Sosyal Ve Psikolojik Destek, Zorlu Kanser Sürecini Kolaylastiriyor

Uzm. Psikolog Rozarin Oktay, kanser hastalarinin psikolojik destek almasi, duygularini ifade edebilecegi bir alanin olusturulmasinin oldukça önemli oldugunu söyledi.

Sosyal Ve Psikolojik Destek, Zorlu Kanser Sürecini Kolaylastiriyor
Günümüzde oldukça yaygin görülen, üzüntü, kaygi öfke gibi duygulari da beraberinde getiren kanser hastaligi, hastanin günlük hayatinda ve bedeninde degisimler olusturabiliyor.

Baskent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi Kisla Yerleskesi Kemoterapi Ünitesi Bölümünden Uzm. Psikolog Rozarin Oktay, kanser hastalarinda anksiyete, depresyon gibi psikolojik bozukluklarin görülebilecegine ve kanser tedavisi sirasinda psikolojik destegin önemli olduguna vurgu yaparak, “Tedaviden sonra da nüks korkusu, kaygi, ölüm korkusu gibi gündemler ortaya çikabilir. Bu nedenle taninin kondugu ilk günden itibaren hastanin bu süreçte ona eslik edecek bir psikolojik destek almasi, duygularini ifade edebilecegi bir alanin olusturulmasi oldukça önemli” dedi.

Uzm. Psikolog Rozarin Oktay, “Zorlu bir sürecin baslangici olan kanserin sosyal ve psikolojik destekle yönetilebilmesi mümkün. Hastanin sürece uyum saglamasi, hastaligi kabullenmesi, hasta yakinlarinin hastaya dogru yaklasimi noktasinda bilgilendirilmesi için belirli araliklarla görüsülmesi ve düzenli araliklarla takip edilmesi gerekir. Klinigimizde süreci kolaylastirmak, ihtiyaç duydugumuzda hastalarin psikolojik halini iyilestirmek, iyilik hallerini arttirmak adina psikiyatristlerimizle, onkologlarimizla, diyetisyenimizle daima is birligi içerisinde multidisipliner biçimde çalisiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA