Kizilay'dan Azalan Kan Stoklari Için Çagri

Türk Kizilayi Genel Baskan Yardimcisi Ramazan Saygili, azalan kan stoklariyla ilgili vatandaslari kan bagisina çagirarak, "Türkiye’nin 300 noktasinda canli operasyon yönetiyoruz. Kan sürekli ve acil bir ihtiyaç. Ramazan Bayrami’nda Allah muhafaza bir kaza olmasi durumu ya da hastanelerde yapilan operasyonlar için stokumuz olmasi gerekiyor" dedi.

Kizilay'dan Azalan Kan Stoklari Için Çagri
Türkiye’nin 300 noktasinda 7 gün 24 saat esasina göre bagis noktalarinda ülkenin kan operasyonunu yürüten Türk Kizilayi’nin kan stoku Ramazan ayinda düsüse geçti. Türk Kizilayi Genel Merkezi’nde yapilan çagrilar sonucu bagislarla Kizilay’in stoklarinda bir miktar artis yasandi ancak yeterli artis saglanmadi.

“Operasyonlar için stokumuz olmasi gerekiyor”

Türk Kizilayi Genel Baskan Yardimcisi Ramazan Saygili, Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulundu. Saygili, herkesi kan bagisina davet ederek, “Ramazan’in son haftasina girerken çok sikinti yasamadan ucu ucuna getirdik. Bütün kan bagisçilarimizi Türkiye’deki 300 noktaya gelerek, bilmedikleri ve tanimadiklari birilerine sifa olma adina kan bagislarini yapmalilar. Kan sürekli ve acil bir ihtiyaç. Ramazan ayinda gerekli stoklarimizin olmasi gerekiyor. Ramazan Bayrami’nda Allah muhafaza bir kaza olmasi durumu ya da hastanelerde yapilan operasyonlar için stokumuz olmasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“Düzenli kan bagisi yapmaya davet ediyorum”

Kan vermenin iyiligi bulastirdigini vurgulayan Saygili, “Türkiye’nin 300 noktasinda canli operasyon yönetiyoruz. Kanlari aldiktan sonra akredite olmus laboratuvarda isliyoruz. Sonrasinda ülke çapindaki özel ve kamu hastanesi olan bin 156 hastaneye lojistigini sagliyoruz. Kiymetli bagisçilarimiz aksam eve gidince anne ve babalari bugün ne is yaptiniz dediklerinde bugün kan verdik, tanimadigimiz birilerine iyiligi bulastirdik ve hayata tutunmasina vesile olduk demeleri için de Kizilay noktalarimiz açik. Özellikle bagisçi sayisi olarak bayram sonu artmasini bekliyoruz. Kizilay’a erkek kardeslerimizi 3 ayda bir kadin kardeslerimizi de 4 ayda bir düzenli kan bagisi yapmaya davet ediyorum” diye konustu.



“Her bireye kan ihtiyaci hasil oluyor”

Ramazan dolayisiyla bazi Kizilay Kan Bagis Merkezlerinin gece 24.00’a kadar açik oldugunu aktaran Ramazan Saygili, “Ailemizin her bireyine bu kan ihtiyaci hasil oluyor. Dolayisiyla stoklarimizda hazir olursa hastanede sifa bekleyen vatandaslarimiz kan bagisindan dolayi sikinti yasamamis olur ve sifa bulurlar. Gece 24.00’a kadar kan merkezleri açik” dedi.

Kan bagisi yapan doktor Kayhan Süreyya Isgüzar ise hastanelerde kan ihtiyacinin her zaman olduguna dikkat çekerek, “Bir hekim olarak herkesi kan vermeye davet ediyorum. Hastanelerde inanilmaz ihtiyacimiz oluyor. Bu konuda bütün vatandaslari duyarli olmaya davet ediyorum. Kan vermek orucu bozmuyor bu aslinda bilinen bir sey, o nedenle gönül rahatligiyla gelip bagis yapabilirler” ifadelerini kullandi.

“Kan bagisini aliskanlik haline getirmemiz lazim”

270’inci kan bagisini yapan Zeki Özen de düzenli kan bagisina çagri yaparak, “Kan bagisinda mühim olan düzenli kan vermektir. Düzenli kan bagisi yapmak hem sizin kendi sagliginiz hem de diger insanlara yardimci olmaniz içindir. Bir olay oldu hemen gideyim kan vereyim olayi degil, bunu aliskanlik haline getirmemiz gerekiyor. Akdeniz bölgesinde yasiyoruz ve Akdeniz anemisi oldugu için burada trombosit ihtiyaci fazla oluyor. Yilda 4 defa kirmizi kan verebiliriz fakat 24 defa dedigimiz trombosit verebiliriz. Genelde agirlikli olarak trombosit kan veriyorum. Çünkü Akdeniz bölgesinde bunun hastasi çok. 270’inci kan bagisimi yapiyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA