Kazakistan'da Sel Açiklamasi 46 Bin 755 Kisi Tahliye Edildi

Kazakistan’da Mart ayindan bu yana karlarin erimesi sonucu yasanan sel felaketinde toplam 46 bin 755 kisi tahliye edildi.

Kazakistan'da Sel Açiklamasi 46 Bin 755 Kisi Tahliye Edildi
Kazakistan’da siddetli yagislar ve eriyen karlar nedeniyle ülkenin dogu, merkez ve kuzey bölgelerinde meydana gelen sel etkisini sürdürürken tahliye çalismalari da devam ediyor. Kazakistan Acil Durumlar Bakanligindan yapilan açiklamada Akmola, Aktöbe, Atirav, Kostanay, Pavlodar ve Kuzey Kazakistan bölgelerinde 3 bin 171 evin sular altinda kaldigi belirtildi. Bin 451 evden kar suyunun pompalandigi aktarilan açiklamada, “14 bin 589’u çocuk toplam 46 bin 755 kisi tahliye edilirken 759 çocuk 2 bin 62 kisi helikopterle kurtarildi. Ayrica, 60 bin çiftlik hayvani kurtarildi. Geçici barinaklarda 6 bin 439’u çocuk toplam 12 bin 541 kisi bulunuyor. 7 milyon metreküpten fazla kar suyu pompalandi” ifadesi kullanildi.

Cumhurbaskani Tokayev, sel nedeniyle halka hitap etti

Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, gerçeklestirdigi ulusa seslenis konusmasinda, “Uzun yillar benzeri görülmemis bir dogal afet yasandi. Belki de ölçegi ve sonuçlari bakimindan son 80 yili askin süredir yasanan en büyük felaket. Sel nedeniyle ülkenin 10 bölgesinde yerel düzeyde acil durum ilan edildi” ifadesini kullandi. Arama kurtarma çalismalarinin kendisinin denetimi altinda oldugunu kaydeden Tokayev, durumun zor oldugunu, ancak umutsuzluga kapilmamak gerektigini belirterek, “Bu durumu düzeltecegiz. En önemlisi can kayiplarini önlemek. Selden etkilenen vatandaslarimiza sunu söylemek istiyorum: hiçbiriniz devletin ilgisinden mahrum kalmayacaksiniz, hepinize mali ve gerekli tüm yardimlar saglanacaktir, tüm kayiplariniz telafi edilecektir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA