Çin Aslani Evdeki Diger Köpekten Sahibini Kiskanarak Bacagini Parçaladi

Adana’da Tina isimli Chow Chow (Çin Aslani) cinsi köpek, evde bulunan Linda isimli Pomeranian cinsi köpegi kiskanip sahibinin bacagini parçaladi. Genç kadinin bacaginda doku kaybi meydana gelirken doku nakli ile sagligina kavusabilecegi ögrenildi.

Çin Aslani Evdeki Diger Köpekten Sahibini Kiskanarak Bacagini Parçaladi
Olay, geçen 25 Mart’ta merkez Seyhan ilçesine bagli Gürselpasa Mahallesi’nde gece saatlerinde meydana geldi. Iddiaya göre, evinde 4 yildir Çin Aslani cinsi Tina isimli köpegi besleyen S.Ö. (42), 2 sene önce Pomeranian cinsi Linda isimli bir köpek daha sahiplendi. Evde 2 köpegi daha bulunan S.Ö.’nün iddiaya göre Linda ve Tinda isimli köpekleri bir türlü anlasamadi.

Linda’yi sevdi, Tinda kiskandi

S.Ö., yatacagi sirada Linda isimli köpegini sevdi. Ancak bu sirada Tina sahibinin sol bacagina saldirip derisini kopardi. Genç kadinin çigligini duyan oglu A.T. (18) annesini kurtarip ambulansa haber verdi. Eve gelen saglik ekipleri genç kadini Adana Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne kaldirdi. Genç kadin burada yapilan ilk müdahalelerin ardindan özel bir hastaneye sevk edildi.

10 gün hastanede kaldi

10 gün hastanede kalan genç kadinin sol bacaginda doku kaybi oldugu için ayagi alçiya alindi ve 1 ay sonra doku nakli olmasina karar verilerek taburcu edildi.

Köpeginden ayrilamadi

Köpeginin yanina gitmeye korkan S.Ö., İçel’deki yazlik evine gitti. Köpegini barinaga da vermek istemeyen genç kadin özel bir hayvan çiftligi ile anlasti. Önümüzdeki haftalarda Tina çiftlige gidince S.Ö.’nün de evine dönecegi ögrenildi.

"Böyle yapacagini hiç ummazdim"

Ihlas Haber Ajansi’nin ulastigi S.Ö., yasadigi dehseti anlatti. Çin Aslani cinsi köpeklerin kiskanç olduklarini anlatan S.Ö., “4 senedir besledigim köpegimden hiç böyle bir sey beklemezdim. Linda’yi kiskandigi belli ediyordu. Bundan birkaç ay önce de bana dis göstermisti ama böyle yapacagini hiç ummazdim. Yine de onu barinaga vermeye gönlüm el vermiyor. Suanda oglum ona bakiyor. Bende iyilesince çiftlikte yanina gidecegim. Herkes bu cinse dikkat etsin. Bu cins köpekler tek basina beslenmeli. Yaninda bir hayvan ile anlasamiyor” dedi.

“Çin Aslanlari güçlü hayvanlardir”

Adana Veteriner Hekimler Odasi Baskani Nihat Köse ise Çin Aslani köpeklerinin çok güçlü hayvanlar oldugunu anlatti. Köse, “Köpek besliyorsaniz böyle durumlarla karsilasma ihtimaliniz hep vardir. Köpeklerin dogasi geregi böyle seyler olabilir. Çin Aslani güçlü bir köpektir. Ayni zamanda biraz da asosyaldir. Bulundugu ailede bir kisiyi sahiplenir, sahiplendigi kisiyi kiskanir. Çin Aslanlarinin egitimi zordur bu türü ceza ile egitemezsiniz, onlar ödülle, sevgiyle egitilen hayvanlardir. Çin Aslanlari, Çin de ve Mogolistan da bekçi köpegi olarak kullanilan güçlü hayvanlardir” ifadelerini kullandi.

“Çin Aslani Akdeniz iklimi için uygun degil”

Çin Aslani cinsi köpeklerin asosyal olduguna da dikkat çeken Nihat Köse, “Bu cins köpekler çok fazla oyunu seven sosyal hayvanlarda degillerdir, kiskançlardir, sahiplerini koruma içgüdüleri vardir. Mümkünse evde baska bir hayvan bulundurmamak ve egitimlerini dogru yapmak gerekir. Çin Aslani zaten çok tüylü bir hayvan. Akdeniz iklimi için sicak bölgeler için uygun bir hayvan degildir. Dolayisiyla bu bölgede Çin Aslanin sahiplenilmesinin çok dogru oldugunu düsünmüyorum. Dünyada ve artik ülkemizde de köpek psikolojisi çok önemli bir hale geldi. Veterinerler burada önemli bir yer tutuyor. Köpeklerin bebekliginden bu yana sadece sagligina, asisina degil, egitimi hakkinda dogrudan bilgi alarak köpeginizi yetistirmeniz çok önemli” dedi.

Kaynak: İHA