Bayramda Diyabetli Hastalar Için Beslenme Önerileri

Ramazan Bayrami’nda diyabetli hastalara beslenme uyarisinda bulunan Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Mesut Sahin, “Bayram sofralarinda, asiri karbonhidratli (tatli) gidalarin olmasi diyabet hastalari için büyük risktir. Diyabet hastalari bayram sofralarinda agir yemeklerden kaçinmali ve seker ya da tatli tüketimine dikkat etmelidir” dedi.

Bayramda Diyabetli Hastalar Için Beslenme Önerileri
Ramazan Bayrami’nin gelmesiyle özellikle geleneksel yemeklerin ve tatlilarin Türk misafirperverligi ile sunulacak olmasi, beslenmesine dikkat etmesi gereken diyabetli hastalarin sagligini olumsuz etkileyebiliyor. Medical Park Ordu Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Mesut Sahin, özellikle diyabetlilerin ya da diyabete egilimi olanlarin bayramda beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerektigini dile getirdi. Uzm. Dr. Sahin, “Bayram sofralarinda asiri karbonhidratli (tatli) gidalarin olmasi diyabet hastalari için büyük risktir. Diyabet hastalari bayram sofralarinda agir yemeklerden kaçinmali ve seker ya da tatli tüketimine dikkat etmelidir. Diyabetliler, Ramazan Bayrami’nda doktorlarina danisarak ve diyet listelerine uygun olarak degisik tatlari azda olsa tadabilirler. Burada önemli olan, yemegi saatinde ve uygun miktarda yemektir. Bu da iyi bir diyet programiyla saglanabilir” diye konustu.



“Beslenme ve hayat tarzina dikkat edilmeli”

Diyabet hastalarinin, beslenme ve hayat tarzi konusunda bilinçli hareket ederek uzun sureli ve kaliteli bir yasam sürebilecegini ifade eden Uzm. Dr. Sahin, saglik sorunu olmayan kisilerin bile seker ya da tatliyi çok fazla tüketmemeleri gerektigini belirtti.

Uzm. Dr. Sahin, seker hastalarinin da bayramda saglikli olmayan sartlarda hazirlanan tatli ve çikolatalardan uzak durmalari gerektigini söyledi.



“Bayramda kahvaltiyi atlamayin”

Diyabetlilerin bayramda süt, et, sebze, meyve ve tahil gruplarini ihmal etmemesi gerektigini hatirlatan Uzm. Dr. Sahin, su bilgileri paylasti:

“Bayramda güne kahvaltiyla baslanmalidir. Gün boyunca ortalama 2-2,5 litre su içilmelidir. Günde mutlaka 3 porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir. Özellikle uzun süren oruç döneminden sonra bayram sofralarinda tatli yerine meyve servis etmek, herkes için daha faydali olacaktir. Ama meyve tüketirken üzüm, incir, kavun, hurma ve kayisi gibi seker orani yüksek meyveler daha dikkatli ve az tüketilmelidir. Ayrica çok fazla ekmek de yenilmemelidir. Mümkünse hazmi kolaylastirdigi için siyah ekmek tercih edilmelidir. Yemek yerken besinler yeterince çignenmeli, hizli ve acele yemek yenilmemelidir. Diyabet hastalari suni tatlandiricilardan ve hazir gidalardan da uzak durmalidir. Çok çesitli hazir gida maddelerinde degisik isimler altinda bulunan gizli sekerler de seker hastalari için tehlike olusturur.”
Kaynak: İHA