzun açlik sebebiyle hem de yeterince egzersiz yapamadigimiz bu dönemde metabolizma oldukça yavaslamis olacaktir” açiklamasinda bulundu.

“Tatli tüketimini sinirlayin”

Bayramda zayiflama konusuna deginen Tuba Yildirim, “Özel günlerde, tatillerde kilo vermek çok gerçekçi bir hedef olmayacaktir. Bu süreçlerde asil amacimiz, kilomuzu ve saglimizi korumaktir. Bu yüzden Ramazan Bayrami’nda diyet yapmak yerine miktar ve porsiyonlara dikkat edip dengelemek yeterli olacaktir. Yemekleri yavas yavas yiyerek ve porsiyonlarinizi azaltarak midenize de yardim edin. Sivi tüketimi her zaman önemli fakat yüksek miktarda hayvansal protein aldiginiz ve tatli tüketiminin arttigi bayram günlerinde daha da önem tasiyor. Su toksinlerin vücuttan uzaklastirilmasini sagliyor. Bu yüzden gün için de 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin. Asiri serbetli, yagli tatlilar yerine, sütlü tatlilar veya meyve tatlisi tercih edin. Tatlilari takip eden diger ögünlerin hafif ama saglikli yemeklerden olusmasina özen gösterin. Bayram ziyaretlerinde yakin mesafeler için araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin, hareketi unutmayin. Bitki çaylari ve maden suyu da sivi destegi için kullanilabilir” bilgisini verdi.

Bayram ziyaretlerinde tüketimi en çok artan yiyecegin tatli oldugunun altini çizen Dyt. Tuba Yildirim, “Gerek çok fazla ziyaret gerekse buralardaki israr yüzünden hayir demek zor oluyor ve tatli tüketiminde sinirlar asilabiliyor” dedi.



“Saglikli bir bayram tatili için öneriler”

Dyt. Tuba Yildirim, bu süreci daha saglikli ve dengeli yönetebilmek için önerilerini söyle siraladi:

“Gün içinde 2.5-3 litre su tüketin. Gün içerisinde seker tüketimi artacagi için kahvaltilarda bal- pekmez, gün içinde taze veya kuru meyve tüketiminden kaçinin. Tatli tercihlerinde olabildigince sütlü ve hafif tatlilari en küçük porsiyonlarda tüketin. Tatlilar ile birlikte ayran veya süt tüketin. Kan sekerinizi dengelemek açisinda faydali olacaktir. Bayram ziyaretlerine giderken mümkün oldugunca dengeli ögünler yaparak tok gitmeye özen gösterin.”

“Bayramin ilk sabahi için kahvalti önerisi”

Ramazan bayraminda ilk kahvalti nasil olmasi gerektigi hakkinda su menü önerisinde bulundu:

“Güne baslarken 1 bardak ilik limonlu su ve 2-3 adet kuru meyve (mide bagirsak sistemini düzenlemeye yardim edecek). 1-2 yumurta (haslama veya omlet olabilir). 2-3 parmak kadar peynir.

7-8 zeytin. 3-4 tam ceviz. Sögüs domates salatalik yesillik ve taze meyve. 1-2 dilim esmer ekmek.”
Kaynak: İHA