Hastalanmamak Için Bayram Ikramlarina Dikkat

DÜZCE – Düzce Saglik Müdürü Dr. Yasin Yilmaz, “Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, asiriya kaçilmamali, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutulmamalidir” uyarisinda bulundu.

Hastalanmamak Için Bayram Ikramlarina Dikkat
Dr. Yasin Yilmaz, Ramazan Bayrami’nin yaklasmasiyla birlikte bayramda beslenme konusunda uyarilarda bulundu. Ramazan ayinda ögün sayisinin azalmasi ve bayram günlerinde ögün sayisinin artmasi ve fazla yemek yeme istediginden ötürü kisiler bazi sindirim sistemi rahatsizliklari ile karsilasabilirler uyarisi yapan Dr. Yilmaz “Geleneksel olarak bayramda ikram edilen seker, çikolata, hamur isleri (baklava, börek) gibi gidalar kan sekerini hizla yükselten ve enerji içerigi yüksek gidalardir. Bu gidalari bayramda sik tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan sekerinin hizli yükselmesine sebep olarak çesitli rahatsizliklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, asiriya kaçilmamali, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutulmamalidir” dedi.



Saglikli beslenme önerileri

Yilmaz saglikli beslenme ile ilgili olarak açiklamasina söyle devam etti; “Bayram günleri de olsa tek çesit besinlere agirlik vermek yerine ögünlerde bes besin grubundan besinlerin tüketilmesi saglikli ve dengeli seçimler için gereklidir. Anadolu cografyasinin tanidigi imkanlar sayesinde hiç bir mutfakta görülmeyecek kadar çesitlilik göstermekte olan mutfagimizdan bayram günlerinde de bu çesitlilikten yararlanmali sebze ve meyve dahil olmak üzere besin çesitliligine önem verilmelidir. Ramazan ayinin sonlanmasi ile tüketilecek yiyeceklerin miktari aniden arttirilmamalidir. Ögün aralari en az 2 en fazla 4-5 saat olacak sekilde düzenlemelidir. Gerektiginde ara ögünlerde taze meyveler ya da az sekerli hosaf/kompostolar, ayran gibi içecekler beslenme düzenine eklenebilir. Bayram sabahi hafif bir kahvalti ile güne baslanmalidir. Kahvaltida kizartma, kavurma yöntemleriyle pisirilmis besinler yenmemelidir. Bayram ziyaretlerinde bayramlarimizin en güzel geleneklerinden olup bu ziyaretlerde tatli ikrami olacagindan kahvaltida seker, bal gibi tatli besinlerin bulundurulmamasi yararli olacaktir. Kahvaltida bol yesillik, sögüs sebze tüketilmeli, az tuzlu peynir tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis yagli besinlerden, agir hamur isi gidalardan kaçinilmalidir. Ekmek olarak tam tahil ekmeklerinin tercih edilmesi kan sekerini kontrol altinda tutar ve tokluk hissi verir. Besinler iyi çignenmeli, yemekler hizli yenmemelidir. Özellikle bayramda tatli tercihimizi hamurlu, serbetli tatlilar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlilar, taze veya az miktarda kuru meyveler; serbetler yerine sekersiz veya az sekerli komposto/hosaf sulari, az sekerli limonata, ayran gibi içeceklerden yana kullanmaliyiz. Sindirim sisteminin düzenli çalismasi ve kabizliktan korunmak için lif (posa) içerigi yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketilmelidir. Yetiskin bireyler imkanlar dahilinde günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler. Lif (posa) içerigi yüksek bu besinler ayni zamanda kan sekerinin de hizla yükselmesini engellerler. Diyabet, kalp-damar hastaliklari, yüksek tansiyon gibi kronik hastaligi olanlar uyguladiklari diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler. Suyun önemi büyüktür. Sivi ihtiyacinin karsilanmasinda su ilk tercih olmalidir. Tüm bireyler özellikle de yasli ve tansiyon hastasi olanlar çay, kahve gibi kafein içerigi yüksek içecekleri gün boyu fazla miktarda tüketmemelidirler. Ramazan ayi boyunca enerji harcamamak için azaltilan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasiyla birlikte arttirilmasi oldukça önemlidir. Fiziksel aktivitenin kan sekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bagirsak hareketlerini arttirmaya yardimci oldugu unutulmamalidir.”

Vatandaslarin saglikli ve huzurlu bir bayram geçirmeleri temennisinde bulunan Yasin Yilmaz son olarak ise “Basta saglik çalisanlari olmak üzere tüm vatandaslarimizin Ramazan Bayramini kutlar hastalarimiza acil sifalar dilerim” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA