Beslenme Ve Diyet Uzmani Gülcan Yildiz Açiklamasi 'Ramazan Sonrasi Beslenmeye Dikkat'

Ramazan sonrasi normal beslenme düzenine geçerken ve bayram ziyaretlerinde saglikli beslenme önerilerinde bulunan Saygi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Gülcan Yildiz, ramazandan sonra yeterli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yapti.

Beslenme Ve Diyet Uzmani Gülcan Yildiz Açiklamasi 'Ramazan Sonrasi Beslenmeye Dikkat'


Saygi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Gülcan Yildiz, ramazandan sonra normal beslenme düzenine geçerken ve bayram ziyaretlerinde saglikli beslenme önerilerinde bulundu. Yildiz, “Bayram sabahi için hafif bir kahvalti tercih etmeli ve gün boyu ögün atlamamaya dikkat etmeliyiz. Yagli yiyeceklerden ve kizartmalardan uzak durmaliyiz. Bayramda kizartmali veya agir yemekler yerine, izgara, bugulama ve haslama seklinde pisirilen yemekler tercih etmeliyiz. Ramazan gibi oruç tutulan dönemlerde beslenme düzeni degisir ve bazi kisiler normal yemek düzenine geçtiklerinde daha fazla yeme egiliminde olabilirler. Bu durumda, özellikle hizli yeme aliskanligindan kaçinmak ve yemegin tadini çikarmak önemlidir” dedi.



“Beslenme aliskanliklarinizi dengeli bir sekilde sürdürmeliyiz”

Besinleri iyi çignemenin sindirimi kolaylastirdigini ve hazimsizlik riskini azalttigini belirten Yildiz, “Ayrica, azar azar ve sik sik yemek yemek de mideyi asiri yüklememeye yardimci olabilir. Günü planlamak, ögünleri düzenli araliklarla tüketmek ve açlik hissetmeden önce yemek yemek de asiri yeme egilimini azaltabilir. Ayrica, yemek yeme aliskanliklarinizi kontrol altinda tutmak için porsiyon kontrolü de önemlidir. Fazla yemek yemek sadece hazimsizlik ve mide problemlerine degil, ayni zamanda kilo alimina da neden olabilir. Bu nedenle, beslenme aliskanliklarinizi dengeli bir sekilde sürdürmek ve kontrol etmek önemlidir” ifadelerini kullandi.

“Tatli, çikolata ve seker tüketimine dikkat edilmeli”

“Tatli, çikolata ve seker tüketimine dikkat etmeli, mümkün oldugunca asiri tüketimden kaçinmaliyiz” diyen Yildiz, “Elbette bayram ziyaretlerinde ikramlarla karisilacagiz ve hepsini geri çeviremeyecegiz bu nedenle misafirlikte yapilan ikramlarin hepsini tüketmemeli, hafif olanlari tercih etmeli ve sinirli miktarda almaliyiz. Misafirler için saglikli alternatifler sunmaliyiz, örnegin sütlü veya meyveli tatlilar, az sekerli içecekler tercih etmeliyiz. Sivi tüketimi artirilmali, çay ve kahve tüketimine sinirlama getirmeliyiz” dedi.



“Günlük fiziksel aktiviteyi artirmak önemli”

Yildiz, bayram kaçamaklarini dengelemek için fiziksel aktiviteleri artirmanin önemine vurgu yaparak, “Günlük fiziksel aktiviteyi artirmak, genel saglik ve zindelik için de son derece önemlidir. Özellikle bayram gibi özel günlerde, fazladan alinan kalorileri dengelemek için ekstra fiziksel aktivite yapmak faydali olabilir. Kisa mesafelere yürüyerek gitmek, asansör yerine merdiven kullanmak gibi küçük degisiklikler günlük aktiviteyi artirabilir ve metabolizma hizinizi artirabilir. Bu tür aliskanliklar, saglikli bir yasam tarzini destekler ve bayram ziyaretlerinin tadini çikartirken fiziksel sagliginizi da korumaniza yardimci olabilir. Bu öneriler, bayram ve özel günlerde saglikli beslenmeyi ve dengeyi korumak için uygulayabilecegimiz önerilerdir. Sevdiklerinizle birlikte saglikli, mutlu ve huzurlu bir bayram dilerim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA