Slovakya, Cumhurbaskanligi Seçiminin Ikinci Turu Için Sandik Basinda

Slovakya halki, cumhurbaskanligi seçiminin ikinci turu için yerel saatle 07.00’den itibaren oy kullanmaya basladi. Biri Bati, digeri Rusya yanlisi iki adayin yaristigi seçimin, ülkenin dis politikasina iliskin belirleyici etkileri olmasi bekleniyor.

Slovakya, Cumhurbaskanligi Seçiminin Ikinci Turu Için Sandik Basinda
Orta Avrupa ülkesi Slovakya’da halk, cumhurbaskanligi seçiminin ikinci turu için sandik basinda. Yaklasik 4,33 milyon kayitli seçmenin bulundugu ülkede 5 bin 938 noktada kurulan sandikta yerel saatle 07.00’de baslayan oy verme islemi, 22.00’ye kadar devam edecek. Seçimde ilk turda en fazla oy alan Bati yanlisi eski Disisleri Bakani Ivan Korcok ile Rusya yanlisi Basbakan Robert Fico tarafindan desteklenen Parlamento Baskani Peter Pellegrini yarisiyor.

Ilk turda en fazla oyu Korcok aldi

Ukrayna’daki savas nedeniyle derin bir kutuplasmaya sürüklenen ülkede 23 Mart’ta yapilan ilk turda, Bati yanlisi Ivan Korcok, oylarin yüzde 42.5’ini alarak yarisi birinci tamamlamisti. Parlamento Baskani Pellegrini ise yüzde 37 oyla ikinci sirada yer almisti.

Anketler basa bas mücadeleye isaret ediyor

Bugünkü seçim öncesinde gerçeklestirilen anketler, iki adayin oy oranlarinin birbirine oldukça yakin oldugunu ortaya koydu. Focus ajansi tarafindan yapilan bir anket, Pellegrini’nin oy oraninin yüzde 50.8, Korcok’un oy oraninin ise yüzde 49,2 seviyesinde oldugunu gösterdi. Ipsos tarafindan yayinlanan bir anket ise Pellegrini’nin yüzde 49.9, Korcuk’un ise yüzde 50.1 oy oranina sahip oldugunu ortaya koydu.

Adaylar arasinda Rusya-Bati farkliligi

Daha önce Slovakya’nin ABD ve Almanya büyükelçiligi görevlerinde de bulunan tecrübeli bir diplomat olan Korcok, ülkenin AB ve NATO ile iliskilerine önem veren bir aday olarak öne çikiyor. Iktidar koalisyonundaki Hlas (Ses) partisinin lideri olan ve Rusya yanlisi açiklamalariyla öne çikan Basbakan Robert Fico tarafindan desteklenen Pellegrini ise Bati ve Rusya ile iliskilerde Avrupa Birligi’nin (AB) degil, Slovakya’nin menfaatlerinin öne çikarilmasi gerektigini savunuyor.
Kaynak: İHA