Uzun Yola Çikacak Sürücülerin Korkulu Rüyasi Açiklamasi 'Yol Hipnozu'

Aydin Soförler Odasi Baskani Semih Özmeriç, kendi araçlariyla uzun mesafe seyahat edecek sürücüleri yol hipnozuna karsi uyararak, sürücülerin güvenligi ve sagligi için sik sik mola verilmesinin büyük önem tasidigini vurguladi.

Uzun Yola Çikacak Sürücülerin Korkulu Rüyasi Açiklamasi 'Yol Hipnozu'


Ramazan Bayrami tatilinin baslamasi ile birlikte sehirler arasi yollarda araç yogunluklari olusmaya basladi.

Aydin Soförler Odasi Baskani Semih Özmeriç de, sürücülerin ve yolcularin Ramazan Bayrami tatilinde saglikli ve güvenli bir sekilde seyahat etmelerini dilerken, yol hipnozuna dikkat çekti. Yol hipnozunun, uzun süreli bir sekilde monoton bir ortamda araç kullanmanin yol açtigi bir tür zihinsel duraksama oldugunu belirten Özmeriç, bu durumun sürücülerin yol boyunca kendilerini hipnotize edilmis gibi hissetmelerine ve dikkatlerini kaybetmelerine neden olabilecegini ve sürücülerin kaza riskini arttirarak tehlikeli sonuçlar dogurabilecegini kaydetti.

Yolculuk sirasinda dikkat daginikligi, yorgunluk ve uyku hali gibi durumlarin sürücüler için büyük tehlike olusturduguna dikkat çeken Semih Özmeriç, özellikle uzun süreli yolculuklarda sik sik mola verilmesi gerektigini belirtti.

Özmeriç, araç kullanirken dikkatin dagilmasi, yolun monotonlugu ve uzun süre hareketsiz kalma gibi faktörlerin sürücüleri yol hipnozuna sokabilecegini ifade etti.



Sürücülerin güvenligi için alinmasi gereken önlemler hakkinda da önemli bilgiler veren Özmeriç, özellikle uzun mesafe yolculuklari için planlama yapmanin ve belirli araliklarla mola vermeyi ihmal etmemenin hayati oldugunu vurgulayarak tavsiyelerde bulundu. Dinlenmis olarak yola çikmanin en önemlisi oldugunu belirten Özmeriç, "Yola çikmadan önce yeterli dinlenmis olmak çok önemlidir. Uykusuz veya yorgun bir sekilde araç kullanmak, kaza riskini artirir. Araç kullanirken cep telefonu kullanimi, yemek yeme, içecek tüketme gibi dikkati dagitabilecek davranislardan kaçinin. Sürüse odaklanin. Yaklasik her iki saatte bir veya 150-200 kilometre araliklarla mola vermek, hem sürücünün dinlenmesini saglar hem de dikkatini toplamasina yardimci olur. Molalarda araçtan inip yürüyüs yapmak veya basit egzersizler yapmak, kan dolasiminizi artirarak uyanik kalmaniza yardimci olur. Yolculuk sirasinda yeterli miktarda su içmek, vücudunuzu nemli tutar ve dikkat daginikligini önler" ifadelerini kullanarak yolculuk yapacak olan sürücülerin bu önerilere dikkat ederek güvenli bir seyahat geçirebileceklerini belirtti.

Kaynak: İHA